Kalne: verschil tussen versies

184 bytes verwijderd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 2:
 
'''Kalne''', ook gespeld ''Calne'' (Engels ''Calneh''), (Gen. 10, 10. Am. 6, 2), vermoedelijk hetzelfde als ''Kalno'' (Jes. 10, 9), was een stad in Sinear (Babylonië). Haar ligging is niet te bepalen.
[[Bestand:Tweestromenland (Wolters).jpg|gecentreerd|miniatuur|720x720px1225x1225px|alt=|geen|'': Mogelijke ligging van Kalne in Sinear'']]
Kalne behoorde tot de steden die het begin van Nimrods rijk uitmaakten:<blockquote>''Ge 10:10 En het beginsel zijns rijks was Babel, en Erech, en Accad, en Calne in het land Sinear.(SV)''</blockquote><blockquote>''Ge 10:10 Het begin van zijn koninkrijk bestond uit Babel, Erech, Akkad en Kalne in het land Sinear.(HSV)''</blockquote>Door de profeet Amos roept God de Israëlieten op zichzelf gunstig te vergelijken met onder andere de stad Kalne.<blockquote>''Am 6:2 Trek naar Kalne en kijk [er rond]; ga vandaar naar het grote Hamath, en daal af naar Gath van de Filistijnen. Zijn ze beter dan deze koninkrijken? Is hun gebied groter dan uw gebied? (HSV)''</blockquote>In Sinear lagen behalve Kalne ook de steden Ur en Nippur (Nippoer of Nipur). Nippur was het cultureel en godsdienstig centrum van de 3<sup>e</sup> eeuw v.C. tot de tijd van Hammoerabi (1<sup>e</sup> helft van de 18 eeuw v.C.). Het was niet de zetel van het Soemerische koningshuis en oefende geen regeringsmacht uit. Later werd Babylon het culturele centrum.
''Kaart''<ref>A. van Deursen, ''Schoolatlas voor Bijbelse geschiedenis'', Uitg. J.B. Wolters Groningen Batavia, 1940. De kaart is gemaakt door het Cartografisch instituut J.B. Wolters.</ref>'': Mogelijke ligging van Kalne in Sinear''
 
De Babylonische [[Talmoed]] vereenzelvigt Kalne met Nippur, waarschijnlijk vanwege de oudheid van deze stad. Hiervoor is echter niet genoeg bewijs.
(Klik op de kaart om deze te vergroten)
 
 
 
Kalne behoorde tot de steden die het begin van Nimrods rijk uitmaakten:
 
''Ge 10:10 En het beginsel zijns rijks was Babel, en Erech, en Accad, en Calne in het land Sinear.(SV)''
 
''Ge 10:10 Het begin van zijn koninkrijk bestond uit Babel, Erech, Akkad en Kalne in het land Sinear.(HSV)''
 
Door de profeet Amos roept God de Israëlieten op zichzelf gunstig te vergelijken met onder andere de stad Kalne.
 
''Am 6:2 Trek naar Kalne en kijk [er rond]; ga vandaar naar het grote Hamath, en daal af naar Gath van de Filistijnen. Zijn ze beter dan deze koninkrijken? Is hun gebied groter dan uw gebied? (HSV)''
 
In Sinear lagen behalve Kalne ook de steden Ur en Nippur (Nippoer of Nipur). Nippur was het cultureel en godsdienstig centrum van de 3<sup>e</sup> eeuw v.C. tot de tijd van Hammoerabi (1<sup>e</sup> helft van de 18 eeuw v.C.). Het was niet de zetel van het Soemerische koningshuis en oefende geen regeringsmacht uit. Later werd Babylon het culturele centrum.
 
De Babylonische Talmoed vereenzelvigt Kalne met Nippur, waarschijnlijk vanwege de oudheid van deze stad. Hiervoor is echter niet genoeg bewijs.
 
De Jeruzalemse Targum, Eusebius, Hieronymus en Efrem de Syrier (4<sup>e</sup> eeuw n.C.) vereenzelvigen het zonder enige grond met Ktesiphon (Seleucia), een stad aan gene zijde van de Tigris, in de richting van Elam gelegen.
Regel 33 ⟶ 17:
 
Bromiley, Geoffrey  W.: ''The International Standard Bible Encyclopedia, Revised. Wm. B. Eerdmans'', 1988; 2002, s.v. Calneh.
 
== Voetnoot ==