Lydië: verschil tussen versies

86 bytes toegevoegd ,  4 maanden geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Lydië''' in de oudheid een koninkrijk, dat in het huidige Turkije lag. De hoofdstad was Sardis. De inwoners heetten Lydiërs. geen|miniatuur|446x446px|Lydië in de 6e eeuw v.C. Andere belangrijke steden waren er Troje, Smyrna, Efeze en Milete. Lydië was een rijk land en er werd goud gedolven. Het was een van de eerste landen, die munten sloegen.  Lydië was voor de oude Grieken lange tijd het toonbeeld van...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
 
Regel 1:
'''Lydië''' in de oudheid een koninkrijk, dat in het huidige Turkije lag. De hoofdstad was [[Sardis]]. De inwoners heetten Lydiërs.
[[Bestand:Lydie zonder extra grens.png|geen|miniatuur|446x446px|Lydië in de 6e eeuw v.C. ]]
'''Steden.''' Andere belangrijke steden, naast de hoofdstad Sardis, waren er Troje, Smyrna, Efeze en Milete.
 
'''Rijkdom en uitvindingen.''' Lydië was een rijk land en er werd goud gedolven. Het was een van de eerste landen, die munten sloegen.  Lydië was voor de oude Grieken lange tijd het toonbeeld van luxe en rijkdom. De Grieken namen ook de Lydische muziek over. De Lydiërs waren volgens Herodotus ook de uitvinders van dobbelstenen, het bikkelspel en andere balsporten.
 
'''Tyrus.''' Lydiërs dienden in het leger van [[Tyrus]], van welke zeestad gezegd wordt:<blockquote>''Eze 27:10  Perzen, Lydiërs en Puteeërs dienden in uw leger als uw strijdbare mannen. Schild en helm hingen zij bij u op. Díe vormden uw sieraad.'' (HSV)</blockquote>De Perzische koning Cyrus II versloeg in 548 v.Chr. de Lydische koning Croesus na een beleg van veertien dagen. Lydië werd een satrapie in het Perzische Rijk. De ondergang van Lydië is onder andere door [[Herodotus]] beschreven in zijn ''Historiën''.
 
== Meer informatie ==