Palestijns-Israëlisch conflict: verschil tussen versies

k
Regel 55:
 
== Ad 5. De Palestijnse vluchtelingen ==
'''Hun aantal.''' In 1948 vluchtten honderdduizenden Arabieren uit Israël, deels na oproep van Arabische landen, deels gedwongen door Joden. Van hen zijn nog tienduizenden in leven (stand 2018). Palestijnen rekenen hun nakomelingen ook onder de vluchtelingen; in totaal miljoenen zielen.
De Palestijnen vinden dat de Palestijnse vluchtelingen moeten kunnen terugkeren naar Israël. Israël zegt dat ze niet mogen terugkeren naar Israel (2009). Er woont in Israël een Arabische minderheid. Of de Palestijnen ook een Joodse minderheid zouden aanvaarden, is nog niet bekend (mei 2009).
 
'''Palestijnse eis.''' De Palestijnen vinden dat de Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen moeten kunnen terugkeren naar Israël.
 
'''Standpunt van Israël.''' Israël zegt dat ze niet mogen terugkeren naar Israel (2009). Er woont in Israël een Arabische minderheid. Als miljoenen Arabieren er in Israël bij zouden komen, dan zou dat het einde betekenen van de Joodse staat, de Joden zouden hun meerderheid verliezen. Of de Palestijnen ook een Joodse minderheid zouden aanvaarden, is nog niet bekend (mei 2009). Israël zegt dat de vluchtelingen en hun nageslacht bewoners van een Palestijnse staat moeten worden die het resultaat is van een vredesproces, zoals Joden die gevlucht zijn of gedwongen werden te vluchten uit landen in het Midden-Oosten burgers van Israël werden.
 
In 2011 maakte de Israëlische premier Netayahu in een woord tot de Amerikaanse president Obama duidelijk dat Israël niet wil terugkeren tot de grenzen van 1967, niet de Palestijnse vluchtelingen wil opnemen en niet wil onderhandelen met de Palestijnse terreurorganisatie Hamas:
 
<Youtubeyoutube width="600" height="480">fcZtDrkuCd0</youtube><BR>
Video: 8 minuten, Engels, Youtube, mei 2011)
 
== Gazastrook ==
De radicaal-islamitische [[Hamas]] regeert in de [[Gazastrook]], een smalle kuststrook met 1,8 miljoen inwoners (anno 2017). Hamas erkent het bestaansrecht van Israël niet. In haar manifest zegt Hamas de vernietiging van Israël en in plaats daarvan een islamitische staat na te streven. De partij erkent de akkoorden niet die de Palestijnse Autoriteit met Israël sloot. Hamas is bevriend met Iran. Israël beschouwt Hamas als een terreurbeweging vanwege haar talloze aanslagen op Israëlische doelen.
 
Regel 63 ⟶ 73:
Vanuit Egypte worden wapens de Gaza-strook binnengesmokkeld. Vanuit deze landstrook, waarvan het beheer eerder door Israel is overgedragen aan de Palestijnen, worden telkens raketten op Israel afgevuurd. Wat dit de bevolking van Zuid-Israel aandoet, maakt het getuigenis van een meisje duidelijk: zie [http://www.youtube.com/v/kroyMfkoRHA filmpje] (Engelstalig). Het bereik van de raketten neemt toe. Israel reageert op de beschietingen met afsluiting van de grens en aanvallen vanuit de lucht op wapenopslagplaatsen, verdachte fabrieken en Palestijnse strijders. Hamas wil in de strijd zoveel mogelijk joden doden. Israel wil zoveel mogelijk Palestijnse burgers sparen. De omstandigheden van de bevolking in de Gaza-strook zijn slecht.
 
== Veiligheidshek ==
Om haar burgers te beschermen tegen Palestijnse terreur bouwde Israel in 2003 een afscheiding rond de Palestijnse Westoever<ref>De Israeliërs zijn niet de enigen die een veiligheidsmuur bouwen om zich te beschermen tegen aanslagen. In de stad Bagdad in Irak hebben de Amerikaanse troepen, die in 2003 het land binnenvielen, rond de beveiligde 'groene zone' een veiligheidsmuur gelegd. Hierbinnen liggen onder meer ministeries, die door de muur beschermd worden tegen aanslagen. In 2011 eiste Bagdad een vergoeding voor de veiligheidsmuur, die files veroorzaakt, terwijl de zware militaire voertuigen trottoirs en rioleringen vernielen. Volgens het stadsbestuur hebben de Amerikanen een mooie stad in een militaire vesting veranderd. </ref>. De afscheiding is een constructie van wegen, hekken, prikkeldraad, muren, greppels, torens en poorten. De lengte van het '''<nowiki/>'veiligheidshek' '''is circa 620 km. Sinds het begin van de bouw van de afscheiding is het aantal terroristische aanslagen in Israel gedaald met 90%. De afscheiding zal na voltooiing voor 95% uit hek bestaan, voor minder dan 5% uit muur bestaan. De barriëre loopt niet helemaal gelijk met de wapenstilstandsgrenzen na de Arabisch-Israelische oorlog van 1948. De afscheiding is niet gericht tegen Arabieren, van wie er ongeveer 1 miljoen in Israël zelf wonen (anno 2012).  
 
In 2011 maakte de Israëlische premier Netayahu in een woord tot de Amerikaanse president Obama duidelijk dat Israël niet wil terugkeren tot de grenzen van 1967, niet de Palestijnse vluchtelingen wil opnemen en niet wil onderhandelen met de Palestijnse terreurorganisatie Hamas:
 
<Youtube width="600" height="480">fcZtDrkuCd0</youtube><BR>
Video: 8 minuten, Engels, Youtube, mei 2011)
 
== Palestijnse tactiek ==