Jodendom: verschil tussen versies

6.990 bytes toegevoegd ,  1 maand geleden
k
Geen bewerkingssamenvatting
 
(16 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 3:
Voor Jodendom als ''ethnische'' groep, zie het artikel [[Joden]]
 
__TOC__
Het aantal aanhangers van het jodendom neemt toe (anno 2011). Gemiddeld komen er iedere dag 250 joden bij (anno 2011). Van 1970 tot 2011 nam het aantal godsdienstige joden toe van ongeveer 
11 miljoen tot bijna 15 miljoen<ref>Artikel [http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/steeds_minder_atheisten_1_607302 Steeds minder atheïsten], nieuwsartikel op RefDag, 3 dec. 2011. Het genoemde aantal blijkt uit het onderzoek ”Status of Global Mission 2012” van het Amerikaanse tijdschrift International Bulletin of Missionary Research (IBMR).</ref>, dit is bijna weer op het niveau van vóór de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
Het aantal aanhangers van het jodendom neemt toe (anno 2011). Gemiddeld komen er iedere dag 250 joden bij (anno 2011). Van 1970 tot 2011 nam het aantal godsdienstige joden toe van ongeveer 
11 miljoen tot bijna 15 miljoen<ref>Artikel [httphttps://www.refdagrd.nl/kerkpleinartikel/kerknieuws/steeds_minder_atheisten_1_607302424879-steeds-minder-atheisten Steeds minder atheïsten], nieuwsartikel op RefDag, 3 dec. 2011. Het genoemde aantal blijkt uit het onderzoek ”Status of Global Mission 2012” van het Amerikaanse tijdschrift International Bulletin of Missionary Research (IBMR).</ref>, dit is bijna weer op het niveau van vóór de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 
Hoofdzaak van de Joodse godsdienst is het doen van de Thorah, door God geopenbaard aan Mozes. Het heilige boek van de Joden is de Tenach (door christenen 'Oude Testament' genoemd).
Regel 24 ⟶ 26:
 
Het Jodendom kent drie soorten '''vastendagen''':
# Dagen van nationale rouw om het verlies van de Tempel, zoals [[Tisja beAv]].
# Dagen van inkeer en berouw. Dan vereenzelvigen de Joden zich met het nooddruftige deel van de bevolking en doen zij aan liefdadigheid (Hebr. tsedaka)
# [[Jom Kipoer]]: onthouding van eten en drinken, geen seksuele omgang, dagelijkse beslommeringen opzij zetten, geen leren schoeisel dragen.
Regel 34 ⟶ 36:
 
== Messias ==
De Heer [[Jezus Christus|Jezus Christus]] werd en wordt door de meeste Joden helaas niet als de beloofde Verlosser van Israël erkend. Erger nog, hij wordt door velen van hen als een valse profeet beschouwd. DeHet verworpengelovig Heilandoverblijfsel heeft gezegd:<blockquote>''Lu 13:35 Zie, uw huis wordt aan u overgelaten(d.i. En Ik zeg u: u zult Mij geenszins zien, totdat de tijd komt dat u zegt: ‘Gezegend Hijjoden die komtwel in de naam vanJezus de Heer’.''Messias (TELOSgelovigen)</blockquote>Orthodoxe Jodenondervond verwachtentoen intussenen datondervindt ernog eensteeds rechtvaardigetegenstand nakomelingen afwijzing van David zal opstaan, die de Godzijde van Israëlorthodoxe zal verheerlijkenjoden. HijDe zalhouding volgens hen, in tegenstelling tot Jezus van Nazareth,de nietJoden wordenzal aangebeden,echter evenmineens alsveranderen. Abraham of David of Daniel aanbidding toekwam.
 
De verworpen Heiland heeft gezegd:<blockquote>''Lu 13:35 Zie, uw huis wordt aan u overgelaten. En Ik zeg u: u zult Mij geenszins zien, totdat de tijd komt dat u zegt: ‘Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer’.'' (TELOS)</blockquote>Orthodoxe Joden verwachten intussen dat er een rechtvaardige nakomeling van David zal opstaan, die de God van Israël zal verheerlijken. Hij zal volgens hen, in tegenstelling tot Jezus van Nazareth, niet worden aangebeden, evenmin als Abraham of David of Daniel aanbidding toekwam.
 
In het bekende lied Anie Ma'Amin (= Ja, ik geloof) drukken Joden hun vast geloof aan de komst van de Messias uit. Ze hebben het gezongen in de tijd van de holocaust en ze zingen het ook op Tisja Be'Av, de jaarlijkse treurdag om de verwoesting van de tempels in Jeruzalem.
 
{| class="wikitable" style="border:1; margin-left: 20px;"
| style="padding: 15px;"| '''Anie Ma'amin'''<ref>Tekst en vertaling ontleend aan: [http://www.israeltoday.nl/NewsItem/tabid/381/nid/29879/language/nl-NL/Default.aspx Video: Uitzien naar de Messias op Tisha be'Av], IsraelToday.nl, 19 aug. 2016.
</ref>
<poem>
אֲנִי מַאֲמִין - anie ma'amin
Ja ik geloof,
בֶּאֱמוּנָה שְׁלֵמָה - bemoenáh shelemáh
met een vast geloof,
בְּבִיאַת הַמָּשִׁיחַ - beviat hamashi'ach
komen zal Hij de Messias.
וְאַף עַל פִּי - we'af al pie
En ook wanneer
שֶׁיִּתְמַהְמֵהַּ - sheyitmahme'ah
Hij op zich laat wachten
עִם כָּל זֶה - im kol zèh
Ondanks dat
אֲחַכֶּה לּוֹ - achakèh lo
verwacht ik hem
בְּכָל יוֹם שֶׁיָּבוֹא - bechol yom shèyavo
wacht elke dag op zijn komst
</poem>
 
| style="padding: 15px;" | <youtube width="230" height="390">NyhR6OF6PH0</youtube>
Zingen van Anie Ma'amin<br>bij de Klaagmuur <br>op Tisj be'Av, aug. 2016.
| style="padding: 15px;" | <youtube>LRozEDMqdc8</youtube>
Een Joods jongenskoor zingt Anie Ma'amin
|}
 
 
Er zal een tijd komen dat de Joden zullen inzien dat Jezus van Nazareth de lijdende Knecht van Jahweh was, en dat Hij hun Verlosser was en is.
Regel 51 ⟶ 86:
*** Reconstructionistisch jodendom: kleine beweging, voornamelijk in de Verenigde Staten.
* Het [[Karaïeten|Karaïtisch jodendom]]: een kleine richting die het gezag van de rabbijnse interpretatie betwist en alleen de Schrift (Tenach) erkent.
* Het [[Messiasbelijdende Joden|Messiasbelijdende jodendom]]: joden die Jezus van Nazareth als de Messias erkennen, en daarbij de Tora en de Halacha (Joodse wet) houden. Of deze richting tot het jodendom gerekend moet worden, is omstreden.
 
<youtube>4w6KjU1evTI&</youtube><br>
''Kennismaking met het Messiasbelijdende jodendom. Engels gesproken. Duur: 12 minuten.''
 
In het ultraorthodoxe (= '''Charedisch''') Jodendom geldt een strikte scheiding op fysiek vlak tussen man en vrouw buiten het huwelijk. Geen enkele man zal een andere vrouw aanraken en omgekeerd zal geen enkele vrouw een man de hand reiken. Deze strikte scheiding van de geslachten is geen symptoom van een laatdunkende of neerbuigende houding van het ene geslacht jegens het andere.
 
Regel 74 ⟶ 113:
 
Sedertdien is het volk der Joden geheel en al, voorzover het niet de dienst van God heeft losgelaten, het volk der wet geworden.
 
'''200 - 500 n.C.''' De geschiedenis van het Jodendom sedert ± 200 n.C. loopt gedeeltelijk parallel met de historie van de volken, onder welke de Joden woonden. In de tijd van ± 200—500 n.C. ligt het zwaartepunt nog in het Oosten, in Palestina en Babylon. In deze eeuwen ontstond de Misjna, waaraan rabbi Rehuda hannasi een groot aandeel had, ± 200 n.C.; het was een „herhaling" en uitbreiding van Israëls wetten. In de jaren 200—500 werden deze bepalingen nog meer uitgebreid en aangevuld (Gemara), en vormden met de Gemara de Talmoed, onderscheiden in een Babylonische en Jeruzalemse. Zij deden de religie van het Jodendom nog vaster zich concentreren om de wet, wettische bepalingen en wetsuitleggingen, zodat het leven van de orthodoxe Jood wordt „gebod op gebod, regel op regel".
 
'''500 - 1000.''' In de periode van 500—1000 is het lot van de Joden in verschillende rijken zeer onderscheiden. Met het gehele cultuurleven verplaatst zich ook de ontwikkeling van het Jodendom meer naar het Westen. In Babyion en Syrië waren zij, onder de heerschappij van den Islam, in gunstiger conditie en genoten groter vrijheid dan in het Byzantijnse rijk. Zij breidden zich uit over Duitsland, Frankrijk, Italië en Egypte.
 
Van betekenis voor de innerlijke ontwikkeling is de aanraking met de Arabische filosofie en wetenschap, die op het jodendom in deze periode haar invloed doet gelden.
 
'''1000 - 1200.''' Het tijdvak van ± 1000—1200 wordt gekenmerkt enerzijds door een opleving van het Jodendom, anderzijds door de bloedige vervolgingen, waaraan zij blootstaan.
 
In Spanje woedde de strijd tussen christenen en Mohammedanen, wat voor de rust van de Joden aldaar niet ongunstig was; ook in het Oosten was de oppermacht van de Arabieren tot de dood van Sultan Saladin (overleden 1193) een periode van rust.
 
In de christenwereld waakte door de kruistochten de vijandige gezindheid van de christenen tegen alle ongelovigen, tegen de vijanden van het kruis van Christus, op. Deze stemming, hoewel niet de enige oorzaak, is toch niet vreemd aan de Joden-vervolgingen, tijdens verschillende kruistochten in ettelijke Duitse steden ingesteld.
 
Vermelding verdient uit dit tijdvak de filosoof Maimonides, onder wiens invloed een pantheïstische, mystieke trek in het Jodendom zich ging aftekenen, die scherp stond tegenover het legalistische en de casuïstiek, en velen bekoorde.
 
'''1300 - 1900.''' In de volgende eeuwen moeten de Joden veel smaad en vervolging verduren. Uit Spanje werden zij in 1492 verdreven; ook in Duitsland breidden zich de vervolgingen uit. De ijver der kerk om de Joden tot het christendom te bekeren, en de positie der Joden, die vaak een groot economisch overwicht bezaten, werkten samen tot een bemoeilijking en verdrukking van het Jodendom. Uit Duitsland, Spanje en Frankrijk zochten zij in groten getale een toevlucht oostwaarts; vooral in Polen en Rusland zetten zij zich neer.
 
De reformatie bracht, in de landen, waar deze doordrong, voor de Joden enige verlichting; met name in Nederland vonden zij een toevlucht en vrijheid (Spinoza). Allengs daagde voor hen, althans in West-Europa, een beter tijd, dat zij niet maar werden geduld, doch ook vrijheid genoten.
 
Evenals in de Christenheid was er in de nieuwe tijd ook onder het Jodendom een sterke afval van het geloof der vaderen. Talloos velen laten de gehechtheid aan de wet van hun God varen, en streven er naar, in ieder opzicht te gelijken op de moderne, van de christelijke religie vervreemde mens.
 
In de 2e helft van de 19e eeuw is een sterke opleving van het nationaal besef bij de Joden te bespeuren. Onder de invloed van de druk, waaronder zij vooral in het Oosten van Europa verkeren, wenkt velen opnieuw het ideaal van het oude land der vaderen. Een sterke drang naar kolonisatie in Palestina valt waar te nemen. De hoop herleeft onder de Joden van een herstel van hun volksbestaan in het aan Abraham en zijn nageslacht beloofde land. Ten dele gaat dit om buiten alle religieuze aspiratie; maar anderdeels werkt hierin ongetwijfeld nog het besef na van de betekenis, die in de geschiedenis der heilsopenbaring het oude volk van Gods verbond heeft gehad.
 
== Zie ook ==
[[Geschiedenis van Israël]]
 
== Meer informatie ==
Regel 84 ⟶ 148:
''Judaism 101'' is een Engelstalige orthodox-joodse website met artikelen over het judaïsme (jodendom): [http://www.jewfaq.org/ www.jewfaq.org]
 
[https://www.youtube.com/watch?v=p7D2djAnAbI A Jewish Defense of the Trinity - The Case for Messiah.] Youtube.com: One for Israel Ministry, 28 feb. 2023. DuurL 43 min. 49 sec. Joodse verdediging (door christenjoden) van de triniteitsleer. De triniteitsleer is een grote moeilijkheid voor veel Joodse geleerden. Maar de Hebreeuwse Bijbel bevat passages die harmoniëren met de triniteitsleer. Zo vinden wij dat God tegelijkertijd in de hemel woonde èn in de tabernakel/tempel. Gods Geest houdt verband met wijsheid. God en zijn Geest zijn beiden te vinden in Gen.1. De woorden "Laat ons mensen maken" verwijst naar goddelijke personen, niet naar engelen. Verder wordt in devideo ingegaan op verschijningen van de Engel van Jahweh, die Jahweh Zelf blijkt te zijn.   
Over de geschiedenis van het Israël, zie aldaar.
 
[https://www.youtube.com/watch?v=j49OYZC9XqI Why I Believe The Messiah Is Coming - Rabbi Yaakov Asher Sinclair]. Youtube.com: Hidabroot - Torah & Judaism, 27 febr. 2024. Duur: 3 min. 2 sec.
 
== Bronnen ==
Regel 93 ⟶ 159:
IsraelDailyPicture.com, e-mailbericht van 5 aug. 2014.
 
''Christelijke Encyclopaedie voor het Nederlandsche Volk'' (Kampen: Kok, 1925-1931) s.v. Jodendom, punt 6 en 7. De tekst hiervan op 24 mei 2015 tekst en 1 oktober 2016 verwerkt.
 
== Voetnoten ==