Israël en het Palestina Mandaat: verschil tussen versies

Kleine aanpassing aan de tekst
(aanvulling op de tekst)
(Kleine aanpassing aan de tekst)
Regel 83:
'''1945 Einde Nazi-bewind/Holocaust/Shoa'''
 
Op 8 mei 1945 vond de overgave plaats van Nazi-Duitsland aan de Geallieerden. De Jodenhaat had tot gevolg dat ongeveer 6.000.000 (zes miljoen) Joodse medeburgers werden vermoord, man en vrouw, oud en jong. Ze stierven niet per ongeluk, maar waren slachtoffer van een goed georganiseerd uitroeiingsprogramma (Shoa). Miljoenen Europeanen (incl. in Duitsland), die hieraan niet hebben meegedaan, zelfs zij die na de oorlog geboren zijn, lopen, terugdenkend aan ditdie verschrikkelijkvreselijke moordpartij drama nog steeds rond met plaatsvervangende schaamte en schuld. Waarom dit gememoreerd wordt, heeft tot doel om aan te geven, hoezeer Joodse burgers leden onder de terreur van nazi-Duitsland. Nooit eerder was onder de overlevenden de behoefte aan een eigen thuisland zó groot! In november braken onlusten uit in Caïro en Alexandrië, die gericht waren tegen de Joodse bevolking. In Tripoli vond een duidelijke pogrom (volkswoede met razzia) plaats tegen de Joodse bevolking. Daarbij vielen 74 dodelijke slachtoffers en vele gewonden.
[[Bestand:Delingsplan 1947.jpg|miniatuur|Delingsplan 1947: (resolutie 181(II) 29 nov 1947 van de Algemene Vergadering van de VN)]]
'''1946 Opheffing van de Volkenbond'''
Regel 135:
Toch nog onverwachts viel Egypte de Sinaï binnen. Syrië probeerde de Golanhoogte te heroveren. Na aanvankelijk succes van Egypte bleek hun gebrek aan organisatie en leed men grote verliezen, ook aan materieel (vooral tanks). (Elseviers Magazine, 13 okt 1973: ''<nowiki/>'Hun (Israël) drang naar veilige grenzen is blijkbaar sterker dan hun angst, bij de veiligheidsraad in ongenade te vallen''') Op 31 mrt 1974 werd een wapenstilstandsakkoord getekend.
 
'''1977''' Tot ieders verbazing zoektzocht Egypte contact met Israël en brengtbracht president Sadat op 19-21 nov een bezoek aan Jeruzalem. Hij spreektsprak zelfs de Knesset toe. De daarop volgende gesprekken leidenleidden tot afspraken, waarmee beide partijen gediend zijnwaren.
 
'''1980 Jeruzalem hoofdstad'''
Regel 147:
'''1994 Vredesverdrag tussen Israël en Jordanië'''
 
Het midden van de rivier de Jordaan wordtwerd de definitieve grens tussen Palestina en Jordanië. Judea en Samaria behoorden bij Palestina! In hetzelfde jaar vond de oprichting plaats van de 'Palestijnse Nationale Autoriteit' (PNA). Daarin vormde de Fatah van Yasser Arafat de grootste partij.
 
'''1995 Interim-Akkoord tussen Israël en de Palestijnse Arabieren'''
 
Israël isbleef verantwoordelijk voor de veiligheid van de nederzettingen.
 
'''''Slotopmerkingen'''''
Regel 159:
Dat recht heeft Israël nog steeds. Recht hebben, recht krijgen of nemen zijn echter verschillende zaken. Het is opvallend dat in 1993, mede ondertekend door de Palestijnen, nederzettingen niet illegaal werden verklaard. Ook dat In 1994 Israël en Jordanië het samen eens werden over de oostgrens van Palestina. Waarschijnlijk zich o.a. beroepend op het Palestina Mandaat, verklaarde op 18 nov 2019 de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, dat de Joodse nederzettingen in Judea en Samaria (Westoever) niet in strijd zijn met het internationaal recht. De VS verklaarde de VN-resolutie van 29 nov 1947 toen voor ongeldig.
 
Haat geeft slechts verliezers. Goede bedoelingen moeten van meerdere kanten komen. Jammer daarom dat alleen al de gedachte om grenzen vrijelijk open te stellen een absurde gedachte is, wanneer men tegelijk er van overtuigd moet zijn dat de eerste bommengooiers dezelfde avond al door je straat lopen. Honderd jaar geschiedenis heeft geleerd om zeer allertalert te zijn op de veiligheid en beducht te zijn voor de haat van anderen.