Libanon: verschil tussen versies

2.090 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 8:
In 1932 maakten '''moslims''' 45% van de bevolking uit, in 1988 waren ze met 60% in de meerderheid. Onder hen vormen de sjiieten de meerheid (30% van de bevolking). De Druzen vormen 7% van de bevolking. De moslims voelen zich ten opzichte van de Libanese christenen cultureel-religieus meer verwant met de rest van de Arabische wereld. De Islamitische meerderheid van Libanon staat vijandig tegenover het zionisme.
 
'''Bestuur.''' Libanon is een parlementaire democratie. Het Libanese staatsrecht schrijft voor dat de premier een soennitische moslim, de parlementsvoorzitter een sjiitische moslim en de president een christen is. De 128 parlementszetels wordworden op een vaste manier verdeeld: christenen en moslims krijgen ieder ongeveer de helft. Politieke partijen zijn (anno 2017):
* de Toekomstpartij van de soennitische premier Saad Hariri, de grootste in het parlement (anno 2017);
* de voornamelijk christelijke Vrije Patriottische Beweging van president Michel Aoun.;
Regel 20:
 
De pro-westerse alliantie wil dat Hezbollah zijn militaire tak te ontbindt. Pro-westerse Libanezen vrezen (2010) dat Iran van Libanon een satellietstaat wil maken. De machtstrijd tussen beide blokken brengt politieke instabiliteit mee. De rechts-christelijke partij de Libanese Strijdkrachten is (anno 2017) een van de meest uitgesproken critici van Hezbollah. 
 
De politieke elite van Libanon en de zakenwereld zijn nauw verbonden (anno 2020). Veel politici gebruiken hun positie voor persoonlijk zakelijk gewin.
 
'''Economie.''' De belangrijkste economische sectoren van Libanon zijn handel en diensten.
 
'''Crisis.''' Libanon is (anno 2020) in een staat van crisis. In de hoofdstad Beiroet wordt dagelijks aan de burgers slechts twee uur elektrische stroom geleverd. Economische en andere problemen kunnen door de permanente onderlinge politieke strijd en het kopen van politieke steun in ruil voor goederen en diensten (cliëntelisme) niet worden aangepakt. De aanwezigheid van de terroristische groep Hezbollah in de Libanese politiek weerhoudt veel landen ervan om geld te geven aan Libanon. Geldelijke steun in de crisis blijft ook uit wegens de weigering van de politieke elite om grondige hervormingen door te voeren.
 
== Buitenlandse betrekkingen ==
Iran en Syrië steunen de Hezbollah-beweging.
 
== Geschiedenis ==
Regel 55 ⟶ 62:
 
'''2012.''' De opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad in Syrië zet de maatschappelijke verhoudingen in Libanon, tussen voor- en tegenstanders van Assad, op scherp. 
 
'''2016.''' Van 2016 tot 2019 regeert een alliantie van sjiitische, christelijke en soennitische partijen
 
De Libanese politiek werd tot 2016 lamgelegd door het feit dat de twee grootste machtsblokken, het pro-Saudische blok van ex-premier Saad Hariri en het pro-Iraanse blok van Hezbollah, elkaar in een wurggreep hielden.
 
'''2017.''' In de zomer stemt het parlement in met de nieuwe kieswet. In november veroorzaakt de soennitische premier Hariri veel ophef door plotseling in Saudi-Arabië aan te kondigen dat hij zal aftreden. Enkele dagen later herroept hij dat besluit.
 
'''2018.''' Na negen jaar worden er weer algemene verkiezingen gehouden. De sjiitische Hezbollah-beweging en haar bondgenoten boekten winst. De invloed van dit blok wordt daardoor groter.
 
'''2019.''' In oktober beginnen massale protesten. De betogers eisen dat de regering grote hervormingen doorvoert. en de belangen van Libanon en zijn burgers voorop stelt. De protsten dwingen premier Hariri tot aftreden.
 
'''2020.''' Op 4 augustus 2020 vonden er twee explosies plaats in de haven van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. De tweede ontploffing was van een grote partij ammoniumnitraat (2750 ton), die daar al zes jaren lag opgeslagen. De kracht van de tweede explosie resulteerde in een ramp die meer dan 154 doden, ruim 5000 gewonden eiste, meer dan 200.000 burgers dakloos maakte en schade door de hele stad aanrichtte.<ref>[https://nl.wikipedia.org/wiki/Explosies_in_Beiroet_2020 Explosies in Beiroet 2020], nl.wikipedia.org. </ref>
 
== Meer informatie ==
Nieuws over Libanon: The Daily Star, [http://www.dailystar.com.lb/ http://www.dailystar.com.lb]
 
== BronBronnen ==
Onder andere: ''Microsoft Encarta Winkler Prins Encyclopedie 2007''
 
[https://nos.nl/artikel/2230544-libanon-voor-het-eerst-in-jaren-naar-stembus.html Libanon voor eerst in jaren naar de stembus], nieuwsbericht op NOS.nl, dd. 6 mei 2018.
 
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Explosies_in_Beiroet_2020 Explosies in Beiroet 2020], nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is verwerkt op 7 aug. 2020.