Libanon: verschil tussen versies

1 byte verwijderd ,  3 jaar geleden
k
Regel 67:
'''2012.''' De opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad in Syrië zet de maatschappelijke verhoudingen in Libanon, tussen voor- en tegenstanders van Assad, op scherp. 
 
'''2016.''' Van 2016 tot 2019 regeert een alliantie van sjiitische, christelijke en soennitische partijen.
 
De Libanese politiek werd tot 2016 lamgelegd door het feit dat de twee grootste machtsblokken, het pro-Saudische blok van ex-premier Saad Hariri en het pro-Iraanse blok van Hezbollah, elkaar in een wurggreep hielden.
Regel 73:
'''2017.''' In de zomer stemt het parlement in met de nieuwe kieswet. In november veroorzaakt de soennitische premier Hariri veel ophef door plotseling in Saudi-Arabië aan te kondigen dat hij zal aftreden. Enkele dagen later herroept hij dat besluit.
 
'''2018.''' Na negen jaar worden er weer algemene verkiezingen gehouden. De sjiitische Hezbollah-beweging en haar bondgenoten boektenboeken winst. De invloed van dit blok wordt daardoor groter.
 
'''2019.''' In oktober beginnen massale protesten. De betogers eisen dat de regering grote hervormingen doorvoert. en de belangen van Libanon en zijn burgers voorop stelt. De protsten dwingen premier Hariri tot aftreden.
 
'''2020.''' Op 4 augustus 2020 vinden er twee explosies plaats in de haven van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. De tweede ontploffing is van een grote partij ammoniumnitraat (2750 ton), die daar al zes jaren lag opgeslagen. De kracht van tweede explosie resulteert in een ramp die meer dan 160 doden, meer dan 6000 gewonden eist, en meer dan 300.000 burgers dakloos maakt, omdat deze hun beschadigde huizen niet kunnen bewonen. De explosie richt schade door de hele stad aan. En verwekt de woede van vele Libanezen, die de ramp wijten aan wanbestuur en corruptie.<ref>[https://nl.wikipedia.org/wiki/Explosies_in_Beiroet_2020 Explosies in Beiroet 2020], nl.wikipedia.org. </ref>