Politiek: verschil tussen versies

2.977 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
 
(7 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 3:
# ''beleid, gedragslijn.'' Zo spreekt men bijv. van ''onderwijspolitiek'' van de regering.
# ''de gezamenlijke politici.'' 
In een [[Democratie|democratisch]] bestel kiest de bevolking haar vertegenwoordigers. In de verkiezingstijd voeren politieke partijen campagne om kiezers voor zich te winnen. OmWant om hun idealen te verwezenlijken hebben zij stemmen nodig. Om stemmen te winnen spelen partijen in op de zorgen en wensen van het volk.
 
In augustus 2012 vond meer dan een kwart van de kiezers in Nederland de zorg het belangrijkste verkiezingsthema: de betaalbaarheid, eigen bijdrage, versobering van het basispakket, de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg. Na de zorg volgden het begrotingstekort, de hypotheekrenteaftrek, Europa en ontwikkelingshulp.
Regel 25:
 
=== Wel of niet stemmen ===
Sommige christenen stemmen niet, andere wel. Een argument om je stem uit te brengen:
 
Een argument om je stem uit te brengen:
1. Christenen zijn geroepen om te behartigen wat goed is voor alle mensen, om de vrede (het welzijn) van onze medeburgers te bevorderen. Door je stem kan je invloed ten goede uitoefenen.
 
1. Christenen zijn geroepen om te behartigen wat goed is voor alle mensen, om de vrede (het welzijn) van onze medeburgers te bevorderen. Door je stem kan je invloed ten goede uitoefenen. <blockquote>''Ro 12:17  Vergeldt niemand kwaad met kwaad; behartigt wat goed is voor alle mensen.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Jer 29:7  Zoek de vrede voor de stad waarheen Ik u in ballingschap heb gevoerd. Bid ervoor tot de HEERE, want in haar vrede zult u vrede hebben.'' (HSV)</blockquote><blockquote>''1Pe 3:10  ‘Want laat hij die het leven wil liefhebben en goede dagen zien, zijn tong van kwaad weerhouden en zijn lippen van het spreken van bedrog; 1Pe 3:11  laat hij zich afkeren van het kwade en het goede doen, vrede zoeken en ernaar jagen. 1Pe 3:12  Want de ogen van de Heer zijn op de rechtvaardigen en zijn oren tot hun smeken; maar het aangezicht van de Heer is tegen hen die kwaad doen’. 1Pe 3:13  En wie zal u kwaad doen, als u ijveraars voor het goede bent geworden?'' (Telos)</blockquote>
''Ro 12:17  Vergeldt niemand kwaad met kwaad; behartigt wat goed is voor alle mensen.'' (Telos)
 
2. Een christen is een burger van Gods koninkrijk, maar óók burger van een land op aarde. Als burger heeft hij rechten en plichten. Hij is niet verkeerd van zijn stemrecht gebruik te maken. Zo deed Paulus, een Romeins burger van geboorte, een beroep op het Romeinse recht. Hij wilde zo zijn rechterlijke behandeling beïnvloeden.
''Jer 29:7  Zoek de vrede voor de stad waarheen Ik u in ballingschap heb gevoerd. Bid ervoor tot de HEERE, want in haar vrede zult u vrede hebben.'' (HSV)
 
<blockquote>''Hnd 22:25  Toen zij hem echter voor de zwepen uitrekten, zei Paulus tot de hoofdman die erbij stond: Is het u ook geoorloofd een Romein, en dat onveroordeeld, te geselen? Hnd 22:26  Toen nu de hoofdman dit hoorde, ging hij naar de overste en berichtte het aldus: Wat gaat U doen? Want deze man is een Romein.  Hnd 22:27  De overste nu ging erheen en zei tot hem: Zeg mij, bent u een Romein? En hij zei: Ja.  Hnd 22:28  En de overste antwoordde: Ik heb dit burgerrecht voor een grote som verkregen. Paulus echter zei: Maar ik ben het door geboorte. Hnd 22:29  Terstond dan lieten zij die op het punt stonden hem te verhoren, hem met rust. En ook de overste werd bang toen hij vernam dat hij een Romein was en hij hem had laten boeien.'' (Telos)</blockquote>
''1Pe 3:10  ‘Want laat hij die het leven wil liefhebben en goede dagen zien, zijn tong van kwaad weerhouden en zijn lippen van het spreken van bedrog; 1Pe 3:11  laat hij zich afkeren van het kwade en het goede doen, vrede zoeken en ernaar jagen. 1Pe 3:12  Want de ogen van de Heer zijn op de rechtvaardigen en zijn oren tot hun smeken; maar het aangezicht van de Heer is tegen hen die kwaad doen’. 1Pe 3:13  En wie zal u kwaad doen, als u ijveraars voor het goede bent geworden?'' (Telos)
 
3. In de Jeruzalemse gemeente kozen de leden mannen om de tafels te dienen. Ze deden dat ter oplossing van een probleem. De gekozen mannen moesten aan bepaalde eisen voldoen. Als burgers van het land waarin wij wonen, hebben wij ook een regering nodig om bepaalde problemen aan te pakken. Wanneer wij het recht hebben, om mee te kiezen, kunnen wij bijdragen aan de oplossing van bepaalde problemen. <blockquote>''Hnd 6:1  In die dagen nu, toen de discipelen talrijker werden, ontstond er gemopper van de Griekssprekende Joden tegen de Hebreeen, omdat in de dagelijkse bediening hun weduwen over het hoofd werden gezien. Hnd 6:2  De twaalf nu riepen de menigte van de discipelen bijeen en zeiden: Het is niet bevredigend dat wij het woord van God nalaten en de tafels dienen. Hnd 6:3  Ziet nu uit, broeders, naar zeven mannen uit u, met een goed getuigenis, vol van de Geest en van wijsheid, die wij over deze taak zullen stellen.     Hnd 6:4  Wij echter zullen volharden in het gebed en in de bediening van het woord.  Hnd 6:5  En dit woord bevredigde de hele menigte; en zij kozen Stefanus, een man vol van geloof en van de Heilige Geest, en Filippus, Prochorus, Nicanor, Timon, Parmenas en Nicolaus, een proseliet van Antiochie, Hnd 6:6  die zij voor de apostelen stelden; en na gebeden te hebben legden zij hun de handen op.'' (Telos) </blockquote>In de geschiedenis van Mordechai en Esther zien wij dat Mordechai en Esther invloed zoeken uit te oefenen op de koning, om Hamans genocideplan te verijdelen. Het is niet verkeerd de regering proberen te beïnvloeden tegen het kwade en voor goede. Verkiezingen zijn een middel waarmee de bevolking zijn eigen regering kan beïnvloeden.
2. Een christen is een burger van Gods koninkrijk, maar óók burger van een land op aarde. Als burger heeft hij rechten en plichten. Hij is niet verkeerd van zijn stemrecht gebruik te maken. Zo deed Paulus, een Romeins burger van geboorte, een beroep op het Romeinse recht. Hij wilde zo zijn rechterlijke behandeling beïnvloeden. <blockquote>''Hnd 22:28  En de overste antwoordde: Ik heb dit burgerrecht voor een grote som verkregen. Paulus echter zei: Maar ik ben het door geboorte.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Hnd 22:25  Toen zij hem echter voor de zwepen uitrekten, zei Paulus tot de hoofdman die erbij stond: Is het u ook geoorloofd een Romein, en dat onveroordeeld, te geselen?       Hnd 22:26  Toen nu de hoofdman dit hoorde, ging hij naar de overste en berichtte het aldus: Wat gaat U doen? Want deze man is een Romein.  Hnd 22:27  De overste nu ging erheen en zei tot hem: Zeg mij, bent u een Romein? En hij zei: Ja.  Hnd 22:29  Terstond dan lieten zij die op het punt stonden hem te verhoren, hem met rust. En ook de overste werd bang toen hij vernam dat hij een Romein was en hij hem had laten boeien.'' (Telos)</blockquote>Argumenten om niet te stemmen<ref>Een voorbeeld van iemand die een of meer van dergelijke argumenten noemt is te zien in: [https://www.npostart.nl/de-verloren-stem/04-03-2021/VPWON_1329451 De verloren stem, 4 maart 2021], vanaf 10 min. 15 sec. Een tv-uitzending van de Evangelische Omroep in Nederland. </ref>:
 
Argumenten om niet te stemmen<ref>Een voorbeeld van iemand die enkele argumenten noemt, is te zien en te horen in: [https://www.npostart.nl/de-verloren-stem/04-03-2021/VPWON_1329451 De verloren stem, 4 maart 2021], vanaf 10 min. 15 sec., duur ongeveer 5 minuten. Een tv-uitzending van de Evangelische Omroep in Nederland. </ref>:
1. Een christen is burger van het Koninkrijk van God, dat niet van deze wereld is. <blockquote>"''Want ons burgerschap is in de hemelen, waaruit wij ook de Heer Jezus Christus als Heiland verwachten,'' " (Flp. 3:20). </blockquote>Wij hebben hier geen stemrecht, al wordt het ons door de wereld ook toegekend.
 
1. Een christen is burger van het Koninkrijk van God, dat niet van deze wereld is.
 
1. Een christen is burger van het Koninkrijk van God, dat niet van deze wereld is. <blockquote>"''Want ons burgerschap is in de hemelen, waaruit wij ook de Heer Jezus Christus als Heiland verwachten,'' " (Flp. 3:20). </blockquote>Wij hebben hier geen stemrecht, al wordt het ons door de wereld ook toegekend.
 
Wij hebben hier geen stemrecht, al wordt het ons door de wereld ook toegekend.
 
2. Een christen is een ambassadeur van het Godsrijk. Een ambassadeur heeft geen stemrecht in het land waarin hij zijn eigen staat vertegenwoordigt.
Regel 44 ⟶ 50:
 
4. In het Nieuwe Testament vinden we wel aanwijzingen voor ons gedrag met betrekking tot de overheid, de maatschappij, de gemeente, het gezin, de huwelijkspartner, maar nergens vinden wij er een aanwijzing om de samenstelling van de overheid of het landsbestuur te beïnvloeden.
 
=== Verloren stem ===
Het uitbrengen van een blanco stem of het helemaal niet stemmen heeft geen invloed op de zetelverdeling. En als de partij waarop je hebt gestemd de kiesdrempel niet haalt en dus te weinig stemmen krijgt, gaat je stem verloren. Het is niet zo dat je stem dan naar een andere partij gaat. Je stem gaat nooit naar een politieke partij waar je niet op hebt gestemd. Ter verduidelijking een voorbeeld. In een Nederlandse gemeente zijn 10.000 stemmen uitgebracht en er zijn 25 zetels te verdelen. Dan is de kiesdeler 10.000/25 zetels = 400 stemmen. Een partij moet dus 400 stemmen krijgen om één zetel te bemachtigen. Zijn er slechts 7.500 stemmen uitgebracht, dan moet een partij minstens 7.500/25 = 300 stemmen krijgen om één zetel te bemachtigen.<ref>Zie voor meer informatie: https://www.bnnvara.nl/pauw/artikelen/dit-gebeurt-er-met-je-stem-als-je-niet-gaat-stemmen</ref>
 
== Corruptie ==
Regel 52 ⟶ 61:
(Bron: ''Radio Nederland Wereldomroep'', nieuwsbericht 30 okt. 2011)
<blockquote>''Ex 23:8  U mag geen geschenk aannemen, want het geschenk maakt zienden blind en verdraait de woorden van de rechtvaardigen. (HSV)''</blockquote><blockquote>''1Sa 8:3  Maar zijn zonen gingen niet in zijn wegen; zij waren uit op winstbejag, namen geschenken aan en bogen het recht.'' (HSV)</blockquote>
 
== Gods regering en menselijke regering ==