Halloween: verschil tussen versies

665 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 24:
Halloween is ''inhoudelijk'' vooral een heidens feest.
 
[[Bestand:Trick or treat in sweden.jpeg|miniatuur|521x521px411x411px|''Trick or treat in Zweden, 2005'']]
 
== Enkele gebruiken van Halloween ==
Regel 31:
'''“Jack-o-Lantern”''': Jack was een Ierse schurk die dol was op grote rode raapkool. Op Halloween liet hij de duivel in de val lopen in een boom, en hij liet hem niet ontsnappen voor hij Jack beloofde dat hij hem nooit in de hel zou werpen. De duivel ging akkoord. Een jaar later stierf Jack maar omdat hij niet in God geloofde ging hij  niet naar de hemel. De duivel liet hem echter ook niet toe in de hel. Om Jack te helpen de weg naar de aarde terug te vinden, gaf hij hem een gloeiende kool. Jack legde die brandende kool in een lantaarn die hij maakte van een uitgeholde koolraap. Deze eerste “Jack-o-lantern” hielp Jack om zijn weg naar Ierland terug te kunnen vinden, maar hij vond de weg nooit. Zo bleef hij voor altijd rondzwerven over de aarde met zijn lantaarn.  
 
'''“De vuurfeesten”''': Halloween was een van de 4 grote “vuurfestivals” van de Kelten. Alle haardvuren werden geblust om daarna opnieuw te worden aangestoken met vuur uit een groot vreugdevuur dat ceremonieel was aangestoken door druïden. De druïden droegen tijdens deze plechtigheid dieren huiden en koppen ter onderscheiding van de geesten.Het doven van de vuren symboliseerde de “duistere helft” van het jaar en het opnieuw ontsteken gaf de terugkeer van de hoop aan. Vuren of kaarsen bleven de hele nacht branden om de doden te eren en te verwelkomen. De “Jack-o-lanterns,” pompoenen, appelwijn, wierook en edelstenen werden gebruikt als altaar decoraties. De kaarsen waren zwart of oranje. Zwarte katten werden beschouwd als gereïncarneerde wezens die de toekomst konden voorspellen.  [[Bestand:Halloween pompoen Albert Heijn winkel 2019.jpg|koppeling=https://christipedia.miraheze.org/wiki/Bestand:Halloween%20pompoen%20Albert%20Heijn%20winkel%202019.jpg|miniatuur|460x460px|Halloweenpompoenen in een winkel van Albert Heijn, 2019.]]Druïden (Keltische priesters) hielden de ceremonies op heilige plaatsen, zoals wouden, bij rivieren, meren en beekjes. Mensenoffers maakten deel uit van deze rituelen. Satanisten namen de feestdagen van de druïden over en vierden Halloween als volgt: van 22-29 oktober begonnen de satanische offer voorbereidingen – 30 oktober – de satanische hoogtijdag – verwant aan Halloween met mensenoffers, 31 oktober – All Hallow’s Eve (vooravond van Allerheiligen) hielden ze bloed- en seksrituelen.
 
Druïden (Keltische priesters) hielden de ceremonies op heilige plaatsen, zoals wouden, bij rivieren, meren en beekjes. Mensenoffers maakten deel uit van deze rituelen. Satanisten namen de feestdagen van de druïden over en vierden Halloween als volgt: van 22-29 oktober begonnen de satanische offer voorbereidingen – 30 oktober – de satanische hoogtijdag – verwant aan Halloween met mensenoffers, 31 oktober – All Hallow’s Eve (vooravond van Allerheiligen) hielden ze bloed- en seksrituelen.
 
== Verbreiding ==
Halloween heeft zich vanuit Ierland verbreid in de Angelsaksische wereld. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw maakt het feest opgang op het vasteland van [[Europa]]. In Nederland wordt het (anno 2019) steeds populairder<ref name=":0">''Uitgelicht'', actualiteitenrubriek van de omroep Family7, 31 okt. 2019. In deze uitzending een vraaggesprek met Bert Noteboom, missionaire voorganger te Almere, over het onderwerp Halloween.</ref>. De verbreiding wordt in de hand gewerkt door onder meer de commercie: het aanbieden van artikelen die uitdrukkelijk met Halloween te maken hebben, bijvoorbeeld Halloweenpompoenen (foto).
[[Bestand:Halloween artikelen Action 2022.jpg|miniatuur|458x458px|Enkele Halloween-artikelen die in 2022 te koop waren bij Action]]
[[Bestand:Halloween pompoen Albert Heijn winkel 2019.jpg|koppeling=https://christipedia.miraheze.org/wiki/Bestand:Halloween%20pompoen%20Albert%20Heijn%20winkel%202019.jpg|links|miniatuur|405x405px|Halloweenpompoenen in een winkel van Albert Heijn, 2019.]]
In Portugal speelde de fastfoodketen McDonalds op Halloween met de marketingslogan "Sundae Bloody Sundae" voor ijs van het merk Sundae. Veel mensen reageerden woedend, omdat de slogan herinnert aan 'Bloody Sunday', de dag van 30 januari 1972 waarop veertien mensen tijdens een demonstratie voor burgerrechten werden doodgeschoten door Britse soldaten. McDonalds boon zijn excuses aan en verwijderde al het promotiemateriaal van de Halloweencampagne uit de restaurants.
 
Regel 51 ⟶ 49:
Bron: Uitgeverij Middernachtsroep, bij hun uitgave van een boekje over Halloween<ref>https://www.middernachtsroep.nl/product/feiten-over-halloween/</ref>.
Zo wordt kinderen geleerd om te spelen met duistere zaken.
 
De winkelketen Action laat de kinderen weten: "''Lig je 's nachts te spoken omdat het jaarlijkse halloweenfeest dit keer bij jou is? Nergens voor nodig! Bij Action vind je alle musthaves voor een verschrikkelijk fantastisch feest. En met een beetje van je eigen creativiteit, wordt het een festijn waar je vrienden nog lang van beven''." Ze krijgen onder meer deze tip: "''Van kartonnen dozen maak je in een handomdraai grafstenen en met takken en bladeren uit de tuin maak je het helemaal af.''"<ref>Bron: https://www.action.com/nl-nl/blogs/tips/halloween-tips/. Geraadpleegd op 31 okt. 2022.</ref>
 
Sommige kinderen worden er bang van. Na deelgenomen te hebben aan een Halloween optocht in het donker kunnen ze 's nachts wakker worden en angst hebben<ref>''Uitgelicht'', actualiteitenrubriek van de omroep Family7, 31 okt. 2019. In deze uitzending een vraaggesprek met Bert Noteboom, missionaire voorganger te Almere. Hij is tevens vertrouwenspersoon van een school. Hij wees erop dat kinderen er bang van kunnen worden. </ref>.
Regel 85:
'''Goede boodschap meegeven'''. Bezoek van kinderen aan huis die tijdens Halloween om snoep komen geeft gelegenheid om een goede boodschap mee te geven. De [[Evangelische Tractaatzending (St.)|Evangelische Tractaatzending]] gaf in 2017 een "Kadoosje goed nieuws voor jou" uit: "Het feest kan juist ook een kans zijn om het Licht van de wereld te verkondigen, bijvoorbeeld met dit speciaal voor Halloween ontwikkelde kadoosje. Het bevat een eenvoudige en hoopvolle boodschap: Jezus laat niemand in de steek. Hij geeft hoop en een nieuwe toekomst. In het doosje kunt wat snoepjes doen en zo iets positiefs meegeven aan kinderen die bij u aanbellen."<ref>Zie http://www.traktaat.nl/nl/product/9789087720810/kadoosje-goed-nieuws-voor-jou-halloween.html</ref>
 
Ook volwassenen kan men iets meegeven. Herman Boon schreef een evangelisatieboekje ''[https://www.traktaat.nl/boon-herman/doodleuk/7438239687670 Doodleuk?! Wat vieren we met Halloween?]'' (2017) "In dit boekje lees je meer over Halloween, wat wordt er dan gevierd en waarom. Een mooi boekje om aan mensen uit te leggen wat de ware achtergrond van Halloween is." (auteur).
 
In Almere hangt een missionaire voorganger (anno 2019) een bord voor het raam op met de tekst "In dit huis woont Gods goede Geest"<ref name=":0" />. Daar wordt ook een pannekoekenfeest georganiseerd, waar verteld wordt dat de Heer Jezus het licht van de wereld is. Bij God is leven, licht en vrede.