Kerstfeest: verschil tussen versies

4.034 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(14 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Kerstfeest''' of ''kerstmis'' is het feest van Christus' geboorte, waarbij zijn geboorte als mens op aarde wordt herdacht. Het is een tweedaags feest in de christenheid; het wordt op 25 en 26 december gehouden in de niet-Oosterse kerken, en op 6 en 7 januari in de Oosterse kerken. Het woord "Kerst" betekent "Christus", dus "Kerstfeest" is letterlijk "Christusfeest". Hoewel het feest niet in de Bijbel wordt vermeld of voorgeschreven, wordt het in de christenheid vrijwel algemeen erkend. 'Kerstmis" betekent letterlijk "de (rooms-katholieke) mis van het kerstfeest".
 
'''Woorden'''. Het woord "Kerst" betekent "Christus", dus "Kerstfeest" is letterlijk "Christusfeest". "Kerst" is de in het Middelnederlands ontstane naam voor ‘Christus’; in het Middelnederlands betekent "ihesus kerst"'': "''Jezus Christus"<ref name=":0">Zie https://etymologiebank.nl/trefwoord/kerst</ref><ref>''Kerstenen'' betekent: tot christen maken, tot het christendom bekeren. Zijn tegenstelling ''ontkerstenen'': van zijn christelijk karakter beroven.</ref>.
Op het kerstfeest wordt de menswording van Gods Zoon en de geboorte van de Jezus Christus herdacht en gevierd. "''... de zaligmakende genade van God is verschenen aan alle mensen''" (Titus 2:11, HSV). Katholieken, anglicanen, protestanten en de meeste orthodoxe christenen vieren het feest op 25 en 26 december. Russisch-orthodoxe, Servisch-orthodoxe, koptische en Ethiopische christenen vieren het feest volgens de Juliaanse kalender op 6 en 7 januari.
 
"Kerst" kan betrekking hebben op het feest of op de dagen van het feest, de Kersttijd.
Het feest is in '''Nederland''' het familiefeest bij uitstek, het enige nationale familiefeest. Het wordt doorgaans uitbundiger gevierd dan het paasfeest. Hoewel de invloed van het christendom in onze maatschappij afneemt en de maatschappij onverdraagzamer wordt tegenover gelovigen, wordt kerstfeest nog volop gevierd, ook door mensen die kerk en geloof de rug hebben toegekeerd.
 
"Kerstmis" betekent letterlijk "de (rooms-katholieke) mis van het kerstfeest". Het feest van Christus’ geboorte werd en wordt in de Rooms-katholieke Kerk ingeleid met een mis. Het Engelse equivalent is "Christmas" (mas = mis). Later is bij de reformatorische kerken de term "kerstfeest''"'' in gebruik geraakt. "Kerst" is de verkorting van "kerstmis" of "kerstfeest".<ref name=":0" />
 
'''Gebruik.''' Hoewel het feest niet in de Bijbel wordt vermeld of voorgeschreven, wordt het in de christenheid vrijwel algemeen erkend.
 
Op het kerstfeest wordt de menswording van Gods Zoon en de geboorte van de Jezus Christus herdacht en gevierd. "''... de zaligmakende genade van God is verschenen aan alle mensen''" (Titus 2:11, HSV). Katholieken, anglicanen, protestanten en de meeste orthodoxe christenen vieren het feest op 25 en 26 december. Russisch-orthodoxe, Servisch-orthodoxe, koptische en Ethiopische christenen vieren het feest volgens de Juliaanse kalender op 6 en 7 januari.
''"Laat ons met vreugd gedenken,
de komst van Hem, Die zei:
'Ik ben het licht der wereld,
komt allen, komt tot Mij!'"''
'''Nederland.''' Het feest is in '''Nederland''' het familiefeest bij uitstek, het enige nationale familiefeest. Het wordt doorgaans uitbundiger gevierd dan het paasfeest. Hoewel de invloed van het christendom in onze maatschappij afneemt en de maatschappij onverdraagzamer wordt tegenover gelovigen, wordt kerstfeest nog volop gevierd, ook door mensen die kerk en geloof de rug hebben toegekeerd.
 
'''Verwereldlijking'''. In het Westen wordt het kerstfeest al meer gevierd zonder verwijzing naar Christus. Dat blijkt bij voorbeeld uit de kerstkaarten. Een krant in Engeland bekeek in 2011 meer dan 6500 kerstkaarten in vier grote supermarktketens en bevond dat slechts 36 kaarten een expliciet christelijke afbeelding vertoonden<ref>[http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/bijna_geen_christelijke_kerstkaarten_in_engeland_1_611978 Bijna geen christelijke kerstkaarten in Engeland], nieuwsartikel op RefDag.nl, 24 dec. 2011</ref>. De '''verwereldlijkte''' viering van het Kerstfeest draait om:
 
* eten en drinken;
Regel 11 ⟶ 22:
* de zogenaamde kerstgedachte: vredelievendheid;
* licht in donkere dagen.
''"Het kunnen mooie dagen zijn,
 
vol flonkering en schone schijn.
Maar echte vreugd, die kerstmis geeft,
woont in de mens, die leven heeft
en dat niet uit zichzelf verwierf
maar door de Heer, die voor hem stierf."''<ref>Auteur onbekend.</ref>
''"Zonder Christus is kerst ... mis"'' wordt onder christenen wel eens gezegd.
 
== Geschiedenis ==
Het kerstfeest komt niet in de Schrift voor. De '''eerstetraditionele christenen'''kerststal kendenwordt hetnergens feestin nietde Schrift genoemd. InWel dewordt eersteer driein eeuwenhet vierdenevangelie christenennaar alleenMarcus heten paasfeest,dat denaar gedachtenisLucas aangesproken deover opstandingeen vankribbe, deeen Heervoederbak, Jezus.maar Verderdat warenhoeft erniet geenin geeneen anderestal jaarlijksete dagenzijn waaropgeweest. heilsfeiten gevierd[http://www.christipedia.nl/Artikelen/K/Kerstverhaal werdenKerstverhaal].
 
De '''eerste christenen''' kenden het feest niet. In de eerste drie eeuwen vierden christenen alleen het paasfeest, de gedachtenis aan de opstanding van de Heer Jezus. Verder waren er geen geen andere jaarlijkse dagen waarop heilsfeiten gevierd werden.
 
In de derde eeuw ontstond in de kerk van Alexandrië, een stad in Egypte,  het '''epifaniefeest''' (epifanie = verschijning) op 6 januari, waarop zowel Christus’ geboorte als Zijn eerste optreden (doop in de Jordaan, bruiloft te Kana) gevierd werd. Het epifaniefeest is een verchristelijking van een heidens-Egyptisch feest. Op 6 januari waren de Egyptenaren gewoon de maagdelijke geboorte van de zonnegod Aion te vieren. Nog altijd viert men in de Oosters-Orthodoxe Kerk – en in landen waar deze kerk domineert– op 6 januari het kerstfeest.
Regel 59 ⟶ 77:
 
Tot op de dag van vandaag wordt soms de vraag gesteld of het kerstfeest wel kerkelijk gevierd moet worden, omdat dit in de Schrift nergens wordt voorgeschreven.
 
== Kerstlied 'God Rest Ye Merry, Gentlemen' ==
 
Onderstaand bekend Engels kerstlied is gebaseerd op de geschiedenis van Lukas 2.
 
{| class="wikitable" style="border:1;"
| style="width:50%; padding: 15px;"|<poem>God rest ye merry, gentlemen
''God make u vrolijk, heren
Let nothing you dismay
''laat niets u ontmoedigen
Remember Christ our Saviour
''Gedenk dat Christus, onze Heiland,
Was born on Christmas-day
''werd geboren op Kerstdag
to save us all from Satan's power
''om ons allen te redden uit Satans macht
When we were gone astray,
''toen wij waren afgedwaald
O, tidings of comfort and joy, comfort and joy!
''O, tijdingen van troost en vreugde, troost en vreugde!
 
From God our heavenly Father
''Van God onze hemelse Vader
a blessed angel came;
''kwam een gezegende engel;
And unto certain shepherds
''En tot zekere schaapherders
brought tidings of the same:
''brachten zij tijdingen van Hemzelf:
How that there was born in Bethlehem
''Hoe dat daar was geboren in Bethlehem
the Son of God by name;
''de Zoon van God bij name;
It's tidings of comfort and joy!
''Het zijn tijdingen van troost en vreugde!
 
Now when they came to Bethlehem,
''Toen zij nu in Bethlehem kwamen
Where our dear Saviour lay,
''Waar onze dierbare Heiland lag
They found him in a manger
''Vonden zij hem in een kribbe
Where oxen feed on hay.
''Waar de runderen zich voeden met hooi
His mother Mary kneeling down
''Zijn moeder Maria neerknielde
Unto the Lord did pray:
''Tot de Heer bad:
O, tidings of comfort and joy, comfort and joy!
''O, tijdingen van troost en vreugde, troost en vreugde!
 
Now to the Lord sing praises,
''Zing nu lofzangen voor de Heer
All you within this place,
''U allen in deze plaats
And with true love and brotherhood
''En met ware liefde en broederschap
Each other now embrace;
''Omhelze u nu elkaar
This holy tide of Christmas
''Deze heilige tijd van Kerstmis
All other doth efface.
''wist al de andere uit.
</poem>
 
| style="width:50%; padding: 15px;" | <Youtube width="480" height="269">d1lUmBNLa2k</youtube><BR>''God Rest Ye Merry Gentlemen''. Uitgevoerd door het Christendom College Choir & Schola Gregoriana. Youtube: Kaymaran, 15 dec. 2011.
 
<Youtube width="480" height="269">TI8DVdGGdI4</youtube><BR>''Viva Maria Choir - FLASH MOB - God Rest Ye Merry Gentlemen''. Youtube: Viva Maria Choir, 16 dec. 2014. [[Flashmob|Flitsmeute]] van het Viva Maria Koor in Beiroet, Libanon, 4 dec. 2014, 19.30 uur.
|}
 
== Varia ==
Regel 73 ⟶ 160:
[http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=104282 2,2 miljard christenen vieren kerstmis], artikel op KerkNet.be, 25 dec. 2011
 
== VoetnootVoetnoten ==