Joodse bruiloft: verschil tussen versies

867 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Een Joodse bruidegom neemt op zijn trouwdag een moment, tussen alle vreugde en feestvieren, om onder zijn voet een glas te breken, ter herdenking aan de verwoesting...')
 
Geen bewerkingssamenvatting
 
(6 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
Van een orthodox '''Joodse bruiloft''' geeft het volgende filmpje een impressie. Het filmpje is in 2009 opgenomen in de Verenigde Staten, een land waar veel Joden wonen.
Een Joodse bruidegom neemt op zijn trouwdag een moment, tussen alle vreugde en feestvieren, om onder zijn voet een glas te breken, ter herdenking aan de verwoesting van de tempels. Die tempel is zo belangrijk, de Tempelberg, waar de tempels hebben gestaan, is de belangrijkste plaats van de wereld voor het Joodse volk. Daarom wordt bij elke Joodse bruiloft de vreugde even opgeschort wanneer de bruidegom het glas breekt.
 
<youtube width="800" height="500">M6TwhlAWYIE</youtube>
 
''Joodse bruiloft. Duur: 4 minuten. Met muziek, zonder commentaar. Auteur: Thomas Bowen Films. Bron: Youtube.com.''
== Glasbreking ==
 
Een Joodse bruidegom neemt op zijn trouwdag een moment, tussen alle vreugde en feestvieren, om onder zijn voet een glas te breken,. Dit gebeurt ter herdenking aan de verwoesting van de tempels van God in Jeruzalem. DieDeze tempelGodshuizen iswaren zohet belangrijk,centrum van de joodse godsdienst. De Tempelberg, waar de tempels hebben gestaan, is de belangrijkste plaats van de wereld voor het Joodse volk. Daarom wordt bij elke Joodse bruiloft de vreugde even opgeschort wanneer de bruidegom het glas breekt.
 
Hieronder een tweede filmpje, van het [[Tempelinstituut]], dat de herbouw van de tempel in Jeruzalem beoogd en dit oogmerk onder de aandacht brengt onder verwijzing naar het gebruik van de glasbreking.
 
<youtube width="800" height="500">8ZzwQZBea9E</youtube>
 
''Joodse bruiloft. Duur: 2,5 minuten. Met muziek, zonder commentaar. Uitgever: Tempelinstituut, 2016.''
== Meer weten ==
Over de bruiloft in het Oude Israël, zie [[Bruiloft]].
 
== Bron ==