Heilige Geest: verschil tussen versies

3.041 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
Regel 109:
De Heer Jezus vergeleek een uit de Geest geboren mens met de wind:<blockquote>''Joh 3:8  De wind waait waarheen hij wil, en u hoort zijn geluid, maar u weet niet waar hij vandaan komt en waar hij heengaat; zo is ieder die uit de Geest geboren is.'' (Telos)</blockquote>Toen de pinksterdag vervuld werd, kwam de Heilige Geest op de verzamelde leerlingen van Jezus neer. Zijn komst gaf "een geluid als van een geweldige voortgedreven wind".
{{Bijbelcitaat gekoppeld|hoofdstuk=Handelingen|vers_vanaf=2|vers_tot_aan=5}}
 
== Vuurvlam ==
Een vuurvlam is een zinnebeeld van de Heilige Geest. Op de pinksterdag dat de Heilige Geest neerdaalde zagen de leerlingen een verschijnsel van "tongen als van vuur". <blockquote>''Hand 2:3 En er vertoonden zich aan hen tongen als van vuur, die zich verdeelden, en het zette zich op ieder van hen.'' (Telos)</blockquote>Het schijnt dat de vuurtongen eerst zich voor het ogen van leerlingen als een verzameling vertoonden en zich vervolgens over hen verdeelden. Eén Geest nam zijn intrek in hen allen. [[Bestand:Acts-2.jpg|geen|miniatuur|556x556px]]Dat doet denken aan de voorzegging van Johannes de Doper (Matth. 3:11; Luk.3:16):<blockquote>''Mt 3:11  Ik doop u wel met water tot bekering; maar Hij die na mij komt, is sterker dan ik, Wiens sandalen ik niet waard ben te dragen; Hij zal u dopen met de Heilige Geest en vuur;'' (Telos)</blockquote>Sommige uitlegger maken echter onderscheid tussen de Heilige Geest en vuur. Het vuur spreekt van een verterend oordeel. Dit neemt niet weg dat de komst van Geest een vurig verschijnsel was en de Geest wordt voorgesteld door een vuurvlam in Opb. 1 en 4.
 
Voor de troon van God zijn "zeven Geesten" (Opb. 1:4, 4:5), voorgesteld door zeven vurige fakkels.<blockquote>''Opb 4:5  En van de troon gingen bliksemstralen, stemmen en donderslagen uit; en zeven vurige fakkels brandden voor de troon; dit zijn de zeven Geesten van God.'' (Telos)</blockquote>Het verschijnsel op de pinksterdag doet ook denken aan de neerdaling van God op de berg Sinaï: Hij "kwam neer in vuur".<blockquote>''Ex 19:16 En het geschiedde op den derden dag, toen het morgen was, dat er op den berg donderen en bliksemen waren, en een zware wolk, en het geluid ener zeer sterke bazuin, zodat al het volk verschrikte, dat in het leger was. Ex 19:17  En Mozes leidde het volk uit het leger, Gode tegemoet; en zij stonden aan het onderste des bergs.  Ex 19:18  En de ganse berg Sinaï rookte, omdat de HEERE op denzelven <u>nederkwam in vuur</u>; en zijn rook ging op, als de rook van een oven; en de ganse berg beefde zeer.'' (SV)</blockquote>De Engel des HEEREN was eerder aan Mozes verschenen "in een vuurvlam".<blockquote>''Ex 3:2  En de Engel des HEEREN verscheen hem in een vuurvlam uit het midden van een braambos; en hij zag, en ziet, het braambos brandde in het vuur, en het braambos werd niet verteerd.'' (Telos)</blockquote>Onze God is een verterend vuur. Een heilig Wezen nam op de pinksterdag zijn intrek in de leerlingen. Zij werden niet verteerd, doordat zij gerechtvaardigd waren door het geloof en geheiligd door Jezus' bloed. Zij werden vol van de Geest en "vurig van geest".
 
De Bijbel spreekt ook van "vurig van geest". <blockquote>''Ro 12:11  Weest niet traag in de ijver; weest vurig van geest; dient de Heer.'' (Telos)</blockquote>Apollos was "vurig van geest".<blockquote>''Hnd 18:25  Deze was onderwezen in de weg van de Heer, en vurig van geest sprak en leerde hij nauwkeurig de dingen betreffende Jezus, hoewel hij alleen de doop van Johannes kende.'' (Telos)</blockquote>
 
== Zegel ==