Loofhuttenfeest: verschil tussen versies

3.319 bytes toegevoegd ,  1 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(12 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
Het '''Loofhuttenfeest''' (Hebr. ''soekot'', meervoud van ''soeka'', hut) of ''Feest der inzameling'' (Ex. 34:22) is een gedachtenis- en oogstfeest, een van de gezette hoogtijden van God die hij voor zijn volk Israël heeft ingesteld. Men herdenkt de woestijnreis, toen de Israëlieten in loofhutten (tenten) woonden. Het is het laatste feest van het IsraëlietischeIsraëlitische (bijbelsBijbels-godsdienstige) jaar en wordt gevierd van de 15e tot de 22e van de zevende maand (september/oktober). Tijdens de zeven feestdagen wonen de IsraelietenIsraëlieten in zelfgebouwde loofhutten en zijn vrolijk. Het feest is ook een ‘feest der inzameling, op de uitgang van het jaar, wanneer u uw arbeid uit het veld zult ingezameld hebben’ (Ex. 23:16). Gedurende het feest werden vuuroffers gebracht. Het feest is een altoosdurende inzetting voor Israël (Lev. 23:41) en zal ook na de [[Wederkomst van Jezus Christus|wederkomst]] van Christus, gedurende zijn duizendjarig [[vrederijk]], verplicht gehouden worden (Zach. 14;16-19). <blockquote>''Dit artikel handelt over het loofhuttenfeest in de Bijbel. Over de <u>Joodse viering</u> van het feest, zie [[Soekot]]''</blockquote>
 
'''Schriftplaatsen''' aangaande het Loofhuttenfeest zijn: Ex. 23:14-17; Ex. 34:22-23; Lev. 23: 33-36; 39-43; Num. 29: 12-38; Deut. 16: 13-17; 31:9-13; Ezr. 3:1-7; Neh. 8:13-18; Ezech. 45:21-25; Zach. 14:16-19; Joh. 7:2-39. Na Genesis wordt in elk boek van Mozes melding gemaakt van het feest. In Leviticus en Numeri wordt het feest uitvoerig beschreven.
 
'''Naam.''' Het feest wordt in de Heilige Schrift genoemd ‘het feest der loofhutten’ (Deut 16:13, 16) en ‘het feest der inzameling’ (Ex. 23:16; vgl. 34:22; Lev. 23:39). Synoniem: feest der tabernakelen (Eng. feast of tabernacles).<blockquote>''Ex 23:16 … En het feest der inzameling, op den uitgang des jaars, wanneer gij uw arbeid uit het veld zult ingezameld hebben.'' (SV)</blockquote>'''Tijd.''' Het feest begint elk jaar op 15e dag van de 7e maand (Num. 29:1) van de ''godsdienstige'' kalender (september/oktober) en duurt zeven dagen (Deut. 16:13), gevolgd door een [[achtste]] dag (Lev. 23:26), evenals de 1e een rustdag.<blockquote>''Le 23:34 Spreek tot de Israëlieten en zeg: Vanaf de vijftiende dag van deze zevende maand is het <u>zeven dagen</u> lang Loofhuttenfeest voor de HEERE. Le 23:35 Op de eerste dag is er een heilige samenkomst. Geen enkel dienstwerk mag u doen. Le 23:36 <u>Zeven dagen</u> lang moet u de HEERE vuuroffers aanbieden. Op de <u>achtste</u> dag moet u een heilige samenkomst houden en de HEERE een vuuroffer aanbieden. Het is een bijzondere samenkomst. U mag geen enkel dienstwerk doen. (HSV)''</blockquote><blockquote>'''Gedachtenisfeest.'''Ex 34:22  Het Loofhuttenfeest,feest hetder laatsteweken feest,zult isgij eenook gedachtenishouden, aanzijnde het wonenfeest inder loofhutteneerstelingen navan deden verlossingtarweoogst, en het feest uitder Egypteinzameling, gedurendeals dehet woestijnreisjaar om is.'' Het(SV)</blockquote>'Als pascha,het jaar om is' heeft betrekking op de eerstejaarwisseling van het ''burgerlijke'' hoogtijdagjaar, isdat eenbegint herinneringmet aande Godsmaand verschonende[[Tisjrie|Tisrie]] (sparendeseptember/oktober), voorbijgangde vanzevende Israëlmaand envan dehet verlossing uit''godsdienstige'' Egyptejaar.
 
'''Gedachtenisfeest.''' Het Loofhuttenfeest, het laatste feest, is een gedachtenis aan het wonen in loofhutten na de verlossing uit Egypte, gedurende de woestijnreis. Het pascha, de eerste hoogtijdag, is een herinnering aan Gods verschonende (sparende) voorbijgang van Israël en de verlossing uit Egypte.
 
'''Viering in het beloofde land.''' Konden het Pascha en het feest der Ongezuurde Broden in de woestijn worden gehouden, het loofhuttenfeest kon slechts in het beloofde land worden gevierd, nadat de oogst was ingezameld, want van een oogst in de woestijn, onderweg naar het beloofde land, was natuurlijk geen sprake.
Regel 9 ⟶ 11:
'''Feestelijk.''' De hoogtijdagen van Loofhutten hebben een feestelijk karakter. Er zijn zeven dagen van vrolijkheid (Lev. 23:40).
 
'''In JeruzalemPelgrimsfeest.''' Het feest moest in Jeruzalem, de stad door God verkoren, gevierd worden (Deut. 16:15). Het was dan ook één van de drie jaarlijkse pelgrimsfeesten ([[Ongezuurde Broden (feest)|Ongezuurde Broden]], [[Wekenfeest]], Loofhuttenfeest) waarvoor alle mannen van Israël voor het aangezicht van de HEER moesten verschijnen te Jeruzalem (Ex. 23:17, 34:23).
 
'''Voor God.''' Het was een feest voor de Here God. Er wordt uitvoerig over het feest gesproken. De Heer vindt er kennelijk vreugde in dat zijn volk gelukkig woont in het beloofde land en zich verheugt in de zegeningen, die Hij hen schenkt. Want de oogst was binnen, de schuren vol. En God wilde dat zijn volk vrolijk zou zijn over al die zegeningen en Hem danken.
 
'''Loof'''. Welk loof werd voor de hutten gebruikt? <blockquote>''Ne 8:15  ... Gaat uit op het gebergte, en haalt takken van <u>olijfbomen</u>, en takken van <u>andere olieachtige bomen</u>, en takken van <u>mirtebomen</u>, en takken van <u>palmbomen</u>, en takken van <u>andere dichte bomen</u>, om loofhutten te maken, als er geschreven is. Ne 8:16  (8-17) Alzo ging het volk uit en haalden ze, en maakten zich loofhutten, een iegelijk op zijn dak, en in hun voorhoven, en in de voorhoven van Gods huis, en op de straat der Waterpoort, en op de straat van Efraïmspoort. (SV)''</blockquote>'''Woning'''. In de dagen van Ezra en Nehemia ''woonde'' het volk in de loofhutten.<blockquote>''Ne 8:17  (8-18) En de ganse gemeente dergenen, die uit de gevangenis waren wedergekomen, maakten loofhutten, en <u>woonden in die loofhutten</u>; want de kinderen Israëls hadden alzo niet gedaan sinds de dagen van Jesua, den zoon van Nun, tot op dezen dag toe; en er was zeer grote blijdschap.'' (SV)</blockquote>'''Rustdagen met samenkomsten.''' De eerste en de achtste dag (de dag na het feest) waren rustdagen, waarop geen dienstwerk mocht worden verricht. Op die dagen waren er heilige samenkomsten.<blockquote>''Nu 29:12  Ook op de vijftiende dag van deze zevende maand moet u een heilige samenkomst houden; geen enkel dienstwerk mag u [dan] doen, maar zeven dagen [lang] moet u voor de HEERE een feest vieren. (HSV) Nu 29:35 Op de achtste dag moet u een bijzondere samenkomst houden; geen enkel dienstwerk mag u [dan] doen. (HSV)''</blockquote>Ten tijde van Ezra en Nehemia werd het loofhuttenfeest na lange tijd weer gehouden. De achtste dag, 'de verbodsdag', werd in acht genomen. <blockquote>''Ne 8:17  (8-18) En de ganse gemeente dergenen, die uit de gevangenis waren wedergekomen, maakten loofhutten, en woonden in die loofhutten; want de kinderen Israëls hadden alzo niet gedaan sinds de dagen van Jesua, den zoon van Nun, tot op dezen dag toe; en er was zeer grote blijdschap. Ne 8:18  (8-19) En men las in het wetboek Gods dag bij dag, van den eersten dag tot den laatsten dag. En zij hielden het feest zeven dagen, en <u>op den achtsten dag den verbodsdag</u>, naar het recht. (SV)''</blockquote>'''Vuuroffers.''' Op elk van de acht dagen moesten bijzondere vuuroffers worden gebracht: brandoffers en hun bijbehorende spijs- en drankoffers, alsook een geitenbok ten zondoffer. De Israëlieten mochten, gezien de ontvangen zegen, niet ledig voor het aangezicht van de Heer verschijnen. Ieder moest iets brengen overeenkomstig de bekomen zegen. De nationale offers waren deze: 
{| class="wikitable"
|
Regel 78 ⟶ 80:
Merk op dat het aantal jonge stieren dagelijks één minder was. Het bijbehorend spijsoffer (drietiende efa meel per stier) nam evenredig af. Op de 8e dag waren de aantallen brandoffers geheel verschillend. Het aantal rammen en lammeren was de helft van het getal van elk der voorgaande feestdagen.
 
De teruggekeerde ballingen vierden in 537 v.C. het loofhuttenfeest volgens deze offervoorschriften:<blockquote>''Ezr 3:4 Zij vierden het Loofhuttenfeest volgens wat geschreven staat, namelijk een brandoffer van een dag op [die] dag in het [juiste] aantal, overeenkomstig de bepaling voor elke afzonderlijke dag. (HSV)''</blockquote>Deze offers werden gebracht naast het dagelijks brandoffer met zijn spijsoffer en drankoffer (Num. 29:16, 19, 22, 25, 28, 31, 34, 38).
 
<blockquote>''Ezr 3:4 Zij vierden het Loofhuttenfeest volgens wat geschreven staat, namelijk een brandoffer van een dag op [die] dag in het [juiste] aantal, overeenkomstig de bepaling voor elke afzonderlijke dag. (HSV)''</blockquote>
'''Voorlezing der wet.''' Op het Loofhuttenfeest moest om de zeven jaar aan het volk de wet worden voorgelezen, opdat de Israelieten de HEER zouden vrezen en de woorden van de wet zouden waarnemen te doen (Deut. 31:9-13).
 
Deze offers werden gebracht naast het dagelijks brandoffer met zijn spijsoffer en drankoffer (Num. 29:16, 19, 22, 25, 28, 31, 34, 38).
 
'''Voorlezing der wet.''' Op het Loofhuttenfeest moest om de zeven jaar aan het volk de wet worden voorgelezen, opdat de Israelieten de HEER zouden vrezen en de woorden van de wet zouden waarnemen te doen (Deut. 31:9-13). Toen het feest na lange tijd weer gevierd werd ten tijde van [[Ezra (persoon)|Ezra]] en [[Nehemia (persoon)|Nehemia]], las men dag aan dag in het wetboek van God. <blockquote>''Ne 8:17  (8-18) En de ganse gemeente dergenen, die uit de gevangenis waren wedergekomen, maakten loofhutten, en woonden in die loofhutten; want de kinderen Israëls hadden alzo niet gedaan sinds de dagen van Jesua, den zoon van Nun, tot op dezen dag toe; en er was zeer grote blijdschap. Ne 8:18  (8-19) En <u>men las in het wetboek Gods dag bij dag</u>, van den eersten dag tot den laatsten dag. En zij hielden het feest zeven dagen, en op den achtsten dag den verbodsdag, naar het recht. (SV)''</blockquote>
 
== Plengen van water ==
Regel 91 ⟶ 97:
De volgende Engelstalige video gaat over de ceremonie van het water scheppen uit de vijver Siloam en het plengen.
 
<Youtubeyoutube width="768" height="432434">FS4hRv-Nnac</youtube><BR>
''Messianic Jewish Reflections on the Feast of Tabernacles'', Youtube.com, upload door AskDrBrown (Michael Brown), 19 sept. 2013. Speelduur: 5 min. 32 sec.
 
== Type ==
Regel 102 ⟶ 108:
== Meer informatie ==
R. Been, ''De feesten des Heren in Israël'', blz. 60-69. Apeldoorn: Medema, 1979. <nowiki>ISBN 90 6353 022 6</nowiki>. Aantal pagina's: 73.
 
Adam Eliyahu Berkowitz, [https://www.breakingisraelnews.com/114384/for-first-time-since-second-temple-golden-vessel-used-in-libation-ceremony-photo-spread/ For First Time Since Second Temple: Golden Vessel Used In Libation Ceremony]. Nieuwsartikel van 30 sept. 2018 op BreakingIsraelNews.com
 
== Voetnoot ==