Griep: verschil tussen versies

745 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'miniatuur|Influenzavirus '''Griep''' of '''influenza''' is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt, dat de luchtweg...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 4:
Men kan het griepvirus oplopen zonder ziek te worden. Wie het virus heeft, ziek of niet, kan het overdragen aan anderen.
 
'''Voorkomen.''' Per jaar krijgt 5 à 10 procent van de bevolking de griep. Vroeg of laat krijgt vrijwel iedereen de griep. Geschat wordt dat in de periode 1999-2010 een gemiddeld bijna 2.000 mensen per jaar stierven door de griep<ref>https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza/cijfers-context/sterfte</ref>.
 
'''Sterftecijfer.''' In Nederland gaan ongeveer 2800 mensen per jaar dood aan de griep<ref>Lotte Kuipers, [https://eenvandaag.avrotros.nl/item/4-veelgehoorde-argumenten-om-de-griepprik-niet-te-nemen-en-of-ze-kloppen/ 4 veelgehoorde argumenten om de griepprik niet te nemen (en of ze kloppen)], EenVandaag.AvroTros.nl, 21 sept. 2020. </ref>.
 
== Griepvaccin ==
Regel 34:
 
Ad 3. Antwoord: Vroeg of laat kun je wel de griep krijgen.
 
Ad 4. Antwoord: het is niet beter in die zin dat de antistoffen beter zijn of dat de weerstand beter is dan na de griepprik.
 
Een argument pro vaccinatie is, dat zorgmedewerkers met kwetsbare groepen werken. Een zorgmedewerker met het influenzavirus kan een patiënt besmetten. Een ander argument ten gunste van vaccinatie is: de kans dat iemand zowel griep als [[Covid-19]] krijgt, wordt er kleiner door.
Regel 42 ⟶ 44:
== Meer informatie ==
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Griep Griep], nl.wikipedia.org
 
[https://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/influenza Influenza], VolksgezondheidEnZorg.info. Informatie van de Nederlandse rijksoverheid.
 
== Voetnoot ==