Geschiedenis van Nederland: verschil tussen versies

k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 851:
 
In mei wordt Nederland bevrijd van de Duitsers. In West-Nederland organiseren, onder toelating door de Canadezen, 120.000 Duitsers hun eigen aftocht.
 
9 mei. In de Portugese synagoge in Amsterdam wordt de eerste dienst na de holocaust gehouden, waarin gedankt wordt voor de bevrijding. Het is de eerste grote uiting van het joodse openbare leven in Nederland na de oorlog. Honderden mensen zijn aanwezig, maar nog veel meer worden gemist. Ook opperrabbijn Justus Tal, die de bijeenkomst leidt, weet niet of zijn enige zoon, die 1943 naar Sobibór is afgevoerd, nog in leven is. Tal zegt onder meer: ""Het is in verschillende vormen altijd weer hetzelfde: de vijanden van Israël komen, in waan en waanzin, in woede en verdorvenheid en slaan en moorden, vernietigen en verpletteren, de ene al wreder dan de ander. Ze willen Israël vernietigen en uitroeien en eindelijk liggen ze zelf op den grond, vernietigd en verslagen, en Israël, het onsterfelijke, richt zich weer op."<ref>Bron: https://nos.nl/75jaarbevrijding/bericht/2333294-emotionele-dankdienst-in-amsterdamse-synagoge.html</ref>
 
Op 15 aug. capituleert Japan. Daarmee komt een einde aan een periode van bezetting van Nederlands-Indië waarin zo'n 140.000 Nederlandse burgers en militairen vastzaten in Japanse kampen. Zeker 25.000 van hen kwamen om. - In New York de oprichting van de United Nations Organization (UNO), met als doel de handhaving van vrede en veiligheid.