Nieuwe Testament: verschil tussen versies

2.629 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
Regel 76:
 
Johannes beschrijft een aantal tekenen door de Heiland der wereld verricht en deelt dan mee:<blockquote>''Joh 20:31 maar deze zijn geschreven opdat u gelooft dat Jezus is de Christus, de Zoon van God, en opdat u gelovend het leven hebt in zijn naam. (TELOS)''</blockquote><blockquote>''Zingt, zingt een nieuw gezang den Heere,<br>Dien grooten God, die wondren deed;<br>Zijn rechterhand, vol sterkte en eere.<br>Zijn heilige arm wrocht heil na leed.<br>Dat heil heeft God nu doen verkonden.<br>Nu heeft Hij zijn gerechtigheid.<br>Zoo vlekkeloos en ongeschonden.<br>Voor 't heidendom ten toon gespreid.''<br>(naar Psalm 98)</blockquote>
 
== De leerstellige boeken ==
Op de historische boeken volgen de zogenaamde 'leerstellige boeken': de brieven van Paulus aan de Romeinen, de Korinthiërs (2), de Galaten, de Efeziërs, de Filippensen, de Kolossensen, de Thessalonicenzen (2), Timotheüs (2), Titus, Filémon; de brief aan de Hebreeën; en de brieven van Jakobus, Petrus (2), Johannes (3), Judas. Nicolaas Beets noemt ze 'leerboeken'<ref>Nicolaas Beets, ''Christelijke lesjes: eerste aanleiding tot godsdienst-onderwijs'' (Utrecht: Kemink & Zoon, z.j.), blz. 7.</ref>.        
 
Uit het boek Handelingen is ons gebleken, dat de apostelen uitgingen om onder joden en heidenen het Evangelie te verkondigen. Met de gemeenten, die door hun zendingswerk gesticht waren of waarmee ze in nauwere betrekking gekomen waren, bleven ze voortdurend gemeenschap onderhouden. Geregeld werden zij op de hoogte gesteld van de geestelijke toestand van de gemeenten, en omdat zij de zorg van alle gemeenten op hun apostolische hart droegen (2 Kor. 11 :28), leefden de apostelen met ze mee, zowel in hun strijd als in hun bloei. Wanneer persoonlijk bezoek onmogelijk was, dan vermaanden of vertroosten zij de gemeenten door Zendbrieven, waarvan zij bij het schrijven daarvan onfeilbaar door de Heilige Geest werden geleid.
 
Van deze brieven zijn er ons in het Nieuwe Testament 21 bewaard:
* 13 Brieven van Paulus, aan bijzondere gemeenten of personen gericht;
* de brief aan de Hebreeën;
* 7 algemene Zendbrieven, van Jakobus, Petrus (2), Johannes (3) en Judas. 
Evenals de Evangeliën, hadden ook de Brieven een historische aanleiding. Zij hebben allereerst betekenis voor de gemeenten of personen aan wie de apostelen deze brieven hebben geschreven.
Maar zij zijn ook bestemd voor de Gemeente van alle eeuwen, en daarom blijven ze bij de tijdelijke en plaatselijke belangen van de toenmalige gemeenten niet staan, maar stellen de zaligmakende genade van God, welke in Christus Jezus verscheen, in het helderste licht, en ontplooien de waarheid, die naar de godsvrucht is in haar rijkdom en schoonheid. Hierom vooral worden deze brieven leerstellige geschriften genoemd.  
 
== Meer informatie ==
Brian H. Edwards, ''Why Twenty Seven?: How Can We Be Sure That We Have the Right Books in the New Testament?'' Pagina's: 253. EP Books, 2007. ISBN-10: 0852346506. ISBN-13: 978-0852346501
 
== Bron ==
C. Lindeboom, ''Bijbelgids, of Handleiding tot het verkrijgen van Bijbelkennis'' (Middelburg: Stichting de Gihonbron, 2009; bewerking door J. Pluimers van de uitgave uit 1929), blz. 10, 63, 71-72, 88. Hieruit is onder toestemming in 2012 tekst gebruikt.
 
== Voetnoten ==