Lepra: verschil tussen versies

1.456 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(4 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 2:
 
Lepra is een van de ziekten die aangeduid werden met ''[[melaatsheid]]''. In veel culturen rust een stigma op mensen die lijden aan lepra.
Over melaatsheid in de Bijbel, zie [[Melaatsheid]] voor het hoofdartikel.
 
Over melaatsheid in de Bijbel, zie [[Melaatsheid]] voor het hoofdartikel.[[Bestand:Lepers, Tahiti (1898).jpg|miniatuur|584x584px|Leprapatiënten in Tahiti (1895/1896)]]'''Woorden.''' In de Griekse grondtaal van het Nieuwe Testament en in de oude Griekse vertaling van het Oude Testament (Septuagint) heet melaatsheid ''lepra.'' Van het Griekse ''lepra'' komt het Latijnse woord ''leprosus'' (= melaats), komt het Nederlandse woord ''leproos'', d.i. iem. die aan lepra lijdt, een melaatse. In de middeleeuwen was het woord ‘melaatsheid’ of ‘lazerij’ gebruikelijk<ref name=":4">Daan van Leeuwen, 'Leven buiten de stadsmuren. De wijze van functioneren van het goudse leprooshuis in de late middeleeuwen', in: [https://www.diegoude.nl/wp-content/uploads/2015/08/Tidinge-augustus-2013.pdf Tidinge van die Goude, aug. 2013](pdf).</ref>.
 
In de late middeleeuwen ontstaan leprooshuizen, ook genoemd ‘leprozerieën’ of ‘lazarushuizen’. Lazarus gold in het bijgeloof als de beschermheilige van de leprozen. In de geschiedenis van Lazarus en de rijke man, door Jezus verteld (Luc. 16:19-31), is Lazarus een arme man, wiens huid overdekt is met zweren <blockquote>''Lu 16:20  Nu lag er ook een arme, genaamd Lazarus, aan zijn voorpoort, vol zweren, Lu 16:21  begerig zich te verzadigen met wat van de tafel van de rijke viel; maar zelfs de honden kwamen zijn zweren likken.'' (Telos) </blockquote>De geschiedenis vertelt niet dat Lazarus melaats was. Toch is hij een symbool voor leprapatiënten geworden.
Regel 65:
 
'''1856.''' Aan de Noorse kust, vooral rondom de stad Bergen, leven zo'n 2800 melaatsen tussen de overige mensen. Om in hun onderhoud te voorzien gaan zij als marskramer langs de deuren en verspreiden daardoor ongeweten de melaatsheid. De regering besluit in te grijpen en de melaatsen af te zonderen en hen onder te brengen in speciale ziekenhuizen. Met geweld worden zij afgezonderd. De isolatie draagt bij aan het terugdringen van de ziekte. Zie 1930.
 
'''1872.''' Een Bijbels woordenboek uit 1872 schrijft dat "nog heden, naast de muren van Jeruzalem voor de Zionspoort, in een afgezonderde plek eene gemeente van 40-50 melaatschen woont."<ref>H. Zeller, ''Bijbelsch Woordenboek voor het Christelijke volk''. Tweede deel K - Z. ('s Gravenhage: M.J. Visser, 1872) s.v. Melaatsch. </ref>
 
'''1873.''' De Noorse arts Armauer Hansen ontdekt de leprabacterie ''Mycobacterium leprae''. Naar hem wordt lepra ook wel genoemd 'de ziekte van Hansen'.
 
'''1884.''' Bij Jozef de Veuster, bekend als '[https://nl.wikipedia.org/wiki/Pater_Damiaan pater Damiaan]', als missionaris werkzaam in een melaatsenkolonie, wordt lepra vastgesteld.
[[Bestand:Father Damien with the Kalawao Girls Choir, at Kalaupapa, Molokai, circa 1878.jpg|geen|miniatuur|557x557px|Damiaan (ca. 1878) met melaatse meisjes.]]
'''1891.'''
[[Bestand:Distribution of leprosy around the world Wellcome L0032805.jpg|geen|miniatuur|1225x1225px|Verspreiding van melaatsheid in de wereld in het jaar 1891. In West-Europa komt melaatsheid vooral in Noorwegen voor.]]
[[Bestand:Father Damien, photograph by William Brigham.jpg|miniatuur|Jozef de Veuster ('Pater Damiaan') in 1888. Zijn gelaat is getekend door lepra. In 1898 zou hij overlijden.]]
'''1898.''' Overlijden van missionaris der melaatsen Jozef de Veuster ('pater Damiaan'), zie foto.
 
'''1930.''' In Noorwegen zijn, voordat er een geneesmiddel tegen lepra bestaat, nog enkele tientallen patiënten, vooral dankzij hun afzondering.
 
'''Jaren 1980.''' Sinds de jaren tachtig is lepra goed behandelbaar met meer medicijnen tegelijk in een kuur van 6 tot 12 maanden.
 
'''2008.''' Een tweede soort leprabacterie wordt ontdekt, ''Mycobacterium lepromatosis''. Deze soort veroorzaakt bij de mens de besmettelijkste vorm van lepra en komt vooral voor in Mexico en in het Caraïbisch gebied.
 
== Christelijke hulp ==
Regel 77 ⟶ 87:
 
==Meer informatie==
Artikel [http://nl.wikipedia.org/wiki/Lepra Lepra] op Wikipedia.nl. Enige tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 17 okt. 2020
 
Over het stellen van de diagnose, zie [https://www.leprastichting.nl/wat-is-lepra/ Wat is lepra?], Leprastichting.nl.
Regel 87 ⟶ 97:
==Bronnen==
 
[http://nl.wikipedia.org/wiki/Lepra Lepra], Wikipedia.nl. Enige tekst hiervan is verwerkt op 17 okt. 2020.
 
[https://www.leprastichting.nl/wat-is-lepra/ Wat is lepra?], Leprastichting.nl