Joods huwelijk: verschil tussen versies

481 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 7:
'''Trouwdatum.''' De keuze van de trouwdatum is vrij, maar er wordt niet getrouwd op de sabbat, noch op feestdagen noch in tijden van rouw. Een populaire dag om te trouwen is op de derde dag van de week (dinsdag), omdat in het scheppingsverhaal met betrekking tot de derde dag twee keer vermeld wordt: ‘en God zag, dat het goed was.’ Men zegt: één keer voor de bruidegom; één keer voor de bruid.<ref name=":0" />
 
'''Verloving''' (''eroesin''). In orthodox Joodse kring gaat aan het eigenlijke huwelijk de verloving (''eroesieneroesin'') vooraf. Hierbij worden afspraken gemaakt en komt zodoende een verbond tot stand. Deze afspraken betreffen:
 
* de huwelijksdatum
Regel 38:
Het huwelijk is nu een feit. Dan trekt het bruidspaar zich terug in een aparte kamer, waar zij samen wat eten. Symbolisch wordt daar de één-vlees-wording voltrokken (Gen. 2:24).
 
'''Feest.''' Hierna begin het feest, met een gezamenlijke bruiloftsmaal. Tijdens het feest wordt er gemusiceerd en gedanst, gegeten en gedronken. Op verschillende momenten zullen de zeven lofzeggingen over het huwelijk worden herhaald.
 
== Video's ==
 
Het volgende filmpje geeft een impressie van een '''orthodox Joodse bruiloft in 2009''' in de Verenigde Staten, een land waar veel Joden wonen. 
 
<youtube width="768" height="432">M6TwhlAWYIE</youtube><BR>''Joodse bruiloft. Duur: 4 minuten. Met muziek, zonder commentaar. Auteur: Thomas Bowen Films. Bron: Youtube.com.''
 
Zie [[Joodse bruiloft]] voor het hoofdartikel over dit onderwerp 
 
== Echtscheiding ==
Regel 49 ⟶ 57:
== Geboren uit een verboden verbintenis ==
Kinderen die geboren worden uit een onwettige verbintenis worden ''mamzer'' genoemd. Voor hen is het later heel moeilijk om toestemming te krijgen voor een Joods huwelijk.
 
== Zie ook ==
[[Oud-Israëlitische verloving en bruiloft]]
 
== Meer informatie ==