Godsdienst: verschil tussen versies

635 bytes toegevoegd ,  8 maanden geleden
k
 
Regel 24:
== Belang van de godsdienst ==
Een zondig, goddeloos leven leidt dikwijls tot een te vroege dood. Naar aanleiding hiervan schreef de Amerikaanse predikant T. De Witt Talmage: "Welnu, de godsdienst, in praktijk gebracht, is een middel tegen te vroege dood, tegen verwoesting van alle soort. 'Neen maar,' zegt u, 'godsdienstige mensen zijn ook wel gevallen; godsdienstige mensen zijn ook wel dronkaards geworden; godsdienstige mensen slaan ook wel vals bankroet, en zijn ook wel onzedelijk geworden.' Zeker, zeker; maar zij ontdeden zich van hun godsdienst vóór zij zich van zedelijkheid ontdeden. Als een man aan boord van een der stoomschepen van de White Star Line, op weg naar Liverpool midden op de Atlantischen Oceaan in het water springt en verdrinkt, pleit dat iets tegen de White Star Line, en zal men van haar zeggen, dat zij geen mensen over zee kan vervoeren? En als een man over de verschansing van zijn godsdienst heen te water springt, en nooit, nooit weer boven komt, is dat een argument voor uw geloof, dat ook de godsdienst een mens niet door zijn zonden heen helpt? In het eerste geval: als hij aan boord was gebleven, zou zijn lichaam bewaard zijn gebleven; in het laatste geval: als hij zich aan de godsdienst gehouden had, zouden zijn zedelijke beginselen ook bewaard zijn gebleven."<ref>T. de Witt Talmage, ''Spranken'' (Utrecht: C.H.E. Breijer, 1892), blz. 4-5. Voor Christipedia is de spelling in het citaat gemoderniseerd. </ref>
 
== Vruchteloze godsdienst ==
Menig man zit 's zondags in zijn bank in de kerk, en zingt: „Hoe lieflijk, hoe vol heilgenot," en slaat vroom de ogen ten hemel; die, bij het eindigen van de godsdienstoefening, de deur van zijn bank dicht sluit en zegt: ,,dag, godsdienst! de volgenden zondag kom ik weer terug!" - Een godsdienst die niet de gehele week door zich openbaart, even zo goed als op zondag, is helemaal geen godsdienst. — Thomas De Witt Talmage (1832-1902)<ref>T. de Witt Talmage, ''Spranken'' (Utrecht: C.H.E. Breijer, 1892), blz. 17. Voor Christipedia is de spelling en de taal van het citaat gemoderniseerd. </ref>.
 
== Bron ==
K. G. F. W. Ham, ''Leerboekje over den christelijken godsdienst. ''Dit is deel D van de serie Handleidingen bij het godsdienstonderwijs (Schoonhoven: S. & W.N. van Nooten, 1880), blz. 3-4. Hieruit is op 26 juni 2015 tekst genomen en verwerkt. 
 
== VoetnootVoetnoten ==