Paulus: verschil tussen versies

2.114 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
Regel 87:
Zie [[Reis van Paulus naar Rome]] voor het hoofdartikel.
 
'''Ca. 61.''' ''Lente:'' Aankomst te Rome, de hoofdstad van het Romeinse rijk, waar hij twee jaar gevangen in zijn eigen gehuurde woning blijft. Hand. 28 : 16 en 30. Het boek Handelingen eindigt met het verblijf van Paulus in Rome; wat daarna gebeurt wordt in dit Bijbelboek niet beschreven, en moeten wij ontlenen aan de geschriften van Paulus.:
 
''Hnd 28:30 Hij nu bleef twee hele jaren in zijn eigen huurwoning, en hij ontving allen die bij hem binnenkwamen, Hnd 28:31  predikte het koninkrijk van God en leerde aangaande de Heer Jezus Christus met alle vrijmoedigheid, ongehinderd. (Telos)''
 
Wat daarna gebeurt wordt in dit Bijbelboek niet beschreven, en moeten wij ontlenen aan de geschriften van Paulus.
 
'''Ca. 62.''' ''Lente:'' Paulus schrijft de brieven aan [[Filémon (persoon)|Filémon]], de [[Brief aan de Kolossers|Kolossers]] en de [[Brief aan de Efeziërs|Efeziërs]]. Filém. 1; Kol. 4 : 10; Ef. 4 : 1. — ''Herfst:'' Hij schrijft de [[brief aan de Filippiërs]]. Fil. 1 : 12, 13.
 
De jaren van Paulus' gevangenschap te Rome behoren wellicht tot de droevigste van zijn leven. Wel genoot de apostel een zekere vrijheid, wel wer­den door zijn prediking een groot aantal perso­nen tot het Evangelie gebracht (Filipp. 1 : 12—14; Hand. 28: 31); maar de twisten, de wangunst, de na­ijver, die ook in andere gemeenten was voorgekomen, bedreigden thans ook nog de gemeente van Rome (Filip. 1 : 15—19). Timótheüs be­vond zich bij Paulus. Ontroering en vreugde vervulde de apostel toen [[Epafroditus]], een afgezant van de gemeente te Filippi, Macedonië, hem met de stoffelijke gaven van de Filippiërs de verzekering van hun onveranderde genegenheid bracht (4 Filip. 4:14—19.
 
Kort na zijn aankomst te Rome werd Epafro­ditus aangetast door een ernstige ziekte. Zijn leven liep zelfs gevaar. Hij genas echter, tegen alle verwachting, en toen hij eindelijk aan de terugreis kon denken, gaf Paulus hem voor de gemeente te Filippi de brief mee, die ons bewaard is gebleven (Filip. 2 : 25—30). De apostel hoopte spoedig ook Timotheüs naar de heiligen in Filippi te zenden.
 
''Flp 2:19  Maar ik hoop in de Heer Jezus Timotheus spoedig naar u toe te zenden, opdat ook ik welgemoed mag zijn als ik uw omstandigheden weet. Flp 2:20  Want ik heb niemand van gelijke gezindheid als hij, die zo trouw uw belangen zal behartigen, Flp 2:21  want allen zoeken hun eigen belang, niet dat van Jezus Christus. Flp 2:22  En u kent zijn beproefdheid, dat hij, zoals een kind zijn vader, met mij in het evangelie heeft gediend.'' (Telos)
 
'''Ca. 63.''' ''Lente:'' Paulus wordt losgelaten. Hebr. 13 : 23. — Hij schrijft de [[Hebreeënbrief|brief aan de Hebreeën]] (of hij de auteur is, is onzeker). — Paulus doet nog een reis, van plan zijnde Klein-Azië en Griekenland te bezoeken. Filémon : 22; Fil. 2 : 24.
Regel 99 ⟶ 109:
 
=== Zijn heengaan ===
'''Ca. 64/67.''' Paulus sterft de [[marteldood]]. Volgens de overlevering stierf de apostel te Rome door [[onthoofding]], in het jaar 64 of 67 na Christus. Bijna algemeen gelooft men dat de apostel tijdens de grote vervolging van het jaar 64, het leven ver­loor<ref>Fréderic Krop, ''De prediking der apostelen'' (1902), blz. 21.</ref>.
 
== Meer informatie ==
Regel 113 ⟶ 123:
H.C. Voorhoeve Jzn, ''Vragen ter Beantwoording over de Bijbelsche Geschiedenis''. 's Gravenhage: H.C. Voorhoeve Jzn, 1890, tweede druk 1903. Tekst van het aanhangsel 'De geschiedenis van Paulus naar tijdorde' is onder wijziging verwerkt op 25 aug. 2018.
 
Fréderic Krop, ''De prediking der apostelen. Handleiding bij het godsdienstonderwijs.'' H.J. van de Garde & Co, 1902. Enige tekst hiervan, betreffende de tweede zendingsreis, Paulus's gevangenschap te Rome en zijn brief aan de Filippiërs, is onder wijziging verwerkt op 11 maart 2020.
 
== Voetnoot ==