Karel de Grote: verschil tussen versies

540 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Karel de Grote''' (747/8 — 814) was koning dervan de Franken (vanaf 9 okt. 768) en keizer van het middeleeuwse West-Romeinse Rijk (vanaf 25 december 800). Hij heeft veel gedaan om het [[christendom]] te versterken en uit te breiden.
[[Bestand:Charlemagne denier Mayence 812 814.jpg|links|miniatuur|243x243px|Beeltenis van Karel de Grote op een [[denaar]] uit Mainz (812-814)]]
Hij werd geboren in 747 of 748<ref>Vroeger werd 742 vaak als geboortejaar genomen, maar tegenwoordig neigt men meer naar 747 of 748.</ref> als de zoon van Pepijn de Korte en diens gemalin Bertrada. Hij werd reeds op 12-jarige leeftijd met zijn broer Karloman door paus Stefanus II tot koning gezalfd. Met zijn broer aanvaardde hij na de dood van zijn vader (768) het bewind en dempte een oproer dat door de oude hertog Hunold in Aquitanië was uitgebroken. Door de dood van Karloman en de uitsluiting van diens beide zonen verkreeg hij de alleenheerschappij in het Frankische rijk (771).
Regel 9:
 
 
 
'''Oorlogen.''' Om zijn rijk tegen gevaarlijke buren te beschermen, en om het christendom uit te breiden, begon Karel met een oorlog tegen de dappere Saksen, die met tussenpozen 30 jaar geduurd heeft. Dat Karel het christendom met het zwaard wilde uitbreiden was zeker niet naar de Schrift; maar men vergete de tijd niet, waarin Karel leefde en de voorstelling, welke hij had van het koningschap. In de dagen van Karel de Grote, het begin van de Middeleeuwen, meende men, dat het wereldlijk zwaard ten dienste gesteld mocht worden van Christus' kerk en Karel de Grote, wien het ideaal van een theocratie voor ogen zweefde, heeft in de oorlogen met de vijanden van het kruis het middel gezien, om dat ideaal te bereiken.
'''Oorlogen.''' Karel de Grote voerde oorlog tegen de Longobarden in het zuidoosten, de Saksen in het noorden en de Moren in het zuiden. Om zijn rijk tegen gevaarlijke buren te beschermen, en om het christendom uit te breiden, begon Karel met een oorlog tegen de dappere Saksen, die met tussenpozen 30 jaar geduurd heeft. Uiteindelijk onderwerpt hij zijn vijanden en brengt hij rust in zijn rijk.
 
'''Oorlogen.'''Karel Omblijft zijn rijkhele tegenleven gevaarlijketrouw burenaan tede beschermen,paus en omde hetkerk. christendomHij uitacht tehet breiden,zijn begonplicht Karelhet metchristendom eente oorlogverdedigen tegenen dete dappere Saksenverspreiden, diedesnoods met tussenpozen 30 jaar geduurd heeftgeweld. Dat Karel het christendom met het zwaard wilde uitbreiden was zeker niet naar de Schrift; maar men vergete de tijd niet, waarin Karel leefde en de voorstelling, welke hij had van het koningschap. In de dagen van Karel de Grote, het begin van de Middeleeuwen, meende men, dat het wereldlijk zwaard ten dienste gesteld mocht worden van Christus' kerk en Karel de Grote, wien het ideaal van een theocratie voor ogen zweefde, heeft in de oorlogen met de vijanden van het kruis het middel gezien, om dat ideaal te bereiken.
 
Karel rukte voorwaarts tot aan de Wezer en stichtte in het veroverde land burchten, welke hij voorzag van een Frankische bezetting.
Regel 48 ⟶ 51:
 
Karel de Grote is een inderdaad groot man geweest, die aan het begin van een nieuw tijdperk in de geschiedenis, namelijk dat van de Middeleeuwen stond en die zijn stempel gedrukt heeft op het leven van die tijden. Lange tijd heeft men zijn onmiskenbaar machtige invloed gevoeld.
 
== Video ==
 
<Youtube width="768" height="432">Z1r4p-YwIuI</youtube><BR>''Karel de Grote: Vader van Europa.'' Gepubliceerd op Youtube.com op 18 jun. 2016 door Levensbeschouwing.net
 
== Bron ==