Jodendom: verschil tussen versies

587 bytes verwijderd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het '''Jodendom''' (ook genoemd ''Judaisme)'' is de godsdienst van het Joodse volk. De helft van de Joden is vandaag de dag niet religieus. Voor Jodendom als ...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
Het '''Jodendom''' (ook genoemd ''Judaisme)'' is de godsdienst van het Joodse volk. De helft van de Joden is vandaag de dag niet religieus.
 
Voor Jodendom als ''ethnische'' groep, zie het artikel [http://www.christipedia.nl/Artikelen/J/Joden [Joden]]
 
Het aantal aanhangers van het jodendom neemt toe (anno 2011). Gemiddeld komen er iedere dag 250 joden bij (anno 2011). Van 1970 tot 2011 nam het aantal godsdienstige joden toe van ongeveer 
11 miljoen tot bijna 15 miljoen<ref>Artikel [http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/steeds_minder_atheisten_1_607302 Steeds minder atheïsten], nieuwsartikel op RefDag, 3 dec. 2011. Het genoemde aantal blijkt uit het onderzoek ”Status of Global Mission 2012” van het Amerikaanse tijdschrift International Bulletin of Missionary Research (IBMR).</ref>, dit is bijna weer op het niveau van vóór de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Regel 13:
De eerste hiervan is de '''Sabbat''', de zevende dag, de rustdag.
 
Het religieuze begin van het jaar is de maand nisan (maart/april), waarin [http://www.christipedia.nl/Artikelen/P/Pasen_[Pasen (Bijbel) |Pesach]] gevierd wordt.
 
Zeven weken later (Pinksteren) volgt het [http://www.christipedia.nl/Artikelen/W/Wekenfeest [Wekenfeest]] (Hebr. Sjawoeot), het feest dat herinnert aan het ontvangen van de Thorah op de Sinaï.
 
De meest heilige dag van het Joodse jaar is '''Grote Verzoendag''' (Hebr. Jom Kipoer) op de 10de dag van de Joodse maand Tisjrie. Er wordt gevast en gebeden. Een belangrijk gebed is de Viddoei, dat belijdenis van zonden doet en om vergeving vraagt. Zie verder bij [http://www.christipedia.nl/Artikelen/J/Jom_Kipoer [Jom Kipoer]].
 
Op Grote verzoendag volgt in dezelfde maand het [http://www.christipedia.nl/Artikelen/L/Loofhuttenfeest [Loofhuttenfeest]] (Hebr. Soekot), waarbij de tocht van veertig jaren wordt herdacht die de Israeliëten eens na de uittocht uit Egypte in de woestijn maakten<ref>Meer informatie over het loofhuttenfeest in het artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Soekkot Soekot] op Wikipedia.nl</ref>.
 
Op het [http://www.christipedia.nl/Artikelen/P/[Poerim |Poerimfeest]] in de voorjaarsmaand Adar wordt herdacht en gevierd dat in de 5e eeuw v.Chr. een dreigende holocaust van de Joden in het rijk der Meden en Perzen werd afgewend.
 
Het Jodendom kent drie soorten '''vastendagen''':
# Dagen van nationale rouw om het verlies van de Tempel, zoals Tisja beAv.
# Dagen van inkeer en berouw. Dan vereenzelvigen de Joden zich met het nooddruftige deel van de bevolking en doen zij aan liefdadigheid (Hebr. tsedaka)
# [http://www.christipedia.nl/Artikelen/J/Jom_Kipoer [Jom Kipoer]]: onthouding van eten en drinken, geen seksuele omgang, dagelijkse beslommeringen opzij zetten, geen leren schoeisel dragen.
 
== Tisja beAv ==
Op Tisja beAv (andere schrijfwijze: Tisha b'Av), d.i. de negende dag van de maand Av, is een rouwdag om de verwoesting van de tempels, de huizen van God, die ooit in Jeruzalem hebben gestaan. Op deze dag van vasten en rouw wordt herdacht de vernietiging van de Eerste en de Tweede Tempel in Jeruzalem (568 v.C., 70 n.C.) en de daaropvolgende verbanning van de Joden uit het land Israël. Het is de meest verdrietige dag van de Joodse kalender.
 
''Zie [http://www.christipedia.nl/Artikelen/T/Tisja_beAv [Tisja beAv]] voor het hoofdartikel over dit onderwerp''
 
== Messias ==
De Heer [http://www.christipedia.nl/Artikelen/J/Jezus_Christus[Jezus Christus|Jezus Christus]] wordt door de meeste Joden helaas niet als de beloofde Verlosser van Israël erkend. Erger nog, hij wordt door velen van hen als een valse profeet beschouwd. De verworpen Heiland heeft gezegd:<blockquote>''Lu 13:35 Zie, uw huis wordt aan u overgelaten. En Ik zeg u: u zult Mij geenszins zien, totdat de tijd komt dat u zegt: ‘Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer’.'' (TELOS)</blockquote>Orthodoxe Joden verwachten intussen dat er een rechtvaardige nakomeling van David zal opstaan, die de God van Israël zal verheerlijken. Hij zal volgens hen, in tegenstelling tot Jezus van Nazareth, niet worden aangebeden, evenmin als Abraham of David of Daniel aanbidding toekwam.
 
Er zal een tijd komen dat de Joden zullen inzien dat Jezus van Nazareth de lijdende Knecht van Jahweh was, en dat Hij hun Verlosser was en is.
Regel 40:
== Richtingen ==
Men kan de richtingen in het Jodendom als volgt indelen:
* Het <u>Rabbijns</u> jodendom (Hebreeuws: יהדות רבנית Yahadut Rabanit), de veruit grootste richting, was de opvolger van de [http://www.christipedia.nl/Artikelen/F/Farizeeen [Farizeeën]] na de verwoesting van de Tempel in het jaar 70 na Christus. Het ontwikkelde zich van de 2e tot de 6e eeuw, toen het al het toonaangevende jodendom was. Subrichtingen:
** <u>Orthodox</u> jodendom.  Subrichtingen:
*** Charedisch jodendom, van 'chared' = vrezend, nl. voor het woord van God. Deze joden heten Charediem. Niet-Joden noemen hen 'ultra-orthodoxen' of spreken van 'ultra-orthodox jodendom'. Er zijn twee takken:
Regel 50:
*** Reformjodendom: hoofdtak van het liberale jodendom.
*** Reconstructionistisch jodendom: kleine beweging, voornamelijk in de Verenigde Staten.
* Het [http://www.christipedia.nl/Artikelen/K/Kara%C3%AFeten [Karaïeten|Karaïtisch jodendom]]: een kleine richting die het gezag van de rabbijnse interpretatie betwist en alleen de Schrift (Tenach) erkent.
* Het [http://www.christipedia.nl/Artikelen/M/Messiasbelijdende_Joden[Messiasbelijdende Joden|Messiasbelijdende jodendom]]: joden die Jezus van Nazareth als de Messias erkennen, en daarbij de Tora en de Halacha (Joodse wet) houden. Of deze richting tot het jodendom gerekend moet worden, is omstreden.
In het ultraorthodoxe (= '''Charedisch''') Jodendom geldt een strikte scheiding op fysiek vlak tussen man en vrouw buiten het huwelijk. Geen enkele man zal een andere vrouw aanraken en omgekeerd zal geen enkele vrouw een man de hand reiken. Deze strikte scheiding van de geslachten is geen symptoom van een laatdunkende of neerbuigende houding van het ene geslacht jegens het andere.
 
Regel 84:
''Judaism 101'' is een Engelstalige orthodox-joodse website met artikelen over het judaïsme (jodendom): [http://www.jewfaq.org/ www.jewfaq.org]
 
Over de [http://www.christipedia.nl/Artikelen/I/Israel_(geschiedenis) geschiedenis van het Israël], zie aldaar.
 
== Bronnen ==