Nacht: verschil tussen versies

1 byte verwijderd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
'''De oosterse nacht.''' Zijn bijzondere eigenaardigheid in het Oosten onderscheidt de nacht van die in het Westen,
* door de grote afkoeling van de temperatuur, zoodat de reizigers overdag veel de hitte en 's nachts veel van de koude hebben te verduren, zowel in de vlakten van [[Mesopotamië]] (Gen. 31 : 40) als in de bergstad Jeruzalem (Jer. 36 : 30). Wegens de hevige koude, die bovenal in de heldere maanlichtnachten gevoeld wordt (Ps. 121: 6), draagt men in die streken pelskleren. De sterke afkoeling is echter mede oorzaak van een zeer rijkelijke dauw, die bij het gebrek aan regen alleen de dorre vlakten doet groenen.
* De helderheid van de lucht bewerkt ook 's nachts een grotere klaarheid dan in Nederland, waarin aan de prachtig blauwe hemel de sterren heerlijk schitteren. Een reiziger zegt: de nacht heeft in EgtypteEgypte duizend bekoorlijkheden, die wij in Europa zelden genieten. Hij hult zich nooit in dikke duisternis. Nooit verstoort een loeiende storm zijn rust, de wind gaat doorgaans met zonsondergang liggen, de natuur verzinkt in een ademloze stilte. Dan kan de mens ongestoord over zichzelf peinzen; dan kan de sterrekundige de aanblik van de onbewolkte hemel genieten en de loopbaan van de sterren in de onmetelijke wereldruimte volgen.
'''Tijdelijk.''' De nacht in 't algemeen, deze wisseling van licht en duisternis zal eens ophouden (Openb. 21 : 25; 22: 5); hij is slechts voor de tijd van 'de eerste dingen' in zijn onveranderlijke gelijkheid verordend (Gen. 8: 22), als een weldaad voor alle schepselen.