Libanon: verschil tussen versies

1.119 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Libanon''', de noorderbuur van [[Israël (staat)|Israël]], heeft 4,1 miljoen inwoners (2009). Libanon is een multireligieus en kosmopolitisch land. [[Bestand:Map of Lebanon.png|miniatuur|349x349px|Engelstalige kaart van Libanon]]
'''Steden.''' De hoofdstad is Beiroet. Oost-Beiroet is overwegend christelijk; West-Beiroet is overwegend islamitisch. De havenstad Tripoli, 80 kilometer ten noorden van Beiroet, is de tweede stad van Libanon en een bolwerk van soennieten.
[[Bestand:Flag of Lebanon.svg|miniatuur|326x326px|Vlag van Libanon, met een [[ceder]].]]
 
Libanon kent geen staatsgodsdienst. In 1932 maakten '''christenen '''55% van de bevolking uit, in 1988 waren ze met 40% een minderheid. De grootste christelijke groepering is die van de Maronieten: 21% van de bevolking. De Grieks-orthodoxen maken 9% van de bevolking uit. In de maatschappij en in het leger hadden de christenen meestal de beste posities. In de politiek zijn ze vaak behoudend. Tegenover Israël staan ze gunstiger dan de moslims.   
 
Regel 35:
In de tijd van Salomo werd hout van de Libanon, d.i. het gebergte Libanon, vervoerd naar Israël.<blockquote>''1Kon 5:8 En Hiram stuurde Salomo een bode om te zeggen: Ik heb de boodschap gehoord die u mij gestuurd hebt. Ík zal aan al uw wensen om cederhout en cipressenhout voldoen. 1Kon 5:9 Mijn knechten zullen het van de <u>Libanon</u> naar de zee afvoeren, en ík zal er vlotten van maken voor vervoer over zee naar de plaats die u mij opgeeft. Ik zal ze daar losmaken, zodat u ze mee kunt nemen. Maar dan moet u mijn wens uitvoeren door voedsel voor mijn huis te geven. (HSV)''</blockquote>1920 - Libanon wordt na de ondergang van het Turkse Ottomaanse rijk een Frans mandaatgebied.
 
1943 - Het Franse mandaat over Libanon wordt opgeheven, mede dankzij het grote Libanese verzet. Libanon wordt een onafhankelijke republiek. Het overeengekomen ''Nationaal Pact'' bepaalt dat de president altijd een Maronitisch christen zal zijn, de premier een soenniet en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden een sjiiet. Tevens wordt bepaald dat tijdens een eventueel Arabisch conflict Libanon neutraal zou blijven. Het land zal zich cultureel zowel op Europa als op de Arabische Landen oriënteren.
[[Bestand:Flag of Lebanon during French Mandate (1920-1943).svg|miniatuur|Vlag tijdens het Franse mandaat van Libanon. Het is de vlag van Frankrijk met in het midden een ceder van de Libanon.]]
1946 - Frankrijk moet onder Britse en Amerikaanse druk het veld ruimen.
 
Regel 76 ⟶ 78:
 
'''2020.''' Op 4 augustus 2020 vonden er twee explosies plaats in de haven van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. De tweede ontploffing was van een grote partij ammoniumnitraat (2750 ton), die daar al zes jaren lag opgeslagen. De kracht van de tweede explosie resulteerde in een ramp die meer dan 154 doden, ruim 5000 gewonden eiste, meer dan 200.000 burgers dakloos maakte en schade door de hele stad aanrichtte.<ref>[https://nl.wikipedia.org/wiki/Explosies_in_Beiroet_2020 Explosies in Beiroet 2020], nl.wikipedia.org. </ref>
 
== Toekomst ==
Sommige uitleggers zien een rol voor Libanon weggelegd in de vervulling van [[Psalm 83]], waar "de inwoners van Tyrus" worden genoemd onder hen die de Israëlische staat willen vernietigen en het land van Israël willen inpikken.
 
== Meer informatie ==
Regel 86 ⟶ 91:
 
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Explosies_in_Beiroet_2020 Explosies in Beiroet 2020], nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is verwerkt op 7 aug. 2020.
 
[[Libanon]], nl.wikipedia.org. Enige tekst hiervan is verwerkt op 12 aug. 2020.
== Voetnoot ==