Kerstfeest: verschil tussen versies

272 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Kerstfeest''' of ''kerstmis'' is het feest van Christus' geboorte, waarbij zijn geboorte als mens op aarde wordt herdacht. Het is een tweedaags feest in de christenheid; het wordt op 25 en 26 december gehouden in de niet-Oosterse kerken, en op 6 en 7 januari in de Oosterse kerken. Het woord "Kerst" betekent "Christus", dus "Kerstfeest" is letterlijk "Christusfeest". Hoewel het feest niet in de Bijbel wordt vermeld of voorgeschreven, wordt het in de christenheid vrijwel algemeen erkend. 'Kerstmis" betekent letterlijk "de (rooms-katholieke) mis van het kerstfeest".
 
Op het kerstfeest wordt de menswording van Gods Zoon en de geboorte van de Jezus Christus herdacht en gevierd. "''... de zaligmakende genade van God is verschenen aan alle mensen''" (Titus 2:11, HSV). Katholieken, anglicanen, protestanten en de meeste orthodoxe christenen vieren het feest op 25 en 26 december. Russisch-orthodoxe, Servisch-orthodoxe, koptische en Ethiopische christenen vieren het feest volgens de Juliaanse kalender op 6 en 7 januari.
Regel 15:
 
== Geschiedenis ==
Het kerstfeest komt niet in de Schrift voor. De '''eerstetraditionele christenen'''kerststal kendenwordt het feest niet.nergens Inin de eersteSchrift driegenoemd. eeuwenWel vierdenwordt christenener alleenin het paasfeest,evangelie denaar gedachtenisMarcus aanen dedat opstandingnaar vanLucas degesproken Heerover Jezus.een Verderkribbe, wareneen ervoederbak, geenmaar geendat anderehoeft niet jaarlijksein dageneen waaropstal heilsfeitente gevierdzijn werdengeweest.
 
De '''eerste christenen''' kenden het feest niet. In de eerste drie eeuwen vierden christenen alleen het paasfeest, de gedachtenis aan de opstanding van de Heer Jezus. Verder waren er geen geen andere jaarlijkse dagen waarop heilsfeiten gevierd werden.
 
In de derde eeuw ontstond in de kerk van Alexandrië, een stad in Egypte,  het '''epifaniefeest''' (epifanie = verschijning) op 6 januari, waarop zowel Christus’ geboorte als Zijn eerste optreden (doop in de Jordaan, bruiloft te Kana) gevierd werd. Het epifaniefeest is een verchristelijking van een heidens-Egyptisch feest. Op 6 januari waren de Egyptenaren gewoon de maagdelijke geboorte van de zonnegod Aion te vieren. Nog altijd viert men in de Oosters-Orthodoxe Kerk – en in landen waar deze kerk domineert– op 6 januari het kerstfeest.