Halloween: verschil tussen versies

847 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Halloween''' (van ''All Hallows EveEven'' = vooravond van [[Allerheiligen]]) is een griezelfeest dat jaarlijks op 31 oktober gevierd wordt. Het vindt zijn oorsprong in Ierland en heeft zich vandaar verbreid in de Angelsaksische wereld. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw maakt het feest opgang op het vasteland van [[Europa]].
[[Bestand:Halloween Derry 2005.jpg|miniatuur|390x390px|''Halloween in Ierland, 2005'']]In Amsterdam, de hoofdstad van [[Nederland]], wordt sinds enkele jaren (anno 2012) een halloweenparade gehouden. Volgens de organisatoren is de parade "voor vampiers, heksen, enge clowns, supermannen, zombies, monsters, demonen, onheilpredikers, bloedende bruiden, creepy dokters en mummies. Dit is de grootste Halloween Parade van Nederland dwars door het centrum van de hoofdstad."<ref>Bron: AmsterdamHalloween.nl, 3 nov. 2012. </ref>
 
Regel 5:
 
== Oorsprong  ==
In de Middeleeuwen was men onder de oude Keltische stammen in de Angelsakisische gebieden gewend zich rond 1 november in verbinding met de doden te stellen. Al vóór de tijd van het christendom kwamen volgens het Keltische volksgeloof eind oktober geesten van overledenen 'nieuwe zielen' halen onder de levenden. De festiviteiten, die al op de avond van 31 oktober plaatshadden (het festival van Samhai), werden soms gekenmerkt door macabere dodenrituelen. 
 
Halloween is voortgekomen uit een vermenging van het christelijke feest [[Allerheiligen]] met het heidense "festival van Samhai”. De Ierse kerkleiders verafschuwden het heidense dodenfeest. Zij wilden het verdrongen zien door Allerheiligen. Maar Halloween (''All Hallows Eve'', vooravond van Allerheiligen) is ''inhoudelijk'' vooral een heidens feest. Het heidense festival van de doden begon op de avond van 31 oktober. Het markeerde het eind van de oogst en het begin van de winter. Een dag later, 1 november, was de kerkelijke dag van “Allerheiligen”. Het dodenfeest begon op 31 oktober omdat in de oudheid de dagindeling ‘s avonds begon; een dag was van avond tot avond.
 
[[Bestand:Halloween pompoen.jpg|miniatuur|390x390px|''De uitgeholde pompoen, gesneden tot het aanzien van een hoofd, is een veelgebruikt attribuut van Halloween.'']]
Regel 13 ⟶ 11:
De heidense Kelten geloofden dat in de nacht van 31 oktober op 1 november de geestenwereld zich opende. De zielen van de doden, zowel de goeden als de kwaden, kregen in die nacht toestemming van de goden toestemming om naar de aarde terug te keren. Op kwade geesten zaten de Kelten niet te wachten. Om die te verjagen stookten de Kelten grote vuren op de heuveltoppen en brachten ze offers om alle onvriendelijke goden gunstig te stemmen. Daarbij droegen zij dierenhuiden en maskers om de kwade geesten te misleiden. Tegelijkertijd wilden de Kelten de familiegeesten vriendelijk bejegenen en tevreden houden. Daarom zetten ze bieten en anders veldgewas buiten. Ze sneden ook lampen uit suikerbieten die ze rondom het huis plaatsten. Deze uiterlijke gewoonten zijn in het huidige Halloween overgeleverd (pompoenen, verkleding).
 
De dag van 31 oktober markeerde ook het begin van het nieuwe jaar voor de Kelten. Het markeerde het eind van de oogst en het begin van de winter. En tijdens deze jaarwisseling geloofde men dat de sluier die de bovenwereld en de onderwereld van elkaar scheidde op z’n dunst was, zodat de levenden met de doden konden communiceren. Het was een tijd waarop overleden voorouders en andere “goede” geesten werden uitgenodigd om mee te doen aan het feest in eenheid met hun geliefden. In deze bijzondere nacht werd de god van de dood vereerd. Het was ook de tijd waarop de feeën aktief werden. Feeën werden gezien als een soort engelen die noch bij God noch bij Lucifer hoorden en gedoemd waren om tot de oordeelsdag over de aarde te zwalken. De Kelten geloofden dat in deze nacht de chaos heerste omdat het nog geen oud jaar was maar ook nog geen nieuwjaar. Het was een nacht van toverachtige bekoringen en waarzeggerij, een nacht van toekomst voorspellen en allerlei andere duistere rites. 
 
'''Vermenging'''. Uit de vermenging van de rooms-katholieke traditie van [[Allerheiligen]] (1 november) en [[Allerzielen]] (2 november) met het heidense festival is Halloween ontstaan. Op het feest van Allerheiligen worden alle overleden heiligen geëerd die bij God zijn. Op het feest van Allerzielen worden de in het voorbije jaar gestorvenen herdacht.
 
Het heidense festival van de doden begon op de avond van 31 oktober. Een dag later, 1 november, was de kerkelijke dag van “Allerheiligen”. Het Keltische dodenfeest begon op de avond van 31 oktober omdat in de oudheid de dagindeling ‘s avonds begon; een dag was van avond tot avond. De Ierse kerkleiders verafschuwden het heidense dodenfeest. Zij wilden het verdrongen zien door Allerheiligen.
 
In het Engels heette Allerheiligen vroeger ''All Hallows'' (tegenwoordig: All Saints' Day). 'Hallow' is een oud Engels woord voor 'heilig'; tegenwoordig is 'holy' het gewoonst. Halloween is een inkorting van ''All Hallow Even'', waarin ''even'' 'vooravond' betekent. 'Even' is een variant van 'Eve' of 'Evening'. Halloween vindt plaats op de vooravond van Allerheiligen.
 
Halloween is ''inhoudelijk'' vooral een heidens feest.
 
[[Bestand:Trick or treat in sweden.jpeg|miniatuur|521x521px|''Trick or treat in Zweden, 2005'']]
Regel 63 ⟶ 69:
''Filip. 4:8 Overigens, broeders, al wat waar, al wat eerzaam, al wat rechtvaardig, al wat rein, al wat beminnelijk, al wat welluidend is, als er enige deugd en als er enige lof is, bedenkt dat. (TELOS)''
 
== BronBronnen ==
''Katholiek ABC'', s.v. Allerheiligen, op KRO.nl, https://www.kro.nl/katholiek/abc/allerheiligen
 
[https://onzetaal.nl/taaladvies/halloween/ Halloween], Onzetaal.nl, versie van 15 dec. 2015.
 
== Meer informatie ==