Guatemala is een kleine republiek in Midden-Amerika. De hoofdstad is Guatemala-Stad. Het land is in oppervlakte 2,6 keer zo groot als Nederland en 3,6 zo groot als België, en telt 15,5 miljoen inwoners (stand 2018).

Ligging in Midden-Amerika

Taal. De officiële landstaal is Spaans.

Religie. De bevolking is voor 87 procent christen (katholiek en protestants).

Joden. Er wonen anno 2018 ongeveer 900 Joden in Guatemala. De meesten wonen in Guatemala-Stad, Quezaltenango en San Marcos. De Joodse gemeenschap bestaat uit orthodoxe Joden, Sefardische, Oost-Europese en Duitse Joden. Een deel stamt van immigranten uit Duitsland en Oost-Europa die aankwamen in de 19de eeuw. Veel Joden kwamen binnen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Buitenlandse betrekkingen. De VS zijn de belangrijkste handelspartner. Met dit land en met Israël bestaat (anno 2018) een sterke vriendschap.

Geschiedenis

Van de 4e tot de 11e eeuw was Guatemala het kerngebied van de Mayabeschaving.

In de 16e en 17e eeuw werd het gebied veroverd door de Spanjaarden.

In 1840 werd Guatemala een onafhankelijke republiek.

In 1948 was Guatemala een van de eerste landen die de nieuwe staat Israël erkenden.

In 1959 was Guatemala het eerste land dat een ambassade opende in Jeruzalem.

Op 24 december 2018 was Guatemala het eerste land dat zich schaarde aan de zijde van de Verenigde Staten om evenals deze de ambassade te gaan verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem.

In maart 2018 kondigde de president, die een evangelicaal christen is, aan dat de ambassade in Israël zou verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem, de tweede ambassade na die van de Verenigde Staten.

Bron

Guatemala verhuist zijn ambassade naar Jeruzalem op 16 mei 2018, nieuwsbericht op Brabosh.com, 5 maart 2018.