Kerstfeest: verschil tussen versies

140 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 7:
"Kerstmis" betekent letterlijk "de (rooms-katholieke) mis van het kerstfeest". Het feest van Christus’ geboorte werd en wordt in de Rooms-katholieke Kerk ingeleid met een mis. Het Engelse equivalent is "Christmas" (mas = mis). Later is bij de reformatorische kerken de term "kerstfeest''"'' in gebruik geraakt. "Kerst" is de verkorting van "kerstmis" of "kerstfeest".<ref name=":0" />
 
'''Gebruik.''' Hoewel het feest niet in de Bijbel wordt vermeld of voorgeschreven, wordt het in de christenheid vrijwel algemeen erkend.
 
Op het kerstfeest wordt de menswording van Gods Zoon en de geboorte van de Jezus Christus herdacht en gevierd. "''... de zaligmakende genade van God is verschenen aan alle mensen''" (Titus 2:11, HSV). Katholieken, anglicanen, protestanten en de meeste orthodoxe christenen vieren het feest op 25 en 26 december. Russisch-orthodoxe, Servisch-orthodoxe, koptische en Ethiopische christenen vieren het feest volgens de Juliaanse kalender op 6 en 7 januari.
''"Laat ons met vreugd gedenken,
 
de komst van Hem, Die zei:
'Ik ben het licht der wereld,
komt allen, komt tot Mij!'"''
'''Nederland.''' Het feest is in Nederland het familiefeest bij uitstek, het enige nationale familiefeest. Het wordt doorgaans uitbundiger gevierd dan het paasfeest. Hoewel de invloed van het christendom in onze maatschappij afneemt en de maatschappij onverdraagzamer wordt tegenover gelovigen, wordt kerstfeest nog volop gevierd, ook door mensen die kerk en geloof de rug hebben toegekeerd.
 
Regel 157 ⟶ 160:
[http://www.kerknet.be/actua/nieuws_detail.php?nieuwsID=104282 2,2 miljard christenen vieren kerstmis], artikel op KerkNet.be, 25 dec. 2011
 
== VoetnootVoetnoten ==