Hermeneutiek: verschil tussen versies

610 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Hermeneutiek''' is uitlegkunde, in het bijzonder de wetenschappelijke bezinning op het begrijpen van teksten. De hermeneutiek is ook een theologisch vakgebied.
 
Het woord komt van het Griekse woord ''hermèneu-ein'', dat vertolken, verklaren betekent.
Regel 14:
 
En ten slotte: de Heilige Schrift is het Woord van God; de hermeneutiek heeft dus aan te wijzen, niet maar hoe de uitlegging de bedoeling van de bijbelschrijvers heeft op te sporen, doch ook, en niet het minst, wat door het instrument van die schrijvers God zelf aan Zijn kerk te zeggen heeft, hoe de raad en de gedachte van God tot verlossing van Zijn volk voor het oor en de ziel van de Zijnen moet vertolkt worden. Zo'n Schriftverklaring vereist niet alleen geestelijk inzicht, maar ook wetenschappelijke methode en oefening. Welke wetenschappelijke regels hierbij gelden, heeft de exegese te leren van de hermeneutiek.
 
In de beoefening van de hermeneutiek schuilt ook een gevaar, dat aldus is verwoord: "er worden in het vakgebied van de theologische hermeneutiek zóveel vragen opgeworpen, dat je er niet meer aan toe komt om in alle eenvoud te luisteren naar een Bijbelverhaal en dat te horen doorklinken in je eigen leven en in de situatie waarin je verkeert"<ref>Tjerk de Reus, [https://frieschdagblad.nl/2019/5/25/recensie-bijbellezen-met-de-ziel-als-klankkast Recensie: Bijbellezen met de ziel als klankkast], FrieschDagblad.nl, 25 mei 2019.</ref>.
 
== Bron ==
F. W. Grosheide, J.H. Landwehr, C. Lindeboom, J.C. Rullmann, ''Christelijke Encyclopaedie voor het Nederlandsche volk''. Kampen: J.H. Kok, 1925. Zes delen. Tekst van het lemma 'Hermeneutiek' is verwerkt op 19 mei 2018.
 
== Voetnoot ==
<br />