Geschiedenis van Nederland: verschil tussen versies

1.991 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 807:
Daarvan zullen 102.000 zielen de oorlog niet overleven, dat is 75% van de Joodse bevolking, naar verhouding het hoogste aantal Joodse slachtoffers in de door Hitler-Duitsland bezette landen in West-Europa. Uit Den Haag zijn in de oorlog 10.000 Joden naar de concentratiekampen gebracht. Uit Deventer, waar in 1942 590 personen als Joodse ingezetenen geregistreerd stonden, zijn 401 in de holocaust omgekomen<ref>[http://www.timesofisrael.com/restaurant-owner-evicts-dutch-jewish-community-from-synagogue/ Restaurant owner evicts Dutch Jewish community from synagogue], nieuwsbericht op TimesofIsrael.com, 31 juli 2018.</ref>.
[[Bestand:Razzia Meijerplein februari 1941.jpg|miniatuur|564x564px|Razzia op Joden, Jonas Daniël Meijerplein te Amsterdam. De eerste razzia op Joden. Op zaterdagmiddag 22 februari 1941 verscheen een colonne Duitse vrachtwagens in de buurt van het Waterlooplein. De omgeving werd geheel afgezet. Op meedogenloze wijze werden jonge joodse mannen op het Jonas Daniël Meijerplein bijeen gedreven. Ook op de dag daarop werden vele joodse mannen opgepakt. In totaal 427 joden tussen de twintig en vijfendertig jaar werden afgevoerd naar het kamp Schoorl.]]
'''1940.''': Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. - Op 26 september 1940 verbieden de Duitse bezetters alle Joodse bladen. Alleen de Joodsche Raad mocht een blad uitgeven: Het Joodsche Weekblad.
 
'''1941.''': Op 22 en 23 februari vinden de eerste grote razzia's in Amsterdam onder de Joodse bevolking plaats; 427 Joodse mannen worden opgepakt. 
 
Op 25 en 26 februari is als protest tegen de razzias op Joden in Amsterdam een staking. Deze 'februaristaking' begon, op initiatief van communisten, in Amsterdam en uitbreidde zich uit naar de Zaanstreek, Haarlem, Velsen, Hilversum en de stad Utrecht en directe omgeving. Het was de eerste grootschalige verzetsactie tegen de Duitse bezetter in Nederland. De staking was het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in heel bezet Europa.<ref>Artikel [https://nl.wikipedia.org/wiki/Februaristaking Februaristaking] op Wikipedia.nl. Enige tekst hiervan is overgenomen op 21 feb. 2016.</ref>
Regel 815:
In het najaar worden 22 communisten veroordeeld tot 10 jaar 'Tuchthuis' (Du. ''Zuchthaus)'' wegens het organiseren van de Februaristaking
 
In 1941 vertrekt het eerste bataljon vrijwilligers van de Weerbaarheidsafdeling van de NSB om als soldaten in het oostfront te vechten tegen de Bolsjewieken.<ref>Video: [https://www.youtube.com/watch?v=Eq_1Xwtsm04 Waffen SS first Dutch volunteers 1941 speech Mussert NSB WA translation east front]. Youtube.com: ItsEasyForYou, 23 mei 2009. Speelduur: 6 min. 16 sec. Eedaflegging aan Adolf Hitler, toespraak van Mussert, defilé. </ref>
'''1942''': De Japanse bondgenoten van Duitsland bezetten Nederlands Oost-Indië. 
 
'''1942.''': De Japanse bondgenoten van Duitsland bezetten Nederlands Oost-Indië. 
[[Bestand:Westerbork, Netherlands, Jews boarding a deportation train to Auschwitz.jpg|miniatuur|563x563px|Joden gaan in de trein die in Westerbork vertrekt richting Duitsland.]]
In 1942 worden Joodse mannen opgeroepen om zich te melden bij een van de ruim vijftig Joodse werkkampen in Nederland, zoals De Vanenburg in Putten, waar de gevangenen moesten werken aan de wegen in de omgeving van Putten en aan de droogmaking van de Zuiderzee. Later werden gevangenen weggevoerd naar Duitsland. Een schreef aan zijn vrouw: "Beste vrouw schrik niet en wees sterk. Zo-even is de Grüne Polizei in het kamp gekomen. Wij moeten morgen naar Westerbork en van daaruit naar Duitsland. Niets aan te doen. Hou je goed."<ref name=":0">[http://nos.nl/artikel/2155135-joods-monument-in-putten-onthuld-voor-vergeten-werkkamp.html Joods monument in Putten onthuld voor vergeten werkkkamp], nieuwsbericht op NOS.nl, 27 jan. 2017. </ref> In het najaar worden alle Joodse burgers van Harlingen in de provincie Friesland weggevoerd; ze zijn nooit meer teruggekeerd<ref>Bron: https://twitter.com/Eliezeryair/status/1043862828484968449</ref>.
Regel 821 ⟶ 823:
Van 1942 tot 1944 worden vanuit Kamp Westerbork 107.000 Joden, 245 Sinti en Roma en enkele tientallen verzetsstrijders naar concentratie- en vernietigingskampen in het oosten gedeporteerd; slechts 5000 zielen keerden terug. Op 15 juli 1942 vertrekt vanuit Westerbork de eerste trein naar Auschwitz, met 1132 Joden die de nacht ervoor vanuit Amsterdam in Westerbork waren aangekomen en 51 kinderen uit het weeshuis van het kamp. Slechts 8 mannen van dit eerste transport overleefden de oorlog. Het laatste transport was op 13 september 1944. 
[[Bestand:Een joodse ziekenverzorgster heeft zich vrijwillig aangemeld op het sportcomplex op het Amsterdamse Olympiaplein.jpg|miniatuur|563x563px|Amsterdam, Olympiaplein, 20 juni 1943. Een joodse ziekenverzorgster heeft zich vrijwillig aangemeld op het sportcomplex op het Olympiaplein. Haar bejaarde patiënten waren eerder die dag opgegepakt. Zij verkoos bij hen te blijven en liet zich samen met haar patiënten naar Westerbork afvoeren. De vrouw overleefde de oorlog niet. ]]
'''1943.''': In januari 1943 worden alle patiënten en het Joodse personeel van “Het Apeldoornsche Bosch”, een instelling voor Joodse psychiatrische patiënten en verstandelijk gehandicapte kinderen, gedeporteerd. Bijna niemand keerde terug. - Alle voormalige Nederlandse militairen moeten zich melden om opnieuw in krijgsgevangenschap te worden gevoerd. - Op 20 juni 1943 vindt in Amsterdam een grote razzia plaats.
 
Op 5 februari 1943 wordt generaal Hendrik Seijffardt, die collaboreert met de Duitsers en leider is van het Nederlands vrijwilligerslegioen neergeschoten door verzetsstrijders. Een dag later bezwijkt hij aan zijn verwondingen.<ref>De begrafenis is te zien op [https://www.youtube.com/watch?v=od6OVbW-eQA De begrafenis van luitenant-generaal H.A. Seyffardt], Youtube.com: Thirstypioneer, 26 maart 2015. Speelduur 23 min 35 sec.</ref> Het vrijwilligerslegioen bestaat uit Nederlanders die met de Duitsers meevechten tegen de Bolsjewieken ofwel Russen. De dood van Seijffardt wordt een van de aanleidingen tot de grootschalige Duitse represailles in bezet Nederland vanaf 1943.
'''1944''': Op 13 september is het laatste transport van Joden vanuit Westerbork.  
 
Alle voormalige Nederlandse militairen moeten zich melden om opnieuw in krijgsgevangenschap te worden gevoerd. 
'''Operatie Market Garden.''' In dezelfde maand proberen de geallieerden via Nijmegen Arnhem te bereiken, de Duitse troepen te verdrijven en vandaar door te gaan naar Berlijn. Deze operatie, genaamd 'Market Garden', mislukt grotendeels. Het is voor de Duitsers de laatste overwinning in de Tweede Wereldoorlog. Er komen meer geallieerden om dan bij de geallieerde invasie op de kust van Normandië. Voor meer informatie, zie voetnoot<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=gllSvpLxGmc Duitse soldaten over de Slag bij Arnhem]. Youtube.com: Thirstypioneer, 12 okt. 2016. Speelduur: 29 minuten. Beelden afgewisseld met gesprekken met twee Duitse soldaten die bij Arnhem hebben gevochten en een Duitse historicus.</ref>.
 
Op 20 juni 1943 vindt in Amsterdam een grote razzia plaats.
 
'''1944.''': Op 13 september is het laatste transport van Joden vanuit Westerbork.  
 
'''Operatie Market Garden.''' In dezelfde maand proberen de geallieerden via Nijmegen Arnhem te bereiken, de Duitse troepen te verdrijven en vandaar door te gaantrekken naar Berlijn. Deze operatie, genaamd 'Market Garden', mislukt grotendeels.  De geallieerden worden tegengehouden bij de Rijn. Het lukt hen niet de brug in Arnhem te veroveren, de vermaarde 'Brug te ver'. Het is voor de Duitsers de laatste overwinning in de Tweede Wereldoorlog. Er komen meer geallieerden om dan bij de geallieerde invasie op de kust van Normandië. Voor meer informatie, zie voetnoot<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=gllSvpLxGmc Duitse soldaten over de Slag bij Arnhem]. Youtube.com: Thirstypioneer, 12 okt. 2016. Speelduur: 29 minuten. Beelden afgewisseld met gesprekken met twee Duitse soldaten die bij Arnhem hebben gevochten en een Duitse historicus.</ref>.
 
<u>Razzia in Putten.</u> Op 1 oktober 1944 voert de Duitse bezetter een razzia uit in Putten, waarbij het grootste deel van de mannelijke beroepsbevolking wordt afgevoerd naar diverse concentratiekampen. Daarbij komen 552 mensen om het leven.<ref name=":0" />
 
<u>Hongerwinter.</u> Terwijl het deel van Nederland beneden de rivieren is bevrijd, moet Noord-Nederland nog een half jaar wachten. In de hongerwinter van 1944-45 sterven in het onbevrijde deel van Nederland sterven ruwweg 20.000 Nederlanders door honger, uitputting en kou, waarvan 9000 geregistreerde gevallen. Met 'operatie manna' werpen Britse bommenwerpers voedselpakketten af ten behoeve van de hongerende bevolking in het westen en midden van Nederland. 
 
'''1945.''' In maart raakt Rauter bij een aanslag bij Woeste Hoeve (tussen Arnem en Apeldoorn) zwaar gewond.
 
In mei wordt Nederland bevrijd van de Duitsers. In West-Nederland organiseren, onder toelating door de Canadezen, 120.000 Duitsers hun eigen aftocht organiseren.
 
'''1945''': In maart raakt Rauter bij een aanslag bij Woeste Hoeve (tussen Arnem en Apeldoorn) zwaar gewond. - Op 15 aug. capituleert Japan. Daarmee komt een einde aan een periode van bezetting van Nederlands-Indië waarin zo'n 140.000 Nederlandse burgers en militairen vastzaten in Japanse kampen. Zeker 25.000 van hen kwamen om. - In New York de oprichting van de United Nations Organization (UNO), met als doel de handhaving van vrede en veiligheid. 
 
'''1946.''' Anton Mussert, de leider van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (NSB) wordt schuldig bevonden aan hoogverraad, ter dood veroordeeld en op 7 mei geëxecuteerd.
 
De voormalige Duitse Rijkscommissaris van Nederland in het bezette Nederland, Seyss-Inquart, wordt tijdens het Proces van Neurenberg op 1 oktober 1946 schuldig bevonden aan oorlogsmisdrijven en misdaden tegen de menselijkheid, en ruim twee weken later ter dood gebracht.
'''1945''': In maart raakt Rauter bij een aanslag bij Woeste Hoeve (tussen Arnem en Apeldoorn) zwaar gewond. - Op 15 aug. capituleert Japan. Daarmee komt een einde aan een periode van bezetting van Nederlands-Indië waarin zo'n 140.000 Nederlandse burgers en militairen vastzaten in Japanse kampen. Zeker 25.000 van hen kwamen om. - In New York de oprichting van de United Nations Organization (UNO), met als doel de handhaving van vrede en veiligheid. 
 
'''1948:.''' Koningin Wilhelmina doet om gezondheidsredenen afstand van de troon. Haar oudste dochter Juliana volgt haar op.
 
'''1949:.''' Unieverdrag: Nederland draagt de soevereiniteit over aan 'De Republiek der Verenigde Staten van Indonesië'. 
 
=== Jaren '50 ===