Hesbon: verschil tussen versies

81 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 12:
Niet ver hiervan verwijderd ligt een grote ommuurde vijver, 130 schreden lang, 100 breed en 15 voet diep. Deze was zeker een van die vijvers van Hesbon, die weleer in de zonneschijn als heldere ogen schitterden, wanneer men ze van Jeruzalem af aanschouwde, zodat daarmee in Hoogl. 7: 4 de ogen van de bruid vergeleken worden. <blockquote>''Hoo 7:4  ... uw ogen zijn als de vijvers te Hesbon, bij de poort van Bath-rabbim; ... . (SV)'' </blockquote>[[Karl August Dächsel]] meldde: "Ook de nieuwere reizigers maken nog melding van minstens een grote vijver te Hesbon, ten zuiden van de op een hoogte gelegen stad, in een Wadi gelegen en uit heerlijke bouwwerken bestaand. Oorspronkelijk mogen het wel twee meren geweest zijn, dicht bij elkaar gelegen en zich door de helderheid van hun wateren en de schoonheid van hun oevers onderscheidend, en die zo een treffend beeld voor mooie ogen opleveren."<ref>H. Zeller, ''Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk. Eerste deel A - J.'' ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1867) s.v. Hesbon. De aangehaalde tekst is voor Christipedia qua spelling gemoderniseerd.</ref>
 
Er waren daar blijkbaar bij de poort Bath-rabbim (= Dochter van menigten) twee vijvers, wat bij stadspoorten vaak het geval was.<ref>Dr. ir. J. de Graaf e.a. (red.), ''Tekst voor Tekst; de Heilige Schrift kort verklaard en toegelicht'' (Boekencentrum, 1987), commentaar bij Hoogl. 7:4.</ref>De naam van de poort betekent ''Dochter van menigten'', wellicht zo genoemd om haar grootte en doortocht.
 
Het water stroomde zonder twijfel door de hier aanvangende Wadi Hesbon of Hesban in de Jordaan, even voor dat zij in de Dode Zee valt.