Oekraïne: verschil tussen versies

4.466 bytes toegevoegd ,  3 maanden geleden
k
 
(15 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
'''Oekraïne''' is een land in Oost-Europa met ruim 41 miljoen<ref>Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Ukraine. Geraadpleegd 18 feb. 2022. De opgaven verschillen. Een andere opgave is: 44 miljoen (feb. 2022). De Oekraïense wikipedia geeft aan (24 feb. 2022) dat er op 1 okt. 2021 ruim 41 milj. mensen woonden, de bezette gebieden niet meegerekend. </ref> inwoners (anno 2021), De Krim niet meegeteld. De staat is seculier. Van de bevolking is ruim 80% in naam christen (anno 2009). De hoofdstad van het land is Kiev (3 miljoen inwoners).
 
Het land was vroeger een deel van de Sovjet-Unie, die vijftien republieken omvatte; het was de op één (Rusland) na machtigste republiek van de unie.
 
'''Omvang.''' Oekraïne is qua landoppervlakte na Rusland het grootste land van Europa; het is het grootste land dat in zijn geheel in Europa ligt. Het is ruim 14x zo groot als Nederland en bijna 20x zo groot als België.
 
'''Grote steden.''' De hoofdstad van het land is Kiev en telt 3 miljoen inwoners (anno 2021). Charkov is de tweede stad van het land en heeft 1,4 miljoen inwoners (anno 2021).
 
'''Buurlanden.''' Oekraïne grenst in het noordoosten en oosten aan Rusland, in het noordwesten aan Wit-Rusland (Belarus), in het westen aan Polen, Slowakije en Hongarije en in het zuidwesten aan Roemenië en Moldavië.
[[Bestand:Un-ukraine.png|geen|miniatuur|1269x1269px945x945px]]
 
== Bevolking ==
Regel 19 ⟶ 21:
 
== Religie ==
Oekraïne is een seculiere staat, waarin de kerk gescheiden is van de staat en van de school. De grondwet van Oekraïne garandeert gewetensvrijheid en vrijheid van godsdienst .
 
Tweede in aantal volgelingen is de Oost- Oekraïense Grieks-katholieke kerk , die in de praktijk vergelijkbaar is met de liturgische en spirituele tradities van de orthodoxie, maar in gemeenschap staat met de Heilige Stoel van de roomsRooms-katholiekeKatholieke kerkKerk en de paus erkent als hoofd van de  .
 
=== Christenen ===
Regel 47 ⟶ 49:
 
== Buitenlandse betrekkingen ==
'''Uitvoer.''' Het land, de historische ‘graanschuur van Europa’, is een voorname graanexporteur. Veel Europese landen alsook Israël voeren een groot deel van hun graan in uit Oekraïne<ref>Nieuwsbericht dd. 14 feb. 2022: https://israeltoday.nl/read/kiev-waarschuwt-israel-zal-lijden-als-rusland-oekraine-binnenvalt-2/</ref>. 50% van het graan dat door het Wereldvoedselprogramma van de [[Verenigde Naties]] wordt ingekocht voor 125 miljoen mensen komt uit Oekraïne.
 
Oekraïne is met zijn uitgebreid pijpleidingen-netwerk een doorvoerland voor gas uit Rusland. Bijna de helft va de Russisch gasexport naar twaalf EU-landen gaat door Oekraïne. Europa is voor een belangrijk deel afhankelijk van Russisch gas.
 
'''Rusland.''' Er waren eerst nauwe banden met de Russen, op het gebied van geschiedenis, cultuur, taal en godsdienst. Maar sinds de annexatie van de Krim in 2014 zijn de Oekraïners vervreemd geraakt van de Russen. De bevolking is anti-Russisch geworden.
'''Rusland.''' Dit land wil niet dat Oekraïne ooit lid wordt van de NAVO of van de Europese Unie. Oekraïne wil dat wel. Dit leidt tot een conflict: toenadering tot Rusland of tot Europa, daar draait het conflict om.
 
Rusland voelt zich één met Oekraïne en wil het land behouden voor zijn eigen invloedssfeer. Oekraïne is de bakermat van de Slavische cultuur. Historisch behoorden beide landen deels tot het Kievse Rijk. Oekraïne was heel lang onderdeel van het Russische tsarenrijk en na 1917 tot 1991 een Sovjetrepubliek. In de voormalige Sovjet-Unie waren zij de grootste landen. Rusland wil voorkomen dat Oekraïne lid wordt van de NATO en van de EU. Het blijftvoedde het conflict met de separatisten in Donbas voeden. De oorlogssituatie in het het oosten van het land verhindert lidmaatschap van de NAVO. Behalve voor de NAVO is het conservatieve Rusland ook beducht voor de culturele invloed van het decadente Westen met zijn linkse liberalisme (o.a. lhbti-beweging, wokisme), en haat het nazi-gedachtengoed dat bij een deel van de nationalisten in Oekraïne gevonden wordt.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=BwdS6PkLMxk ‘Wat bezielt Vladimir Poetin?’ | Het land van Wierd Duk | Podcast]. Youtube.com: De Telegraaf, 24 feb. 2022. </ref> Toenadering tot Rusland of tot Europa, voornamelijk binnen de Europese of de Russische invloedssfeer, daar draait het conflict met Rusland om.
 
'''Europese Unie.''' 67% procent van de Oekraïners wil (feb. 2022) dat het land lid wordt van de EU<ref name=":0" />.
Regel 57 ⟶ 61:
'''NAVO.''' 59% procent van de Oekraïners wil (feb. 2022) dat het land lid wordt van de NAVO<ref name=":0" />.
 
'''Rusland.'''
'''Rusland.''' Er waren eerst nauwe banden met de Russen, op het gebied van geschiedenis, cultuur, taal en godsdienst. Maar sinds de annexatie van de Krim in 2014 zijn de Oekraïners vervreemd geraakt van de Russen. De bevolking is anti-Russisch geworden.
 
Rusland voelt zich één met Oekraïne en wil het land behouden voor zijn eigen invloedssfeer. Oekraïne is de bakermat van de Slavische cultuur. Historisch behoorden beide landen deels tot het Kievse Rijk. Oekraïne was heel lang onderdeel van het Russische tsarenrijk en na 1917 tot 1991 een Sovjetrepubliek. In de voormalige Sovjet-Unie waren zij de grootste landen. Rusland wil voorkomen dat Oekraïne lid wordt van de NATO en van de EU. Het blijft het conflict met de separatisten in Donbas voeden. De oorlogssituatie in het het oosten van het land verhindert lidmaatschap van de NAVO. Behalve voor de NAVO is het conservatieve Rusland ook beducht voor de culturele invloed van het decadente Westen met zijn linkse liberalisme (o.a. lhbti-beweging, wokisme), en haat het nazi-gedachtengoed dat bij een deel van de nationalisten in Oekraïne gevonden wordt.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=BwdS6PkLMxk ‘Wat bezielt Vladimir Poetin?’ | Het land van Wierd Duk | Podcast]. Youtube.com: De Telegraaf, 24 feb. 2022. </ref>
 
== Geschiedenis ==
'''980.''' Vladimir van Kief (Vladimir de Grote) verwerft de onbetwiste macht. Hij regeert tot zijn dood in 1015.
Regel 77 ⟶ 78:
 
'''1917.''' Na de Oktoberrevolutie deelt Lenin het rijk op in Sovjetrepublieken. Oekraïne, dat heel lang onderdeel van het Russische tsarenrijk is geweest, wordt een van de republieken.
 
'''1918.''' In november wordt de Oekraïense Volksrepubliek uitgeroepen. Al na enkele maanden moeten de leiders van de Volksrepubliek strijd voeren met contrarevolutionairen, revolutionairen (Bolsjewieken), een Pools leger, en zich verweren tegen anarchisten, krijgsheren, onafhankelijke strijdgroepen.
 
'''1918-1921.''' Door het strijdgewoel lijden de burgers op Oekraïens grondgebied, vooral de drie miljoen Joden (circa 12 procent van de bevolking). In deze jaren vinden meer dan 1000 pogroms plaats, op ongeveer 500 plaatsen. Deze pogroms overtreffen eerdere uitbarstingen van anti-Joods geweld.
 
'''1922.''' Stalin wordt secretaris-generaal van de Communistische Partij van de Sovjet-Unie. Onder zijn regering - hij regeerde tot zijn dood in 1953 - wordt Oekraïne verder bevolkt met Russen.
 
'''Jaren '40.''' Etnische tartaren worden verplaatst en vervangen door Russen.
 
'''1941-1943.''' Kiev lijdt 779 dagen onder de Nazi-bezetting. In deze tijd worden naar schatting 100.000 mensen – joden, Roma (zigeuners), communisten en Russische krijgsgevangenen – vermoord (terechtgesteld) in een ravijn buiten Kiev (Babyn Yar). Babyn Yar, of Babi Yar, is een van de grootste massamoordplaatsen van de Tweede Wereldoorlog.<ref name=":2">[https://brabosh.com/2022/03/14/oekraine-1941-1943-kiev-wordt-belegerd-door-de-nazis-maar-door-het-russische-leger-verdedigd-en-heroverd/ Oekraïne 1941-1943: Kiev wordt belegerd en bezet door de nazi’s maar door het Russische leger verdedigd en bevrijd], op Brabosh.com, 14 mrt 2022.</ref>
 
'''1941.''' Op 16 september omsingelen Duitse soldaten Kiev. De stad wordt verdedigd door Russische soldaten. Drie dagen later, 19 september, bezetten Duitse soldaten Kiev en jagen meteen op de Joodse bevolking. De slag om Kiev noemt Hitler ‘de grootste veldslag in de geschiedenis van de wereld’. 665.000 Russische soldaten worden gevangen genomen. Honderden Duitse soldaten worden gedood. De Joden krijgen de schuld. Op 29 en 30 september arresteren Duitse troepen en de Oekraïense politie 33.000 plaatselijke Joden, drijven ze naar een ravijn buiten de stad genaamd Babyn Yar en executeren ze.<ref name=":2" />
 
'''1943.''' Na een hevige strijd wordt Kiev heroverd door de Russen.
 
'''1946.''' De Oekraïens-Katholieke Kerk dient op last van de Sovjetautoriteiten over te gaan tot de Russisch-Orthodoxe Kerk. Er volgt een jarenlange vervolging: haar kerken worden gesloten en haar priesters veroordeeld tot ballingschap of een clandestien bestaan.
 
'''1954.''' Rusland geeft De Krim aan Oekraïne om de band met het land te verstevigen.
 
'''1986'''. In de plaats Chernobyl, in het noorden van het land, vindt een kernramp plaats.
 
'''1988.''' Vanaf dit jaar kunnen de katholieken uit de clandestiniteit treden.
Regel 96 ⟶ 109:
'''2003.''' Eerste diplomatieke crisis tussen Oekraïne en Rusland over de bouw van een dam in de richting van het Oekraïense eiland Toezla. Rusland zou de landgrens verleggen. Het conflict wordt bijgelegd.
 
'''2004-2005.''' <u>Oranjerevolutie:</u> tussen nov. 2004 en jan. 2005 vinden grootschalige protesten, demonstraties, stakingen en bezettingen plaatsen. De revolutie breekt uit nadat Viktor Janoekovytsj op omstreden wijze de presidentsverkiezingen heeft gewonnen en leiden uiteindelijk tot nieuwe verkiezingen, die gewonnen werden door oppositiekandidaat Viktor Joesjtsjenko.<ref>Zie [https://nl.wikipedia.org/wiki/Oranjerevolutie Oranjerevolutie] op nl.wikipedia.org.</ref>
'''2008.''' De Amerikaanse president Bush steunt Oekraïne en Georgië, dat zij lid kunnen worden van de NAVO. Rusland is furieus, en Duitsland en Frankrijk verzetten zich tegen het lidmaatschap van Oekraïne.
 
'''2008.''' Op de NAVO-top in april in Boekarest wordt gesproken over het mogelijke lidmaatschap van Oekraïne en Georgië. De Amerikaanse president Bush steunt Oekraïne en Georgië, dat zijdie lid kunnen worden van de NAVOverdragsorganisatie wensen te worden. Rusland is furieus, en. Duitsland en Frankrijk verzetten zich tegen het lidmaatschap van Oekraïne.
 
'''2010.''' Viktor Janoekovitsj wordt op democratische wijze verkozen tot president.
Regel 105 ⟶ 120:
 
De weigering van Janoekovitsj om een handtekening te zetten en het denkbeeld van aan Rusland te zijn verkocht verwekken publieke protesten: de demonstranten willen dat de koers van het land weer wordt verlegd naar het Westen: de Europese Unie en de NAVO; zij eisen aansluiting bij Europa en wenden zich af van buurland Rusland. De golf van demonstraties en onrust krijgt de naam 'Euromaidan' (2013-2014)<ref>[https://www.jpost.com/aliyah/article-698083 Nieuwsbericht] op JPost.com, 21 feb. 2021.</ref>. 'Maidan' komt van 'Maidan Nezalezhnosti', het 'Overwinningsplein' in Kiev, waar publieke protesten plaatsvinden. Het massale protest is ook een uiting van misnoegen over corruptie, zelfverrijking en vriendjespolitiek.
[[Bestand:Euromaidan Kyiv 1-12-13 by Gnatoush 009.jpg|geen|miniatuur|1200x1200px944x944px|Protesten in Kiev op het Onafhankelijkheidsplein, 1 dec. 2013.]]
 
De president probeert vergeefs de opstand met geweld te onderdrukken, waarbij doden doden en gewonden gevallen. Het Westen steunt de demonstranten, EU-politici laten zich horen op het Maidanplein, maar Rusland steunt de president.
Regel 128 ⟶ 143:
'''2017.''' Associatieverdrag met de EU.
 
'''2018.''' De oorlog in Oost-Oekraïne is nog niet voorbij. Af en toe laait de strijd op. Het aantal dodelijke slachtoffers blijft beperkt. De Oekraïense regering ziet ervan af om de separatisten en hun Russische beschermheren te verdrijven, omdat dat ze anders rechtstreeks in oorlog met Rusland komen. En de separatisten willen ook niet meer gebied van de Oekraïners veroveren.<ref>Nieuwsbericht op NOS.nl, 21 mei 2018. https://nos.nl/artikel/2232921-slechtste-week-van-het-jaar-in-oost-oekraine-en-de-oorlog-leidt-nergens-toe</ref> — De Oekraïens-orthodoxe kerk scheidt zich af van de Russisch-orthodoxe kerk. De aanleiding was de annexatie door Rusland van de Krim, vier jaar eerder, en de daarop volgende oorlog in Oost-Oekraïne tussen pro-Russische separatisten, die door Rusland worden geholpen, en het Oekraïense leger. Een deel van de gelovigen blijft trouw aan de Russisch-orthodoxe kerk.
 
De Oekraïens-orthodoxe kerk scheidt zich af van de Russisch-orthodoxe kerk. De aanleiding was de annexatie door Rusland van de Krim, vier jaar eerder, en de daarop volgende oorlog in Oost-Oekraïne tussen pro-Russische separatisten, die door Rusland worden geholpen, en het Oekraïense leger. Een deel van de gelovigen blijft echter trouw aan de Russisch-orthodoxe kerk. Daardoor zijn er in Oekraïne twee rivaliserende oosters-orthodoxe kerken: één onder het patriarchaat van Moskou en één onder het Oekraïense patriarchaat.
 
'''2019.''' Voor de presidentsverkiezingen beloven de voornaamste kandidaten de terugkeer van de Krim, een einde aan de oorlog in Oost-Oekraïne en economische vooruitgang. De komiek en Jood Volodymyr Zelensky wordt verkozen tot president (73% van de kiezers). De premier is eveneens een Jood. Hij is een criticus van Rusland. — De oorlog met de separatisten in het oosten suddert sinds 2014 nog altijd door en laait af en toe op. De strijd heeft tot nog toe 13.000 mensenlevens gekost.<ref>Nieuwsbericht dd. 30 maart 2019: https://nos.nl/artikel/2278270-oekrainers-na-roerige-jaren-naar-de-stembus-acteur-grootste-kanshebber</ref>
Regel 134 ⟶ 151:
'''2021.''' In december eist Rusland van de VS, het belangrijkste land van de NAVO, de toezegging dat Oekraïne nimmer lid van de NAVO zal worden en geen militaire hulp van de NAVO zal krijgen. De NAVO weigert een dergelijke toezegging te doen.
 
'''2022.''' De oorlog in Oost-Oekraïne heeft naar schatting aan zo'n 14.000 mensen het leven gekost<ref name=":3">[https://nos.nl/artikel/2367168-oekraiense-president-blokkeert-media-oppositie Oekraïense president blokkeert media oppositie], op: NOS.nl, nieuwsbericht van 3 feb. 2022.</ref>. — Russische troepen verzamelen zich aan de Oekraïense grens. Gevreesd wordt voor een invasie. — Op 3 feb. verbiedt president Zelensky een aantal media die gelden als spreekbuis van de oppositie, omdat ze bekostigd worden door Rusland en een gevaar voor de nationale veiligheid zouden zijn. De media vertolkten vooral het geluid van het pro-Russische Oppositieplatform, de tweede partij van het land, die 44 zetels in het parlement heeft. De Oekraïense vereniging van journalisten spreekt van een aanval op de vrijheid van meningsuiting.<ref name=":3" />
'''2022.''' Russische troepen verzamelen zich aan de Oekraïense grens. Gevreesd wordt voor een invasie. Op 21 februari erkent Rusland de zelfverklaarde republieken Loehansk en Donetsk als onafhankelijke republieken. Rusland zendt er, naar zeggen op verzoek van deze republieken, troepen heen "om er de vrede te handhaven". Kort daarna valt Rusland heel Oekraïne aan, om het land "te demilitariseren en te denazificeren".
 
'''2022.''' Russische troepen verzamelen zich aan de Oekraïense grens. Gevreesd wordt voor een invasie. Op 21 februarifebr. erkent Rusland de zelfverklaarde republieken Loehansk en Donetsk als onafhankelijke republieken. Rusland zendt er, naar zeggen op verzoek van deze republieken, troepen heen "om er de vrede te handhaven". Kort daarna valt Rusland heel Oekraïne aan, om het land "te demilitariseren en te denazificeren".
 
Op 24 feb. valt Rusland heel Oekraïne aan, om het land "te demilitariseren en te denazificeren". Oekraïne biedt fel verzet, terwijl miljoenen Oekraïense burgers naar andere landen vluchten. Het Westen reageert met sancties tegen belager Rusland en wapenleveranties aan de belaagde natie.
Zie [[Russisch-Oekraïense Oorlog]]
 
== Toekomst ==
'''In de oorlog van Ezechiël 38?''' Zal Oekraïne deel zal uitmaken van de coalitie van [[Gog (uit Magog)|Gog]] die het land van Israël zal binnenvallen (Ez. 38)? ErEen lid van de coalitie is geen"Gomer Bijbelseen zijn krijgsbenden":<blockquote>''Eze 38:6  Gomer en al zijn benden, en het huis van Togarma, aan de zijden van het noorden, en al zijn benden; vele volken met u. (SV).''</blockquote>De Gomerieten woonden waarschijnlijk ten noorden (Oekraïne) en later ten zuiden ([[Turkije]]) van de Zwarte Zee. Ze zijn, naar verluidt, ook gaan wonen in andere landen, zie [[Gomer]]. Op grond voorvan eende bevestigendBijbel antwoordkunnen we de gestelde vraag beantwoorden met een "mogelijk". AlsOok, echterals Gog = (leider van) [[Rusland]] en Rusland Oekraïne verovert en onderwerpt, dan is het denkbaar dat Oekraïense soldaten gevonden zullen worden in de multinationale coalitie van Gog.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=XHfwn8JDnHI Bill Salus: Russia, Ukraine and Ezekiel 38]. Youtube.com: Prophecy Watchers, 9 feb. 2022. Duur: 31 min. 4 sec.</ref>
 
== Meer informatie ==