Kerstfeest: verschil tussen versies

138 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Kerstfeest''' of ''kerstmis'' is het feest van Christus' geboorte, waarbij zijn geboorte als mens op aarde wordt herdacht. Het is een tweedaags feest in de christenheid; het wordt op 25 en 26 december gehouden in de niet-Oosterse kerken, en op 6 en 7 januari in de Oosterse kerken. Het woord "Kerst" betekent "Christus", dus "Kerstfeest" is letterlijk "Christusfeest". Hoewel het feest niet in de Bijbel wordt vermeld of voorgeschreven, wordt het in de christenheid vrijwel algemeen erkend. 'Kerstmis" betekent letterlijk "de (rooms-katholieke) mis van het kerstfeest".
 
'''Woorden'''. Het woord "Kerst" betekent "Christus", dus "Kerstfeest" is letterlijk "Christusfeest". "Kerst" kan betrekking hebben op het feest of op de dagen van het feest, de Kersttijd. "Kerstmis" betekent letterlijk "de (rooms-katholieke) mis van het kerstfeest".
 
Hoewel het feest niet in de Bijbel wordt vermeld of voorgeschreven, wordt het in de christenheid vrijwel algemeen erkend.
 
Op het kerstfeest wordt de menswording van Gods Zoon en de geboorte van de Jezus Christus herdacht en gevierd. "''... de zaligmakende genade van God is verschenen aan alle mensen''" (Titus 2:11, HSV). Katholieken, anglicanen, protestanten en de meeste orthodoxe christenen vieren het feest op 25 en 26 december. Russisch-orthodoxe, Servisch-orthodoxe, koptische en Ethiopische christenen vieren het feest volgens de Juliaanse kalender op 6 en 7 januari.
 
'''Nederland.''' Het feest is in '''Nederland''' het familiefeest bij uitstek, het enige nationale familiefeest. Het wordt doorgaans uitbundiger gevierd dan het paasfeest. Hoewel de invloed van het christendom in onze maatschappij afneemt en de maatschappij onverdraagzamer wordt tegenover gelovigen, wordt kerstfeest nog volop gevierd, ook door mensen die kerk en geloof de rug hebben toegekeerd.
 
'''Verwereldlijking'''. In het Westen wordt het kerstfeest al meer gevierd zonder verwijzing naar Christus. Dat blijkt bij voorbeeld uit de kerstkaarten. Een krant in Engeland bekeek in 2011 meer dan 6500 kerstkaarten in vier grote supermarktketens en bevond dat slechts 36 kaarten een expliciet christelijke afbeelding vertoonden<ref>[http://www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/bijna_geen_christelijke_kerstkaarten_in_engeland_1_611978 Bijna geen christelijke kerstkaarten in Engeland], nieuwsartikel op RefDag.nl, 24 dec. 2011</ref>. De '''verwereldlijkte''' viering van het Kerstfeest draait om:
 
* eten en drinken;