Islamitische Staat van Irak en Syrie (ISIS): verschil tussen versies

k
Geen bewerkingssamenvatting
 
(15 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
[[Bestand:Territorial control of the ISIS.svg|thumb|600x600px|Gebied beheerst door Islamistische Staat, oktober 2015.]]'''Islamitische Staat in Irak en Syrie''' (ISIS), ook kortweg ''Islamitische Staat'' (IS), is een soennitische, radicaal-Islamitische strijdgroep die een grootgrote gebieddelen van Irak en Syrië beheerstveroverde en beheerste en zichzelf een Islamitische Staat noemt (stand juni 2014). Ze staan te boek als de meest genadeloze jihadisten aldaar. De terreurgroep riep eind juni 2014 een streng islamitische staat uit in delen van Syrië en Irak. ISIS voerde er een schrikbewind, met martelingen, slavernij, verkrachtingen en massa-executies. In 2017 ging het kalifaat van IS ten onder.
__INHOUD_DWINGEN__
 
__NOTOC__
 
'''Namen.''' Vanaf 2014 noemt de strijdgroep zich Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS), of Islamitische Staat in Irak en de Levant (ISIL). ''Al-Sham'' is een Arabisch woord voor Syrië, de Levant duidt de hele regio langs de Middellandse Zee aan.
 
Regel 12 ⟶ 10:
 
Op 3 januari 2014 riep de Islamitische Staat de onafhankelijkheid uit. Op 29 juni van dat jaar werd de staat tot een Kalifaat verklaard. Sindsdien noemt ISIS zichzelf kortweg Islamitische Staat (IS).
 
In hun strijd om hun doel te bereiken zijn de jihadisten van IS beducht om door een vrouw gedood te worden, omdat ze in dat geval in de hel belanden.
 
'''Gebied.''' De staat omvat delen van Irak en Syrië (stand juni 2014).
[[Bestand:Territorial control of the ISIS.svg|centre|thumb|1024x1024px|Gebied beheerst door Islamistische Staat, oktober 2015.]]
 
'''Hoofdsteden.''' De hoofdstad van IS is de Syrische stad Rakka. Daarnaast is het Iraakse Mosoel een belangrijke stad, die op 10 juni 2014 in handen van ISIS viel. Mosoel, de na Bagdad grootste stad van Irak, ligt pal naast de plaats van de oude stad Ninevé in de Iraakse provincie Ninevé.
 
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 35%; margin-left: 20px; background-color: lightgray;"
| style="padding: 15px;"| '''Op de vlucht'''
Regel 42 ⟶ 38:
Bron: ''Stichting De Ondergrondse Kerk'', nieuwsbericht van 26 mei 2016.
|}
 
'''Hoofdsteden.''' De hoofdstad van IS is de Syrische stad Rakka. Daarnaast is het Iraakse Mosoel een belangrijke stad, die op 10 juni 2014 in handen van ISIS viel. Mosoel, de na Bagdad grootste stad van Irak, ligt pal naast de plaats van de oude stad Ninevé in de Iraakse provincie Ninevé.
 
'''Kalief.''' De hoogste leider van ISIS is Aboe Bakr al-Baghdadi. Hij werd eens gevangen genomen door Amerikaanse militairen en bracht vier jaren in de gevangenis door. In 2009 werd hij vrijgelaten. Hij verschijnt nauwelijks in het openbaar en er zijn weinig beelden van hem. De tot kalief benoemde Al-Baghdadi noemt zich 'kalief Ibrahim'. Blijkens zijn benoeming tot kalief wordt hij beschouwd als opvolger van Mohammed. Hij wordt ook genoemd ‘emir van de gelovigen in de Islamitische Staat’.
Regel 66 ⟶ 64:
 
== ISIS en Assyrië ==
[[Bestand:Assyrische rijk Tiglat-Pileser-III.jpg|thumb|600x600px|Het Assyrische rijk in de 7e eeuw v.Chr.']]Assur en Ninevé waren de twee opeenvolgende hoofdsteden van het Assyrische rijk. Het huidige gebied van het Islamitische staat komt deels overeen met het Assyrische rijk in een zekere periode van zijn geschiedenis. 
 
De eindtijdse Assyriër, volgens velen dezelfde als de Koning van het Noorden (Dan. 11), speelt in de eindtijd een rol als vijand van Israël. De vraag rijstrees dan ook of de Islamitische Staat stand houdt en iets te maken zal hebben met de Assyrier, de koning van het Noorden, die in de tijd van het einde de koning van Israël (= de Antichrist) en de koning van het zuiden (Egypte) zal aanvallen. Het antwoord op de vraag moet (dec. 2017) ontkennend zijn, daar het kalifaat van IS in 2017 ten onder ging.
[[Bestand:Assyrische rijk Tiglat-Pileser-III.jpg|centre|thumb|1024x1024px|Het Assyrische rijk in de 7e eeuw v.Chr.']]
 
De eindtijdse Assyriër, volgens velen dezelfde als de Koning van het Noorden (Dan. 11), speelt in de eindtijd een rol als vijand van Israël. De vraag rijst dan ook of de Islamitische Staat stand houdt en iets te maken zal hebben met de Assyrier, de koning van het Noorden, die in de tijd van het einde de koning van Israël (= de Antichrist) en de koning van het zuiden (Egypte) zal aanvallen.
 
== Geschiedenis ==
'''2003:.''' deDe Amerikanen vallen Irak binnen om de soennitische dictator Saddam Hussein te verdrijven.
 
De Westerse veroveraars geven veel macht aan de rivaliserende sjiieten. Dit wekt wrevel bij de soennieten. Opstandelingen van Al Qaida in Irak krijgen daarom veel steun van de bevolking en weten grote delen van Irak onder controle te krijgen. Uit Al Qaida in Irak is IS voortgekomen. 
 
'''2006:.''' Al Qaida in Irak noemt zich voor het eerst 'Islamitische Staat in Irak' en gaat bruter geweld tegen burgers gebruiken. De steun van de plaatselijke bevolking neemt daardoor af. Met hulp van gematigde Iraakse soennieten weten de Amerikanen de terroristen grotendeels te verdrijven.
 
'''2010.''' De Irakees Abu Bakr al-Baghdadi komt aan het hoofd te staan van ISIS.
 
'''2011:.''' In Syrië, een buurland van Irak, breekt een burgeroorlog uit. De grotendeels ondergronds gedreven Iraakse extremisten mengen zich in de strijd.
 
'''2013:.''' De Iraakse strijders veroveren onder andere de Oost-Syrische stad Raqqa. 
 
'''2014:.''' HetIn Amerikaansedit legerjaar vertrekt het Amerikaanse leger uit Irak. - In januari valt Fallujah, een soennitisch bolwerk 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Bagdad, in handen van ISIS. Op 10 juni valt Mosoel, de op een na grootste stad in Irak, in handen van ISIS. ISIS gebruikt zoveel geweld tegen andere moslims, dat al-Qaida breekt met ISIS. Op 29 juni roept Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van ISIS, het kalifaat uit, dat dan delen van Irak en Syrië omvat. Vanaf dan heet hij kalief Ibrahim. Hij verklaart dat alle moslims hem moeten volgen als wereldlijk leider van de Islam. ISIS noemt zich voortaan 'Islamitische Staat'. Als hoofdstad geldt RaqgaRaqqa.  
 
'''2015:.''' Rusland komt het bewind van Assad in Syrië te hulp en begint IS in Syrië te bestoken. IS pleegt aanslagen op een Russisch passagiersvliegtuig en in Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, dat deelneemt aan de strijd tegen IS. Bij deze aanslagen komen honderden mensen om. IS beschouwt Rusland en Frankrijk als 'kruisvaders'-staten. 
2011: In Syrië, een buurland van Irak, breekt een burgeroorlog uit. De grotendeels ondergronds gedreven Iraakse extremisten mengen zich in de strijd.
 
'''2016:.''' 7 mei: In gebieden terugveroverd op ISIS zijn tot nu toe meer dan vijftig massagraven gevonden. In april werden drie graven bij voetbalvelden in het centrum van de stad Ramadi gevonden. Daarin zouden zo'n veertig lichamen liggen. In de massagraven liggen lijken van stamleden, Iraakse militairen, vrouwen en jezidi's<ref>[http://nos.nl/artikel/2103591-meer-dan-vijftig-massagraven-van-is-ontdekt-in-irak.html Meer dan vijftig massagraven van IS ontdekt in Irak], nieuwsbericht op NOS.nl, 7 mei 2016.</ref>. 
2013: De Iraakse strijders veroveren onder andere de Oost-Syrische stad Raqqa. 
 
'''2017.''' Het kalifaat van IS gaat, na hardnekkige tegenstand te hebben geboden, ten onder in de strijd.
2014: Het Amerikaanse leger vertrekt uit Irak. Op 10 juni valt Mosoel, de op een na grootste stad in Irak, in handen van ISIS. ISIS gebruikt zoveel geweld tegen andere moslims, dat al-Qaida breekt met ISIS. Op 29 juni roept Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van ISIS, het kalifaat uit. Vanaf dan heet hij kalief Ibrahim. Hij verklaart dat alle moslims hem moeten volgen als wereldlijk leider van de Islam. ISIS noemt zich voortaan 'Islamitische Staat'. Als hoofdstad geldt Raqga.  
 
'''2019.''' In oktober blaast IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi zich op met een bomvest wanneer hij wordt aangevallen door Amerikaanse soldaten. Hij heeft zich schuilgehouden in een woning in het noord-westen van Syrië.
2015: Rusland komt het bewind van Assad in Syrië te hulp en begint IS in Syrië te bestoken. IS pleegt aanslagen op een Russisch passagiersvliegtuig en in Parijs, de hoofdstad van Frankrijk, dat deelneemt aan de strijd tegen IS. Bij deze aanslagen komen honderden mensen om. IS beschouwt Rusland en Frankrijk als 'kruisvaders'-staten. 
 
== Meer informatie ==
2016: 7 mei: In gebieden terugveroverd op ISIS zijn tot nu toe meer dan vijftig massagraven gevonden. In april werden drie graven bij voetbalvelden in het centrum van de stad Ramadi gevonden. Daarin zouden zo'n veertig lichamen liggen. In de massagraven liggen lijken van stamleden, Iraakse militairen, vrouwen en jezidi's<ref>[http://nos.nl/artikel/2103591-meer-dan-vijftig-massagraven-van-is-ontdekt-in-irak.html Meer dan vijftig massagraven van IS ontdekt in Irak], nieuwsbericht op NOS.nl, 7 mei 2016.</ref>. 
Kaart van en nieuws over de strijd tegen ISIS, https://isis.liveuamap.com/
 
Filmverslag van een Assyrische christin, wier dochter door IS werd afgenomen, nadat haar dorp was ingenomen: [https://vimeo.com/196304846 'Als IS je dochter afpakt']. SDOK, vimeo.com, jan. 2017. Duur: 5 minuten 31 sec.
== Bron ==
Rens Oving, ''[http://www.metronieuws.nl/buitenland/2015/11/hoe-kon-is-uitgroeien-tot-een-grote-terreurmachine Hoe kon IS uitgroeien tot een grote terreurmachine?]'' In: Metro, 16 nov. 2015.