Hezbollah (Arabisch: ‮حزب الله‬ = Partij van Allah) is een politieke partij in Libanon en een militante beweging van sjiitische moslims met anti-zionistische en anti-westerse sentimenten. Hezbollah is de verlengde arm van Iran in Libanon en zijn sterkste pion (proxy) in het Midden-Oosten.

Aard en steun. Hezbollah is:

  1. een sterk bewapende militie,
  2. en een politieke partij van sjiitische moslims in het parlement
  3. en een aanbieder van maatschappelijke diensten.

Hezbollah is een sjiitische, op Iran georiënteerde militie in Libanon. Ze telt 20 tot 50 duizend goed getrainde strijders[1]. Ze beschikt over raketten die heel Israël kunnen bereiken.

Naast een militaire tak heeft zij een politieke tak. Zij heeft zich in de loop der jaren steeds meer als een politieke en sociale beweging gemanifesteerd en kreeg daardoor meer steun van de bevolking, met de bijbehorende politieke macht. De sjiitische partij kreeg ook steun van christenen, omdat zij Libanon had verdedigd tegen Israël. In gebieden waar Hezbollah aanwezig investeert zij in infrastructuur en zorgt voor scholing en gezondheidszorg.

Doel en uitgangspunt. Hezbollah streeft een islamitisch staatsbestel na. Zij heeft als richtsnoer de Koran en de Hadith, waaraan een letterlijke en strikte uitleg wordt gegeven. Dit is de basis voor de oplossing van wereldlijke, economische en sociale problemen. Ter gelegenheid van de jaarlijkse Jeruzalemdag in Iran verklaarde Nasrallah in 2013 dat de vernietiging van de staat Israël "is in het belang niet alleen van de Palestijnen maar van de hele Arabische en moslimwereld."[2]

Voorgeschiedenis. De groep werd in 1982 als guerrillagroep opgericht door de Iraanse Revolutionaire Garde, dus door Iran, tijdens de Libanese burgeroorlog en de Israëlische bezetting van het zuiden van Libanon. Doel was Israël te verdrijven en de sjiitische Islam over Libanon verspreiden. Vanaf 1992 (tot 2024, in welk jaar hij gedood werd door Israël) stond de groep onder leiding van de islamitische geestelijke Hassan Nasrallah. 

Nadat Israël zich in 2000 had teruggetrokken, verzette Hezbollah zich tegen de druk om te ontwapenen. De groep, integendeel, versterkte zijn militaire vleugel.

Buitenlandse betrekkingen. Hezbollah wordt aangestuurd en gesteund, financieel en militair, door Iran. De Partij van Allah is een vijand van Israël en de Verenigde Staten en een bondgenoot van Iran en Syrië. Sinds 2006 houdt Nasrallah zich tegen Israël schuil in een ondergrondse bunker.

Hezbollah werkt in de regio samen met andere, door Iran gesteunde strijdgroepen, zoals het Palestijnse soennitische Hamas en de Palestijnse sjiitische Islamitische Jihad, beide in de Gazastrook, en de sjiitische Houthi's in Jemen.

'Terroristische organisatie'. De groep is door verscheidene landen als terroristische organisatie aangemerkt, waaronder Nederland en verscheidene Arabische landen. In 2013 bestempelde de Europese Unie officieel de militaire tak van Hezbollah als een 'terroristische organisatie'. 

Raketten tegen Israël. Geschat wordt (anno 2024) dat de strijders van Hezbollah 150.000 of meer raketten gericht op zuiderbuur Israël hebben staan. In 2017 was de schatting 100.000 of meer raketten.

Geschiedenis

1982. Hezbollah wordt opgericht als guerrillagroep opgericht door de Iraanse Revolutionaire Garde.

1992. De islamitische geestelijke Hassan Nasrallah wordt de leider van Hezbollah. De beweging doet voor het eerst mee aan de verkiezingen.

2006. Spanningen met Israël monden uit in een nieuwe oorlog, die een maand duurt.

2011. Hezbollah steunt de Syrische president Assad, als een deel van de Syrische bevolking tegen hem in opstand komt. Hezbollah helpt hem samen met Rusland en Iran om aan de macht te blijven.

2023. Op 7 oktober valt Hamas Israël, richt een gruwelijke slachting aan en neemt gijzelaars mee naar de Gazastrook. Op 8 oktober kiest Hezbollah partij voor Hamas en begint Israël te beschieten. Daarop schiet Israël terug.

De dagelijkse beschietingen door Hezbollah leidden in 2023-2024 tot de evacuatie van zo'n 70.000 Israëlische burgers in Noord-Israël en tot doden en gewonden.

2024. Hassan Nasrallah zegt op 5 januari: "Sinds 8 oktober zijn we de strijd aangegaan tegen de Israëlische vijand over meer dan 100 km aan het zuidelijke front. Het Islamitische Verzet in Libanon voerde meer dan 670 operaties uit binnen drie maanden en 48 grenslocaties werden meer dan eens aangevallen."[3]

Israël vergeldt de beschietingen en doodt met gerichte aanvallen de hooggeplaatste Hezbollah-commandanten. In september wordt ook Hassan Nasrallah, de leider van Hezbollah, door een bombardement met 'bunkerbrekers' in zijn bunker gedood, samen met aanwezige Iraanse militairen.

Vergiffenis voor Afshin Javid

De in Iran geboren Hezbollah-strijder Afshin Javid komt in de gevangenis terecht. Terwijl hij de Koran leest, wordt hij bedreigd door een boze geest. Hij roept de hemel om hulp, en dan hoort hij plots een stem die zegt dat hij Jezus moet aanroepen. Hij doet dat en is bevrijd, maar dan begint de twijfel. Na twee weken vasten en bidden krijgt hij geen antwoord van Allah. En dan verschijnt Jezus Christus in zijn cel.


Hezbollah strijder bekeert zich en wordt Christen. Youtube.com: Ichthus Media, 20 feb. 2015. Duur: 15 min. 6 sec. Getuigenis van Afshin Javid.

Meer informatie

Art. Hezbollah op wikipedia.nl. 

Bronnen

Art. Hezbollah op wikipedia.nl. Hieraan is tekst ontleend. 

Microsoft Encarta Encyclopedia 2002. © 1993-2001 Microsoft Corporation/Het Spectrum.

De politiek van Libanon is stuk en dat staat hulp in de weg, NOS.nl, 7 aug. 2020.

Nu het oorlog is, zijn inwoners in crisisland Libanon op zichzelf aangewezen, nieuwsbericht op NOS.nl, 29 sept. 2024.

Voetnoten