Handleiding: verschil tussen versies

2.052 bytes toegevoegd ,  11 maanden geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 57:
== Nieuw artikel maken ==
 
Er zijn twee methoden om een nieuw artikel te maken: na een zoekopdracht of direct via het internetadres van de webbrowser.
De volgende video laat in 2 minuten zien hoe je een nieuw artikel maak: [https://player.vimeo.com/video/229327072/?autoplay=1&loop=1 Video Nieuw artikel maken]
 
'''Methode 1.''' De volgende video laat in 2 minuten zien hoe je een nieuw artikel maak: [https://player.vimeo.com/video/229327072/?autoplay=1&loop=1 Video Nieuw artikel maken]
 
Hier volgt de beschrijving. Om een nieuw artikel aan te maken, ga je als volgt te werk:
Regel 63 ⟶ 65:
# Check of het artikel al bestaat door de naam ervan op te geven in het zoekveld ''Doorzoek Christipedia'' (zie bovenaan) en op ENTER te drukken. Je kunt ook kijken bij [[Speciaal:AllePaginas|Alle pagina's]].
# Bestaat de pagina niet, dan komt na de zoekopdracht met het veld ''Doorzoek Christipedia'' de uitnodiging: ''"''Maak de pagina <span style="color: #ba0000">"Jouw onderwerp"</span> op deze wiki!''"''
# Klik op "Jouw onderwerp" (= het woord of de woorden die jij hebt opgegeven).<br>Er wordt pagina - een leegaanzet vensterslechts - getoond, met een regel tekst die een aanwijzing geeft. Klik op ''Aanmaken'' of ''deze pagina aanmaken.''
# Klik op de tab ''Aanmaken''
# Nu kun je de tekst van het artikel typen of gekopieerde tekst inplakken.
# Tenslotte klik je op ''Pagina opslaan''
'''Methode 2.''' Een tweede methode is.
 
1. Typ de titel (naam) van het nieuwe artikel in het internetadres van uw webbrowser, bijvoorbeeld:
<nowiki>https://www.christipedia.nl/wiki/Bohamen</nowiki>
In dit voorbeeld wordt ''Bohamen'' de titel (naam) van het artikel. Druk na het intypen op ENTER.
 
2. De pagina - een aanzet slechts - wordt getoond, met een regel tekst die een aanwijzing geeft. Klik op ''Aanmaken'' of ''deze pagina aanmaken.''
 
3. Nu kun je de tekst van het artikel typen of gekopieerde tekst inplakken.
 
4. Tenslotte klik je op ''Pagina opslaan.''
 
'''Tekst overkopiëren.''' Wanneer je tekst kopieert uit een ander programma en op de Christipedia-pagina zet, gaat de opmaak (cursief, vet, onderstreept) mogelijk geheel of deels verloren en zul je de opmaak opnieuw moeten toepassen.
 
Over het toevoegen van Bijbelcommentaar, zie verderop.
 
== Beschikbaar gestelde bronnen ==
* J.P. van de Giessen van [http://www.bijbelaantekeningen.nl/ Bijbelaantekeningen.nl] heeft toestemming verleend om, met bronvermelding, tekst van artikelen van zijn site te gebruiken voor artikelen op Christipedia.
* A. Dirkzwager (België) heeft toestemming verleend om, met bronvermelding, tekst van zijn artikelen te gebruiken voor artikelen op Christipedia. Zijn artikelen zijn te vinden op https://independent.academia.edu/ArieDirkzwager.
 
Vermeld bij het overnemen van de tekst: naam van de auteur, titel van het artikel, internetadres van het artikel, publicatiedatum van het bronartikel, en de datum waarop tekst van het artikel is verwerkt op Christipedia.
 
== Bestaand artikel bewerken ==
Regel 230 ⟶ 252:
 
== Bijbelcommentaar ==
Commentaar op een vers of hoofdstuk van een Bijbelboek wordt op de commentaarpagina van het hoofdstuk geplaatst. Een voorbeeld van een commentaarpagina is [[Daniël 4]]. Wil je bijvoorbeeld een of meerdere verzen becommentariëren, ga dan als volgt te werk:
# Ga naar de pagina die over het Bijbelboek gaat, bijvoorbeeld [[Daniël (boek)]].
# Kijk of er een paragraaf ''Commentaar'' of ''Commentaar en onderwerpen'' bestaat. Zo ja, wordt daar al een pagina voor een hoofdstuk van het Bijbelboek vermeld? Bestaat er al een hoofdstukpagina, ga daarheen en voeg op die pagina het vers met jouw commentaar toe. Bestaat er nog geen pagina voor het hoofdstuk van jouw vers, maak de pagina aan. Bijvoorbeeld, de commentaarpagina voor hoofdstuk 4 van het Bijbelboek Daniël krijgt de naam: ''Daniël 4''.
#<nowiki> Typ op de commentaarpagina van het hoofdstuk twee accolades {{ in, en meteen wordt het venster "Sjabloon toevoegen" zichtbaar. Een sjabloon is een bestaand brok tekst die overal ingevoegd kan worden. Typ de naam van het sjabloon, bijvoorbeeld </nowiki>''Daniël commentaar'' klik op de knop Sjabloon toevoegen.
# TypAls het vers nog niet op de pagina voorkomt, typ dan de aanduiding van het vers in (voorbeeld: ''OpbDan. 34:10'') en ken de opmaak ''Kopje'' toe (gaat het makkelijkst door CTRL+2, terwijl de cursor in het kopje staat)
# Voer onder dit kopje de tekst van het Bijbelvers in waarover je iets wilt schrijven. Vermeld tussen haakjes erachter de gebruikte Bijbelvertaling. Bijvoorbeeld (HSV) als je de Herziene Statenvertaling gebruikt, of (SV) als je de Statenvertaling gebruikt, enz.
# Zet de cursor in het vers en druk op de toetsencombinatie CTRL+7 om het te omkaderen.
# Voer eronder je commentaar in.