Nehemia (persoon): verschil tussen versies

920 bytes toegevoegd ,  3 jaar geleden
k
 
(3 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
[[Bestand:Nehemiah the cup bearer.jpg|miniatuur|Nehemia als schenker aan het Perzische hof]]
'''Nehemia''' was als landvoogd een belangrijke hersteller van de Joodse natie na de terugkeer uit Babylon. Hij is de schrijver (of mede-schrijver) van het bijbelboek [[Nehemia (bijbelboek)|Nehemia]] dat zijn naam draagdraagt.
 
Nehemia was de zoon van Hachalja (Neh. 1:1, 10). Hij stamde zonder twijfel van een voornaam geslacht uit Jeruzalem af (Neh. 2:3). Een van zijn broers heette [[Hanani]] (Neh. 1:2).
 
Hij bekleedde reeds op jeugdige leeftijd het aanzienlijk ambt van een schenker (Neh. 1:11) aan het hof van koning [[Arthasasta]]''.'' Bij deze vorst en zijn gemalin (Neh. 2:3) stond hij in hoge gunst, gelijk andere tot zulke diensten gebruikte Joden (Dan. 1: 3).
 
Hij was landvoogd (Neh. 12:26) en droeg in Jeruzalem als gevolmachtigde de titel van ''Hattirsatha'', zie hieronder.
 
== Toestand van Jeruzalem ==
Regel 23 ⟶ 26:
Ezra, die 13 jaar vóór Nehemia naar Jeruzalem was gekomen, had wel vele kolonisten meegebracht en zich door het herstel van de zedelijke orde verdienstelijk gemaakt, maar de uitwendige toestand was in het wezen van de zaak dezelfde gebleven; de maatregelen zelfs, door Ezra genomen ten opzichte van de heidense vrouwen, wekten de verbittering op de rondom wonende volkeren en deden de behoefte aan bevestiging nog sterker voelen.
 
In het twintigste jaar van koning [[Arthasasta]] (= Artaxerses) (Neh. 2: 1), dus omtrent het jaar 453 voor Chr., kwam Nehemia nog zeer jong naar Jeruzalem. Hij had, als Zerubbabel (Ezra 2: 63), de titel van ''Hathirsatha'' = gestreng heer, hetgeen een buitengewoon gevolmachtigde van de koning schijnt te betekenen; hij noemt zich echter ook, gelijk de gewone stadhouders, ''Pechah'' = landvoogd (Neh. 5: 14 v.). <blockquote>''Ne 8:9 En Nehemia (dezelve is <u>Hattirsatha</u>) ... (SV)''</blockquote>De Herziene Statenvertaling vertaalt 'Excellentie'. <blockquote>''Ne 8:9 (8-10) En Nehemia (hij was [Zijne] Excellentie[, de stadhouder]), ... (HSV).''</blockquote>
[[Bestand:Terugkeer van Joodse ballingen naar Juda - Access Foundation.jpg|centre|thumb|1024x1024px|Tocht van Nehemia, van Susan (op de kaart Susa) naar Jeruzalem.]]
[[Bestand:Juda ten tijde van Nehemia.jpg|centre|thumb|1024x1024px|Juda ten tijde van Nehemia]]
 
== Herstelwerk ==
[[Bestand:Nehemia108.Nehemiah herbouwtViews Jeruzalemthe Ruins of Jerusalem's Walls.jpg|thumbminiatuur|Herstelwerk459x459px|Nehemia beziet de ruïnes van Jeruzalem.]]
 
Nadat hij de toestand van Jeruzalem bezien had, sprak hij tot de Joodse overheden: <blockquote>''Ne 2:17 Toen zei ik tegen hen: U ziet de ellende waarin wij verkeren, dat Jeruzalem verwoest ligt, en zijn poorten met vuur verbrand zijn. Kom, laten we de muur van Jeruzalem opbouwen, zodat wij niet langer [een voorwerp van] smaad zijn. (HSV)''</blockquote>Met vroom vertrouwen begon hij 't eerst, ondanks de spot en de bedreigingen van overmoedige tegenstanders, aan het werk van het herstel der muren.
 
Waarom zocht Nehemia, die toch in hoge gunst bij de koning stond, geen hulp bij het hof tegen deze geweldenaars? Verschillende redenen kunnen hier voor worden opgegeven; bijv. de tijd, die bij de verre afstand moest verloren gaan; de hoofdreden was echter zonder twijfel deze, dat Nehemia bij alle hartelijke aanhankelijkheid aan de koning zijn vertrouwen niet op mensen, maar op God stelde en liever Gode, dan de koning zijn nood klaagde.
 
De muren werden door de onvermoeide ijver van het volk en onder Gods zichtbare bescherming in zeer korte tijd voltooid werden (Neh. 3: 4). [[Bestand:Nehemia herbouwt Jeruzalem.jpg|thumb|Herstelwerk van Jeruzalem.|451x451px]]Terwijl hij de eigenbaat van woekerachtige groten en rijken door de invloed van zijn persoonlijkheid en het voorbeeld van zijn onbaatzuchtigheid breidelde, hielp hij de armen in de nood en de duurte (Neh. 5). Met onverschrokken moed zowel als wijze voorzichtigheid wist hij de listige aanslagen van de vijanden te verijdelen (Neh. 6).
 
Terwijl hij de eigenbaat van woekerachtige groten en rijken door de invloed van zijn persoonlijkheid en het voorbeeld van zijn onbaatzuchtigheid breidelde, hielp hij de armen in de nood en de duurte (Neh. 5). Met onverschrokken moed zowel als wijze voorzichtigheid wist hij de listige aanslagen van de vijanden te verijdelen (Neh. 6).
 
Om de gehele opbouw van de stad te voltooien en de inwoners te ordenen, waartoe hij een vergadering van het volk en van de staten beriep, was hem een opgave van de eerste, met Zerubbabel naar Jeruzalem opgetrokken kolonisten, die hij daar vond, zeer bevorderlijk (Neh. 7). Nadat deze uitwendige aangelegenheden geregeld waren, werd het loofhuttenfeest met een nieuw opgewekt nationaal gevoel feestelijker dan sedert vele eeuwen gevierd (Neh. 8). Door de de voorlezing van Schrift werd de boetvaardige gezindheid opgewekt, die zich in openbare belijdenis en boetgebed uitsprak en een vernieuwing van het Verbond tot gevolg had (Neh. 9: 10).
Regel 62 ⟶ 64:
 
De profetie van Daniel van de 70 jaarweken tot de komst van den Messias, waarvoor een tot zijn ontvangst bereide hoofdstad voorondersteld wordt, neemt haar punt van uitgang van het herstel van de straten en pleinen der stad (Dan. 9: 25). Het eerste deel van deze profetie, de nieuwe stichting van de stad in de kommervolle tijd van de eerste 7 jaarweken, dus onder vele moeilijkheden en aanvechtingen, werd hoofdzakelijk door Nehemia's werkzaamheid vervuld. Door de kracht van zijn persoonlijkheid en zijn verlichte vroomheid had Nehemia de grond had gelegd tot de wonderbare opkomst van de joodse staat in de 62 jaarweken, die op de kommervolle tijd volgden.
 
== Video ==
Hebreeuwse video met Engelstalige ondertiteling over Nehemia en zijn werk voor de herbouw van Jeruzalem.
<Youtube width="768" height="432">xbC39MIcMHo</youtube><BR>''Nehemiah - From Persia to Jerusalem - A personal Journal''. Youtube.com: Megalim Institute, 11 feb. 2021. Duur: 12 min 17 sec.
 
== Meer weten ==
Over het boek Nehemia, zie [[Nehemia (bijbelboek)]]
 
Over de geschiedkundige achtergrond van Nehemia, zie [[Tijdrekenkunde van Ezra en Nehemia]].
 
== Bronnen ==