Israël (staat): verschil tussen versies

808 bytes toegevoegd ,  6 maanden geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 208:
Om 10 uur plaatselijke tijd klonken de sirenes twee minuten lang in het hele land ter nagedachtenis aan de 6 miljoen Joden die door de nazi's waren vermoord. De video is genomen vanaf het balkon van ons redactiegebouw. Het dagelijks leven kwam twee minuten tot stilstand. Twee minuten ter nagedachtenis van de slachtoffers. Daarna begonnen in het hele land herdenkingsbijeenkomsten.
 
Op de 4e dag van de Joodse maand ijar, een dag vóór Onafhankelijkheidsdag, is de jaarlijkse '''dodenherdenking''' (Hebr. ''Jom Hazikaron'') van de gevallen soldaten en slachtoffers van terreuraanslagen gedood sinds 1860. OpOfficieel deheet deze dag: van"herdenkingsdag de herdenking in 2018 werdenvoor de 23.646gevallen gesneuvelde militairensoldaten en 3.134slachtoffers terreurvan slachtoffers herdachtterreurdaden". HetSinds herdenken1860, begint 's avonds (het beginjaar van de dag) bijwaarin de eerste sterJoodse aankolonisten de hemel.veilige Ommuren achtvan uurJeruzalem loeitverlieten deom sirenenieuwe inJoodse heelwijken Israëlte bouwen, éénzijn minuuttot lang.aan Omde elf uurherdenkingsdag in dehet ochtendjaar gaat de sirene2023 in heeltotaal Israël twee minuten lang24. Israël213 staat opgeteld 3 drie minutenmannen, stilvrouwen en gedenktkinderen alomgekomen diegenen die zijn gevallen voor het ontstaan en voortbestaan vanbij de staat. Ook Israëlische burgers die in de jarenverdediging van Israëlshet bestaanland door terreur zijn omgekomen, inIsraël en buitenbij Israël, worden herdacht. In 2010 vonden staatsceremonies plaats op 43 militaireterroristische begraafplaatsenaanslagen<ref>Nieuwsartikel [httpBron: https://www.ynetnewsgov.comil/en/articlesdepartments/0,7340,Lnews/israel-3878033,00marks-memorial-day-for-the-fallen-soldiers-and-victims-of-terrorism-2023.html Israelbericht remembersvan itde fallen] opIsraëlische YnetNews.comoverheid dd24 apr. 19 april 20102023.</ref>.
 
Het herdenken begint 's avonds (het begin van de herdenkingsdag) bij de eerste ster aan de hemel. Om acht uur loeit de sirene in heel Israël, één minuut lang. Om elf uur in de ochtend gaat de sirene in heel Israël twee minuten lang. Israël staat opgeteld 3 drie minuten stil en gedenkt al diegenen die zijn gevallen voor het ontstaan en voortbestaan van de staat. Ook Israëlische burgers die in de jaren van Israëls bestaan door terreur zijn omgekomen, in en buiten Israël, worden herdacht. In 2010 vonden staatsceremonies plaats op 43 militaire begraafplaatsen<ref>Nieuwsartikel [http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3878033,00.html Israel remembers it fallen] op YnetNews.com dd. 19 april 2010.</ref>.
Op de 5e dag van de Joodse maand ijar (mei/juni) wordt de oprichting van de staat Israel op 14 mei 1948 gevierd. Deze nationale feestdag heet '''Onafhankelijkheidsdag''' (Hebr. ''Jom Ha'Atsmaoet''). Zij volgt onmiddelijk op de dag dat de gevallenen in oorlogen en door terreur zijn herdacht. De viering vangt aan met een ceremonie op de Herzlberg. 
 
Op de 5e dag van de Joodse maand ijar (mei/juni), dus onmiddellijk volgend op de dag van de dodenherdenking, wordt de oprichting van de staat Israel op 14 mei 1948 gevierd. Deze nationale feestdag heet '''Onafhankelijkheidsdag''' (Hebr. ''Jom Ha'Atsmaoet''). Zij volgt onmiddelijk op de dag dat de gevallenen in oorlogen en door terreur zijn herdacht. De viering vangt aan met een ceremonie op de Herzlberg. 
 
Op de 18e dag van de Joodse mand ijar (mei/juni) is '''Lag Ba'Omer''' is een halve feestdag, waarvan de oorsprong ligt in de Bar Kochba-opstand tegen de Romeinen, doch het herinnert ook rabbi Bar Jochai, die op deze dag is gestorven. 
 
'''Jeruzalemdag'''. Op de 28e van de Joodse maand ijar (mei/juni) wordt de bevrijding en hereniging van Jeruzalem gevierd. Deze feestdag heet ''Jeruzalemdag'' (Hebr. ''Jom Jeroesjalajiem''). In 1967 werd tijdens de Zesdaagse Oorlog het oostelijke deel van de stad bevrijd van de Arabische bezetting en met het andere stadsdeel herenigd onder Joods bestuur.<blockquote>Zie [[Jeruzalemdag (Isr.Israël)|Jeruzalemdag]] voor het hoofdartikel.</blockquote>Sinds 2014 is op 30 november (onze kalender) de '''Dag van de Joodse vluchteling, '''de jaarlijkse gedenkdag voor de Joodse vluchtelingen uit de Arabische wereld en Iran<ref>[http://likud.nl/2014/12/eerste-herdenkingsdag-voor-joden-die-verdreven-werden-uit-arabische-landen/ Eerste herdenkingsdage voor Joden die verdreven werden uit de Arabische landen], nieuwsartikel op Likud.nl, 1 dec. 2014.</ref>. De herdenkingsdag herinnert aan hun leed, vervolging en de verdrijving. Op 29 november 1947 keurden de Verenigde Naties het verdelingsplan voor Palestina goed, dat een Joodse Staat mogelijk maakte. Een dag later begonnen de Arabische landen met hun onderdrukkingscampagne tegen hun eigen Joodse burgers. In de eerste twee decennia na de oprichting van de staat Israël in 1948 verdwenen bijvoorbeeld in Marokko en Irak bijna alle joodse gemeenschappen. Leefden er in alle Arabische landen vóór 1948 meer dan 850.000 Joden, in het jaar 2001 waren er maar nauwelijks 7.800 waren overgebleven. De Joden uit Azië en het Nabije Oosten worden ''Mizrachim ''genoemd. De Joden die oorspronkelijk uit Noord-Afrika en het Nabije Oosten afkomstig zijn maken (anno 2014) ongeveer de helft van de huidige bevolking van Israël uit. Enkele van deze Joodse gemeenschappen buiten Israël keken terug op een meer dan 2.600 jaar durende geschiedenis.
 
== Abortus ==
Regel 273 ⟶ 275:
 
==== Israël en de Palestijnen ====
Israël heeft met de arabischeArabische Palestijnen een voortslepend '''conflict''' over het land, een probleem waar ook de wereld mee worstelt. Velen beschouwen het Israëlisch-Palestijns conflict als het kernprobleem in het Midden-Oosten, een conflict dat de hele regio beroert, ja, als een lont in het kruidvat van een derde wereldoorlog.
 
Zie het hoofdartikel over dit onderwerp: [[Palestijns-Israëlisch conflict]]
 
Ondanks de gespannen verhouding en de haat jegens Israël hebben zo’n 18.500 inwoners van de Gazastrook een werkvergunning voor Israël (stand sept. 2023). Na het uitbreken van de oorlog met Hamas op 7 okt. 2023 werden de werkvergunningen ingetrokken.
 
==== Israël en Libanon ====
[[Libanon]] is (aug. 2020) formeel nog in staat van oorlog met Israël. De machtige terreurorganisatie [[Hezbollah]] is een gezworen vijand van Israël.
 
==== Israël en Syrië ====