Geschiedenis van Nederland: verschil tussen versies

1.139 bytes toegevoegd ,  10 maanden geleden
k
Regel 987:
 
==== 1945 ====
InMaart. maartRauter raakt Rauterzwaar gewond bij een aanslag bij Woeste Hoeve (tussen Arnem en Apeldoorn) zwaar gewond. — Op 31 maart komt Anne Frank om in het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen.
 
31 maart 1945. Anne Frank komt om in het Duitse concentratiekamp Bergen-Belsen.
 
17 april 1945. Het dorp Ede wordt bevrijd door de Canadezen met Sherman tanks (foto van zo'n tank hieronder).
 
[[Bestand:Ede gld bevrijding bord.jpg|501x501px442x442px]] [[Bestand:Ede gld Sherman tank.jpg|563x563px493x493px]]
 
19 april 1945. Van Duitse zijde wordt officieel bekend gemaakt dat kamp Amersfoort is overgedragen aan de gevolmachtigde van het Nederlandse Rode Kruis, mevrouw Van Overeem<ref>Een heldin van het Rode Kruis. Over haar, zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Loes_van_Overeem</ref>. Het kamp telt dan 475 bewoners, zieken inbegrepen<ref>Jos M. Th. Govaert s.s.s., ''Ondergedoken in het concentratiekamp. Priesterleven in het P.D.A.'' (Utrecht, Nijmegen: Dekker & Van de Vegt N.V., 1949), blz. 220. </ref>.
20 april 1945. De Duitster laten kamp Amersfoort in de steek.
 
20 april 1945. De DuitsterDuitsers laten kamp Amersfoort in de steek.
 
In mei wordt Nederland bevrijd van de Duitsers. In West-Nederland organiseren, onder toelating door de Canadezen, 120.000 Duitsers hun eigen aftocht.
 
5 mei 1945. Om 8 uur gaat de wapenstilstand voor heel Nederland in.
7 mei 1945. Duitse militairen openen het vuur op de feestende menigte op de Dam. Hierbij komen 32 burgers komen om het leven. De Canadese bevrijders zijn dan nog niet aangekomen. — Anton Mussert, de leider van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (NSB), wordt gevangen genomen.
 
7 mei 1945. Duitse militairen openen het vuur op de feestende menigte op de Dam. Hierbij komen 32 burgers komen om het leven. De Canadese bevrijders zijn dan nog niet aangekomen. — Anton Mussert, de leider van de Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland (NSB), wordt gevangen genomen.
'''Meer informatie over de bezettingsjaren'''
Jos M. Th. Govaert s.s.s., ''Ondergedoken in het concentratiekamp. Priesterleven in het P.D.A.'' Utrecht, Nijmegen: Dekker & Van de Vegt N.V., 1949. Pagina's: 229. De roomskatholieke priester wordt gevangen genomen en in kamp Amersfoort geplaatst. Hij verhaalt zijn ervaringen en geeft een veelzijdig beeld van het kampleven. Kwaden en goeden, wreedheid en barmhartigheid worden getekend. Met andere broeders van roomskatholieke en protestantse signatuur is hij in staat medegevangenen geestelijk te dienen.
9 mei 1945. In de Portugese synagoge in Amsterdam wordt de eerste dienst na de holocaust gehouden, waarin gedankt wordt voor de bevrijding. Het is de eerste grote uiting van het joodse openbare leven in Nederland na de oorlog. Honderden mensen zijn aanwezig, maar nog veel meer worden gemist. Ook opperrabbijn Justus Tal, die de bijeenkomst leidt, weet niet of zijn enige zoon, die 1943 naar Sobibór is afgevoerd, nog in leven is. Tal zegt onder meer: ""Het is in verschillende vormen altijd weer hetzelfde: de vijanden van Israël komen, in waan en waanzin, in woede en verdorvenheid en slaan en moorden, vernietigen en verpletteren, de ene al wreder dan de ander. Ze willen Israël vernietigen en uitroeien en eindelijk liggen ze zelf op den grond, vernietigd en verslagen, en Israël, het onsterfelijke, richt zich weer op."<ref>Bron: https://nos.nl/75jaarbevrijding/bericht/2333294-emotionele-dankdienst-in-amsterdamse-synagoge.html</ref>