Peleg: verschil tussen versies

93 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
 
(Een tussenliggende versie door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 3:
'''Naam.''' De Hebreeuwse naam is פלג, Peleg, en betekent "verdeling"<ref>''Hebreeuws-Nederlands Lexicon; op basis van Strong-coderingen.'' Onderdeel van de Online Bible, een uitgave van Importantia. Het is gebaseerd op het Engelstalige ''Online Bible Hebrew-Englisch Lexicon'' van Larry Pierce. </ref>, "splitsing"<ref>Naardense vertaling van de Bijbel.</ref>. De eigennaam wordt 7x genoemd in het Oude Testament. Het Strongnummer is 06389. Phalek is de naam volgens Griekse schrijfwijze.
 
'''Familie.''' Hij was de zoon van [[Heber]] en de broeder van Joktan. Hij kreeg zonen, onder wie Rehu, en dochters.<blockquote>''Ge 11:18  Peleg had dertig jaar geleefd, toen hij Rehu verwekte. Ge 11:19  Peleg leefde, nadat hij Rehu verwekt had, tweehonderdnegen jaar; en hij verwekte zonen en dochters. (HSV)''</blockquote>[[Nahor]],Peleg dewas grootvadereen nakomeling van [[AbrahamSem]], wasen deeen kleinzoonvoorvader van Peleg[[Abram]].
{{Sem nageslacht}}
{{Stamboom Heber (zoon van Selah)}}
'''Verdeling der aarde.''' De verdeling van de aarde, welke in zijn dagen plaats had (Gen. 10:25, 1 Kron. 1:19), moet waarschijnlijk verstaan worden van het land, door zijn nakomelingen en die van Joktan bewoond.<blockquote>''Ge 10:25  Bij Heber werden twee zonen geboren; de naam van de ene was Peleg, omdat in zijn dagen de aarde verdeeld is, en de naam van zijn broer was Joktan. (HSV)''</blockquote>Naardense Bijbel:<blockquote>''Ge 10:25  Aan Eber werd een tweetal zonen gebaard, de naam van de ene: Peleg,-  [splitsing], want in zijn dagen spleet de aarde; de naam van zijn broeder is Joktan. (NaB)''</blockquote>'''Leeftijd.''' Peleg werd 239 jaar oud.
{{Tijdbalk Adam tot Mozes}}
'''Voorvader van Christus.''' Peleg is ook een voorvader van Jezus Christus:{{Stamboom Heber (zoon van Selah)}}
 
== Bron ==
P.J. Gouda Quint, ''Woordenboek des Bijbels, inzonderheid ten gebruike bij de Statenvertaling''. Haarlem: De erven F. Bohn, 1866. Tekst van het lemma 'Peleg' is op 1 april 2020 onder wijziging verwerkt.