Libanon: verschil tussen versies

185 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
Regel 33:
 
== Geschiedenis ==
In de tijd van Salomo werd hout van de Libanon, d.i. het gebergte Libanon, vervoerd naar Israël.<blockquote>''1Kon 5:8 En Hiram stuurde Salomo een bode om te zeggen: Ik heb de boodschap gehoord die u mij gestuurd hebt. Ík zal aan al uw wensen om cederhout en cipressenhout voldoen. 1Kon 5:9 Mijn knechten zullen het van de <u>Libanon</u> naar de zee afvoeren, en ík zal er vlotten van maken voor vervoer over zee naar de plaats die u mij opgeeft. Ik zal ze daar losmaken, zodat u ze mee kunt nemen. Maar dan moet u mijn wens uitvoeren door voedsel voor mijn huis te geven. (HSV)''</blockquote>'''1920 -.''' Libanon wordt na de ondergang van het Turkse Ottomaanse rijk, in een overeenkomst met het Verenigd Koninkrijk, een Frans mandaatgebied.
 
'''1943 -.''' Het Franse mandaat over Libanon wordt opgeheven, mede dankzij het grote Libanese verzet. Libanon wordt een onafhankelijke republiek. Het overeengekomen ''Nationaal Pact'' bepaalt dat de president altijd een Maronitisch christen zal zijn, de premier een soenniet en de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden een sjiiet. Tevens wordt bepaald dat tijdens een eventueel Arabisch conflict Libanon neutraal zou blijven. Het land zal zich cultureel zowel op Europa als op de Arabische Landen oriënteren.
[[Bestand:Flag of Lebanon during French Mandate (1920-1943).svg|miniatuur|Vlag tijdens het Franse mandaat van Libanon. Het is de vlag van Frankrijk met in het midden een ceder van de Libanon.]]
'''1946 -.''' Frankrijk moet onder Britse en Amerikaanse druk het veld ruimen.
 
'''1948 -.''' Libanon doet mee aan de oorlog tegen de in dit jaar opgerichte staat [[Israël (staat)|Israël]].
 
'''1965 -.''' In de herfst begint een periode van spanningen met Israel, omdat Palestijnse bevrijdingsorganisaties vanuit Libanon opereren. Israel reageert met vergeldingsacties. In Libanon zelf nemen de spanningen toe tussen Palestijnen en paramilities, tussen moslims en christenen. 
 
'''1975-1989.''' In deze jaren woedt een bloedige burgeroorlog. Aanleiding is de aanval van een 'christelijke' militie op een bus met Palestijnen in april 1975. 
Regel 73:
'''2017.''' In de zomer stemt het parlement in met de nieuwe kieswet. In november veroorzaakt de soennitische premier Hariri veel ophef door plotseling in Saudi-Arabië aan te kondigen dat hij zal aftreden. Enkele dagen later herroept hij dat besluit.
 
'''2018.''' Na negen jaar worden er weer algemene verkiezingen gehouden. De sjiitische Hezbollah-beweging en haar bondgenoten boeken winst. De invloed van dit blok wordt daardoor groter. — Frankrijk organiseert een donorconferentie voor Libanon, waar miljarden euro's aan hulp werden toegezegd.
 
'''2019.''' In oktober beginnen massale protesten. De betogers eisen dat de regering grote hervormingen doorvoert en de belangen van Libanon en zijn burgers voorop stelt. De protsten dwingen premier Hariri tot aftreden.