Nashville-verklaring: verschil tussen versies

86 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 9:
 
== Nederlandse verklaring ==
De Nederlandse versie van de Nashville-verklaring, met al subtitel 'Een gezamenlijke verklaring over Bijbels seksualiteit'<ref>Aldus luidt de subtitel van de verklaring</ref>, verscheen op 4 januari 2019 en was in de eerste plaats bestemd voor kerkleiders. HetDe documenttekst wasverscheen ondertekendop door4 250januari orthodox-protestantse predikanten, voorgangers2019 en politici. Het overgrote deel van hen komt uit orthodox-gereformeerde kerken; vijf procent is lidwas vanvolgens een evangelischeondertekenaar ofnog baptistengemeente.niet Dedefinitief<ref bekendstename=":1" is de parlementariër Kees van der Staaij, voorman van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)/>. Twee andere bekende ondertekenaars zijn baptistenvoorganger Orlando Bottenbley en evangelisch voorganger Kees van Velzen, die jarenlang hoofd was van de afdeling Nazorg van de EO.
 
Het document is ondertekend door 250 orthodox-protestantse predikanten, voorgangers en politici. Het overgrote deel van hen komt uit orthodox-gereformeerde kerken; vijf procent is lid van een evangelische of baptistengemeente. De bekendste is de parlementariër Kees van der Staaij, voorman van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). Twee andere bekende ondertekenaars zijn baptistenvoorganger Orlando Bottenbley en evangelisch voorganger Kees van Velzen, die jarenlang hoofd was van de afdeling Nazorg van de EO. Op de lijst stonden namen van personen die hiervoor niet uitdrukkelijk toestemming hadden gegeven, maar het wel eens waren met de (strekking van de) verklaring. Een van hen was de genoemde politicus.
 
De verklaring staat pal voor het traditionele huwelijk als de levensverbintenis van een man en een vrouw. Alleen binnen dit 'verbond' heeft seksuele omgang een plaats. Ook onderstreept de verklaring dat man en vrouw verschillend geschapen zijn, dat hun verschillen goed zijn en dat iemands geslachtsidentiteit door zijn of haar lichaam wordt bepaald. Daarom worden homoseksueel (en lesbisch en biseksueel) gedrag (→ [[Homoseksualiteit]]), [[homohuwelijk]], veelwijverij, meerdere liefjes hebben, verzaking van de lichamelijk gegeven geslachtelijke identiteit (→ [[Transgenderisme]]) afgewezen. Ze zijn in strijd met Gods bedoeling. Maar God is vergevingsgezind en geeft [[genade]] om een rein leven te leven en onze geslachtelijke identiteit te aanvaarden. Het laatste artikel (14) eindigt met een [[Evangelie|evangelisch]] woord.
Regel 40:
"Ik hoop dat de Heilige Geest van God aan iedere christen die de Verklaring leest zal laten zien wat voor hem of haar de heilzame kanten zijn van dat document."<ref>Reactie aan een van de ondertekenaars van het document. De reactie is door de ondertekenaar aan meerderen, onder wie Kees Langeveld (die de eerste versie van het Christipedia-artikel heeft geschreven), op 10 jan. kenbaar gemaakt. </ref> - Een homofiele christen.
'''Laster en misverstand'''. Onder de reacties kwam ook laster<ref>Laster is een beschuldiging die men niet genoegzaam kan staven.</ref> voor, zoals 'anti-homomanifest' en 'homohaatmanifest'. In de verklaring wordt echter uitdrukkelijk geschreven dat personen met homofiele gevoelens een volwaardige plaats in de christelijke gemeente hebben. De verklaring erkent in het Nederlandse naschrift dat de pastorale zorg voor hen vaak onder de maat is geweest. Een ondertekenaar zei: "Als je vraagtekens zet bij homoseksualiteit word je besprongen en geketend. Men maakt een karikatuur door ons homohaters te noemen."<ref name=":1">[https://www.nd.nl/nieuws/geloof/protestantse-kerk-in-nederland-waarschuwt-voor-de.3247049.lynkx Protestantse Kerk in Nederland waarschuwt voor de 'Nashville-valkuil'], ND.nl, 12 jan. 2019.</ref>
 
De ondertekenaars zijn 'geradicaliseerde christenen' genoemd, terwijl hun standpunt eeuwenoud en traditioneel is. Een jong SGP-raadslid antwoordde: "Maar de SGP vindt al honderd jaar dat het huwelijk bedoeld is tussen man en vrouw.”<ref>Nashville-verklaring: 'géén stap terug in de tijd', Metronieuws.nl, 7 jan. 2019: https://www.metronieuws.nl/in-het-nieuws/2019/01/nashville-verklaring-geen-stap-terug-in-de-tijd</ref>