Godsbewijs: verschil tussen versies

1.460 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Een '''Godsbewijs''' is een redenering met als conclusie dat God bestaat.
 
Synoniem: ''Godsargument''. Sommigen gebruiken liever de term "Godsargument", omdat degeendegene die het 'bewijs' levert meestal slechts bedoelt om het bestaan van een of meer goden aannemelijk te maken voor de menselijke rede.
 
Een Godsbewijs is een redenering, die volgens sommigen niet een wetenschappelijke, maar een ''wijsgerige'' aangelegenheid is.
 
'''Misvatting.''' Veel mensen denken dat er geen goede argumenten zijn voor het bestaan van God. De oude argumenten die er waren zijn onderuit gehaald. Het is daarom onredelijk om in God te geloven. Geloof aan God is achterhaald. Deze gedachte klopt niet. Twee Nederlandse filosofen stelden in 2015: "Er zijn juist uitstekende argumenten om te denken dat God bestaat. Die argumenten zijn niet achterhaald door wetenschap of technologie en ook niet vergezocht. Sterker nog, ze gaan uit van zaken die voor veel mensen bekend zijn en vanzelf spreken en komen dan via een aantal logische stappen uit bij de conclusie dat God bestaat."<ref>Emanuel Rutten, Jeroen de Ridder, ''En dus bestaat God; de beste argumenten'' (Amsterdam: Buijten En Schipperheijn Motief, 2015), blz. 8.</ref>
 
'''Nut.''' Voor het zoeken naar een Godsbewijs worden enkele redenen aangevoerd.
Regel 28 ⟶ 30:
 
De redenering van het modaal-epistemische Godsargument is: als al het mogelijk ware kenbaar is en het onmogelijk is te weten dat God niet bestaat, dan volgt daaruit logisch dat God moet bestaan.
 
== Geschiedenis ==
Door de eeuwen heen zijn er argumenten voor het bestaan van God aangevoerd. Vanaf de jaren zestig van de 20e eeuw wordt er in de filosofie weer meer nagedacht en gediscussieerd over godsargumenten. Het resultaat is dat de argumenten sterk zijn verbeterd, zodat ze niet meer gedrukt worden door de eerdere bezwaren. Bovendien zijn er nieuwe argumenten bijgekomen.
 
== Meer informatie ==
Emanuel Rutten, Jeroen de Ridder, ''En dus bestaat God; de beste argumenten''. De auteurs, jonge filosofen, geven in dit boek een overzicht van de beste argumenten voor het bestaan van God. Amsterdam: Buijten En Schipperheijn Motief, 2015. Omvang: 160 blz.
 
== Bron ==