Grote Verzoendag: verschil tussen versies

412 bytes toegevoegd ,  1 maand geleden
k
Geen bewerkingssamenvatting
 
(6 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
__TOC__
De '''verzoendag''' (Hebr. ''Jom Kipoer''), meestal genoemd Grote Verzoendag, is een van de hoogtijdagen van God die Hij heeft ingesteld voor het volk Israël. Het is een altoosdurende inzetting (Lev. 23:31), te houden op 10 Tisri (september/oktober). Alleen op die dag mocht een mens, namelijk de hogepriester, het Heilige der Heiligen binnengaan. Hij deed in verband met zijn verzoeningswerk ten behoeve van het volk. Lev. 16:29-34.
 
De '''verzoendag''' (Hebr. ''Jom Kipoer''), meestal genoemd Grote Verzoendag, is een van de hoogtijdagen van God die Hij heeft ingesteld voor het volk Israël. Het is een altoosdurende inzetting (Lev. 23:31), te houden op 10 TisriTisjrie (september/oktober). Alleen op die dag mocht een mens, namelijk de hogepriester, het Heilige der Heiligen binnengaan. Hij deed dit in verband met zijn verzoeningswerk ten behoeve van het volk. Lev. 16:29-34.
Het '''doel''' van de dag was verzoening van het volk voor het aangezicht van God (Lev. 23:28)
 
{{Zevende maand tijdbalk}}
De '''dag''' moest gehouden worden op 10<sup>e</sup> dag van de zevende maand van de godsdienstige kalender, de maand Tishri, dat is rond 1 oktober.
 
 
De Israelieten moesten op die dag een heilige '''samenroeping''' hebben (Lev. 23:7; Num. 29:7).
 
Het '''doel''' van de dag was verzoening van het volk voor het aangezicht van God (Lev. 23:28). [[Bestand:The Jewish tabernacle and priesthood (1874) (14781643342).jpg|miniatuur|Hogepriester gekleed in wit linnen. In zijn hand een schaal met bloed. |498x498px]]De '''dag''' moest gehouden worden op 10<sup>e</sup> dag van de zevende maand van de godsdienstige kalender, de maand Tisjrie, dat is rond 1 oktober.
 
De IsraelietenIsraëlieten moesten op die dag een heilige '''samenroeping''' hebben (Lev. 23:7; Num. 29:7).
 
Dan hadden zij hun zielen te '''verootmoedigen''' (Lev. 23:27; Num. 29:7). Wie zich niet verootmoedigde, moest uit zijn volk worden uitgeroeid (Lev. 23:29).
Regel 20 ⟶ 24:
 
Vervolgens slachtte men de stier voor de hogepriester en zijn huis. Met het bloed van die stier ging de hogepriester in het Heilige der Heiligen om voor het verzoendeksel zeven keer te sprenkelen en op het verzoendeksel één keer.
[[Bestand:Bible beasts and birds - a new edition of illustrations of scripture by an animal painter (1886) (14563595100).jpg|miniatuur|309x309px|De bok, beladen met de zonden van het volk, weggezonden.]]
 
Bij de derde keer ging de hogepriester in het binnenste heiligdom met het bloed van de ene bok, die voor het volk was geslacht. Dat bloed sprenkelde hij voor en op het verzoendeksel.
 
Regel 28 ⟶ 32:
 
Na zijn volbrachte dienst der verzoening wisselde de hogepriester in het heiligdom zijn witte kleren om voor de heerlijke hogepriesterlijke kleding.
[[Bestand:Hogepriester op Verzoendag.jpg|gecentreerd|miniatuur|657x657px586x586px|''Fig. In eenvoudige witte kledij sprenkelde de hogepriester het bloed op het verzoekdeksel. In heerlijke kledij kwam hij, na zijn volbrachte dienst, uit het heiligdom. De Heer Jezus verscheen de eerste maal 'zonder aanzien' (Jes. 53); de tweede maal zal Hij, thans nog bezig in het hemelse heiligdom, in heerlijkheid verschijnen en Israël zal in Hem geloven.'' ]]
 
Behalve deze offers en het dagelijks brandoffer moest een '''bijzonder brandoffer''' '''en zondoffer''' worden gebracht.<blockquote>''Nu 29:7 Op de tiende dag dezer zevende maand zult gij een heilige samenkomst hebben en u verootmoedigen, gij zult generlei arbeid verrichten. Nu 29:8 Dan zult gij de HERE een brandoffer, een liefelijke reuk, brengen: een jonge stier, een ram, zeven eenjarige schapen; gaaf zullen zij zijn; Nu 29:9 en het bijbehorend spijsoffer: fijn meel aangemaakt met olie, drie tienden bij de stier, twee tienden bij de ene ram, Nu 29:10 telkens een tiende bij elk van de zeven schapen; Nu 29:11 een geitebok als zondoffer, ongeacht het zondoffer der verzoening en het dagelijks brandoffer en het bijbehorend spijsoffer en de bijbehorende plengoffers.'' (NBG51).</blockquote>Deze offers komen overeen met die gebracht op de feestdag van het geklank (1e dag van dezelfde maand) en op de nieuwemaansdag. Op nieuwemaansdag echter werd echter niet één, maar twéé jonge stieren geofferd.
 
== Verband met andere hoogtijden ==
De Verzoendag is één van de drie hoogtijden in de herfst: Dag van het geklankGeklankdag, Verzoendag en Loofhutten. Deze hoogtijden zien profetisch op het herstel van IsraelIsraël.
 
Verzoendag is verder één van de vijf ééndaagse hoogtijden: Pasen, Eerstelingen, Wekenfeest, Dag van het GeklankGeklankdag, Verzoendag.
 
== Typologie ==
Regel 43 ⟶ 47:
 
== Huidige viering in Israël ==
Hoewel er geen tempel, hogepriester en offerdienst meer zijn, vieren de Joden in Israël Verzoendag, ''YomJom Kippoer''. Het is de meest heilige dag en de hoogste Joodse feestdag in het [[Jodendom]]. Hij wordt als vastendag gevierd; een dag van vasten, inkeer, belijdenis en vergeving vragen. In 2009 gaven meer dan 71% van de Israëlische joden te kennen dat zij voornemens waren op die dag te vasten.
 
Evenals alle Joodse feestdagen begint YomJom Kippoer op de vooravond. Het openbare leven in Israël staat stil. Restaurants en cafés zijn gesloten, behalve enkele Arabische koffiehuizen. Alle grensposten alsook de internationale luchthaven Ben Gurion blijven dicht. De straten zijn vrijwel geheel autovrij. Er worden geen radio- of tv-programma's uitgezonden. Godsdienstige Joden brengen de dag bijna uitsluitend door in de synagoge<ref>[http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/4845-grote-verzoendag-dag-van-boete-en-zorgen-om-veiligheid Grote Verzoendag: dag van boete en zorgen om veiligheid], nieuwsbericht op IsraelToday.nl, 3 okt. 2014.</ref>.<blockquote>''Zie [[Jom Kipoer]] voor het hoofdartikel over dit onderwerp''</blockquote>
 
== Zie ook ==
Evenals alle Joodse feestdagen begint Yom Kippoer op de vooravond. Het openbare leven in Israël staat stil. Restaurants en cafés zijn gesloten, behalve enkele Arabische koffiehuizen. Alle grensposten alsook de internationale luchthaven Ben Gurion blijven dicht. De straten zijn vrijwel geheel autovrij. Er worden geen radio- of tv-programma's uitgezonden. Godsdienstige Joden brengen de dag bijna uitsluitend door in de synagoge<ref>[http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/4845-grote-verzoendag-dag-van-boete-en-zorgen-om-veiligheid Grote Verzoendag: dag van boete en zorgen om veiligheid], nieuwsbericht op IsraelToday.nl, 3 okt. 2014.</ref>.<blockquote>''Zie [[Jom Kipoer]] voor het hoofdartikel over dit onderwerp''</blockquote>
[[Azazel]]
 
== Voetnoot ==