Majesteit: verschil tussen versies

259 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(2 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Majesteit''' is de ''titel'' van een koning(in) of keizer(in) of de ''heerlijkheid'', verhevenheid, grootsheid, hoge waardigheid, pracht, luister van iemand<ref>VanDale.nl, s.v. [https://www.vandale.nl/gratis-woordenboek/nederlands/betekenis/majesteit Majesteit]. geraadpleegd op 7 maart 2020.</ref>.
 
Volgens het ''Woordenboek der Nederlandsche Taal'' betekent 'majesteit':
 
# Heerlijkheid, opperhoogheid van God (ook Christus) of van goden.
Regel 7:
# Verhevenheid, indrukwekkendheid, in vrijer toepassing, ook van datgene wat niet van een persoon uitgaat of op hem betrekking heeft.
 
<span class="floatleft">'''<span id="SUBKNOP_N10040" class="klapfont_B">+</span>'''</span>Het woord majesteit is afkomstig van het Latijnse ''Maiestas''. Het is een begrip in het antieke Romeinse recht. De majesteit of majestas van de Romeinse Republiek was de volheid van haar macht en aanzien. Wanneer men spreekt over "de" majesteit van Nederland, Amerika of een andere staat wordt de abstracte hoogste rechtsmacht en onschendbaarheid van die staat bedoeld. Wie een ambassade overvalt pleegt daarmee een aanslag op de majesteit van een land.
 
<span class="floatleft">'''<span id="SUBKNOP_N10040" class="klapfont_B">+</span>'''</span>Afleidingen van ''majesteit'' zijn ''majesteitelijk, majestueus'' (of ''majesteits'')''.'' Voorbeelden: ”De witte Jungfrau rugde boven andere bergen majesteitelijk uit”. ”Zulk een ''majestueuze'' schoonheid”
 
<span class="floatleft">'''<span id="SUBKNOP_N10040" class="klapfont_B">+</span>'''</span>''Majesteitszegel'', ook ''troonzegel'', komt voor als naam voor het zegel van souvereinen.
 
== Majesteitsschennis ==
Naar het Romeinse recht werd de majesteit van de Romeinse republiek geschonden wanneer iemand zich minachtend over de republiek en haar instellingen uitliet. Ook handelingen als feestvieren na een nederlaag van het Romeinse leger, het hinderen van een hoge gezagsdrager of het spotten met de religieuze ceremoniën van de staat werden gezien als majesteitsschennis.
[[Bestand:Staatsiefoto Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Maxima.jpg|miniatuur|428x428px|Staatsiefoto van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Maxima.]]
 
Synoniem van majesteitsschennis is ''majesteitschenderij.'' Een ''Majesteitkwetser'' of -schender is hij die majesteitsschennis begaat.
 
== Titel ==
De koning van Nederland wordt aangeduid met de titel 'Zijne Majesteit' en zijn vrouw, de koningin met 'Hare Majesteit'. De titel Majesteit is vrij nieuw. In de middeleeuwen waren koningen "Heer" of "Sire" en was alleen de Keizer (van het Heilige Roomse Rijk van de Duitse Natie) een Majesteit. Later kwam de titel "Hoogheid" in zwang voor de koningen, Deze laatsten gingen zich steeds vaker "Majesteit" noemen en in de late 18e eeuw werd deze titel of aanspreekvorm gemeengoed onder de koningen.
 
De Pausen waren zuinig met het gebruik van "Majesteit" als aanhef van een brief. Dat de paus koning Stadhouder Willem III in een brief als Majesteit aansprak terwijl de pausen deze titel nooit bij Jacobus II of zijn voorgangers hadden gebruikt baarde in 1688 groot opzien in diplomatiek Europa.
Regel 39:
 
== Muziekvideo ==
<Youtube width="768" height="432">wJxcbZTQmUk</youtube><BR>''Nederland Zingt: Majesteit''. Youtube.com: NederlandZingt, 26 mrt. 2017.
<br />
 
== Bron ==
[https://nl.wikipedia.org/wiki/Majesteit Majesteit], nl.wikipedia.org. Tekst hiervan is onder wijziging verwerkt op 7 maart 2020.
 
''Woordenboek der Nederlandsche Taal'' ('s-Gravenhage en Leiden: Martinus Nijhoff & A.W. Sijthoff, 1902), s.v. [http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=article&wdb=WNT&id=M038250 Majesteit]. 
 
== Voetnoot ==