Plaatsbekleding: verschil tussen versies

757 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Plaatsbekleding''' is<ref>Van Dale’s woordenboek der Nederlandse taal (1961) s.v. plaatsbekleding.</ref> het bekleden van een plaats of van eens andersde plaats van iemand anders. Het woord wordt in het bijzonder toegepast op de werkzaamheid van [[Jezus Christus]] als mèt en vóór de zondaren lijdend. Voor de zondaren lijdend: in plaats van èn ten behoeve van hen.
 
“Plaatsbekledend” betekent<ref>Van Dale’s woordenboek der Nederlandse taal (1961) s.v. plaatsbekledend.</ref>: in de plaats van anderen komend. Een synoniem is: vicariërend. Zo spreekt men over het ''plaatsbekledend lijden'' van Christus.
Regel 44:
 
Paulus is hierdoor een type van Christus, die onze zondeschuld op zich heeft genomen en deze heeft betaald.
 
{| class="wikitable" style="border:1; float:right; width: 25%; margin-left: 20px;"
| style="padding: 15px;"|''Kopje''
Arnaud Beltrame was een Franse agent die in maart 2018 de plek innam van gewonde burgers tijdens een gijzelingsactie in een supermarkt. Beltrame kon de gijzelnemer ertoe bewegen een aantal gewonde gegijzelden te laten gaan, als hij zelf hun plek zou innemen. Hij bleef alleen met de schutter, een 25-jarige moslimextremist, die hem op een gegeven moment onder vuur nam. De agent raakte zwaargewond, en bezweek een dag later aan zijn verwondingen. De gijzelnemer werd gedood toen de politie de supermarkt bestormde om een einde te maken aan de terreuractie. Arnaud Betrame was een katholieke christen. Hij was 44 jaar oud.
|}
 
Moderne ('''[[Vrijzinnigheid|vrijzinnige]]''') theologen hebben moeite met het denkbeeld van plaatsbekledend lijden.