Nederland: verschil tussen versies

190 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k (Versie 6574 van Kees Langeveld (overleg) ongedaan gemaakt)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 20:
|}
 
Een uniek kenmerk van Nederland, in vergelijking met andere Europese landen, is de ''verzuiling,'' hoewel deze allang op zijn retour is. De verzuiling bestaat uit een levensbeschouwelijke segmentering van de maatschappij: katholiek, protestants, liberaal en socialistisch. Een voorbeeld: in 1924 werden drie levenbeschouwelijk onderscheiden omroepen gesticht: de Nederlandse Christelijke Radio-Vereniging (NCRV), de Katholieke Radio Omroep ''(''KRO) en de Vereeniging Arbeiders Radio Omroep (VARA)<ref>Ministerie name="van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, [http:0">Sociaal//www.minocw.nl/documenten/Geschiedenis%20van%20het%20omroepbestel.pdf Geschiedenis van het omroepbestel]. Kort Cultureelhistorisch Planbureauoverzicht, gegevens3 2009blz.</ref>: respectievelijk protestants, katholiek en socialistisch in hun uitgangspunten.
 
Wat voedsel betreft zijn kenmerkend jonge en oude kaas, hagelslag en pindakaas. "Oerhollandse producten als volkorenbrood, jonge kaas, halfvolle melk en karnemelk worden tijdens een buitenlandse vakantie het meest gemist. Ook oude kaas, pindakaas en hagelslag zijn veel genoemde ‘heimwee-producten’", aldus een nieuwsbericht uit 2013<ref>Een en ander bleek uit onderzoek van Albert Heijn’s Pick Up Point Schiphol onder ruim 1.000 mensen die met het vliegtuig op vakantie gingen. </ref>.
Regel 162:
'''Drankgebruik.''' Er zijn in Nederland ongeveer één miljoen probleemdrinkers, waarvan slechts 10% hulp zoekt (jaar 2009). Jaarlijks worden 2300 jongeren tussen de 10 en 24 jaar met een alcoholvergiftiging behandeld (stand 2010). Ruim de helft van hen (57 procent) is tussen de 15 en 20. Van 2005 tot 2010 steeg het aantal dronken jongens in die leeftijd dat op de spoedeisende hulp moest worden geholpen, met 66 procent. Bij meisjes in die leeftijd nam het aantal alcoholvergiftigingen toe met 101 procent<ref>De cijfers over alcoholvergiftiging bij jongeren zijn in maart 2012 naar buiten gebracht door de stichting Consument en Veiligheid. Radio Nederland Wereldomroep berichtte daarover in een nieuwsbericht van 23 maart 2012.</ref>.
 
'''Kinderen.''' Een van de vijf kinderen in Nederland woont niet in hetzelfde huis als zijn of haar vader (stand 2016). Een op de zeven Nederlandse kinderen heeft nooit contact met zijn of haar vader<ref name=":3" />. 300.000 kinderen met problemen krijgen professionele hulp. Dat is negen procent van alle kinderen<ref name=":0">Sociaal Cultureel Planbureau, gegevens 2009.</ref>.
 
'''Jongeren.''' Bij jongeren tussen de 20 en 24 jaar steeg van 2006 tot 2010 het aantal zelfverminkingen met bijna 60 procent. Driekwart van hen is vrouw. Een kwart van de  gemiddeld 15.000 mensen per jaar die op de eerste hulp van ziekenhuizen behandeld worden voor letsel dat ze zelf hebben toegebracht, is jonger dan 25 jaar. Het aantal jongeren tussen de vijftien en negentien jaar die op de eerste hulp zijn behandeld voor zelf toegebracht letsel, is in die periode afgenomen. Tweederde van de jongeren vergiftigt zichzelf, meestal met medicijnen. Een kwart van de zelfverminkers gebruikt een scherp voorwerp, zoals een mes of scheermes<ref>Bron: Radio Nederland Wereldomroep, nieuwsbericht 5 april 2012.</ref>.