Politiek: verschil tussen versies

9.536 bytes toegevoegd ,  2 jaar geleden
k
 
(20 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1:
Het woord '''politiek''' betekent<ref>Aldus het woordenboek van Van Dale.</ref>:
# alles wat met het besturen van een land, provincie, gemeente enz. te maken heeft. Zo spreekt men van ''de binnenlandse politiek'' wat het bestuur van het eigen land betreft.''
# ''beleid, gedragslijn.'' Zo spreekt men bijv. van ''onderwijspolitiek'' van de regering.''
# ''de gezamenlijke politici.'' 
In een [http://www.christipedia.nl/Artikelen/D/[Democratie |democratisch]] bestel kiest de bevolking haar vertegenwoordigers. In de verkiezingstijd voeren politieke partijen campagne om kiezers voor zich te winnen. OmWant om hun idealen te verwezenlijken hebben zij stemmen nodig. Om stemmen te winnen spelen partijen in op de zorgen en wensen van het volk.
 
In augustus 2012 vond meer dan een kwart van de kiezers in Nederland de zorg het belangrijkste verkiezingsthema: de betaalbaarheid, eigen bijdrage, versobering van het basispakket, de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg. Na de zorg volgden het begrotingstekort, de hypotheekrenteaftrek, Europa en ontwikkelingshulp.
Regel 15:
Voor een gelovige burger is 'links', 'rechts', 'progressief' of 'conservatief' niet van belang, maar wat in overeenstemming is met de wil van God. "En wordt niet gelijkvormig aan deze wereld, maar wordt veranderd door de vernieuwing van uw denken, opdat u beproeft wat de goede, welbehaaglijke en volmaakte wil van God is." (Rom. 12:2, TELOS)
 
In totaal is een op de veertig kiesgerechtigde Nederlanders, dus 2,5 procent van de kiesgerechtigden, '''lid van een politieke partij''' (2009). Het CDA is anno 2009 de partij met de meeste leden (68.102), gevolgd door de PvdA (56.507) en de SP (50.444).
 
[[Bestand:Verkiezingsposters Doetinchem 2012.JPG|gecentreerd|miniatuur|1024x1024px|''Verkiezingposters in Doetinchem (Nederland), voor de parlementsverkiezingen in Nederland, 2012. De poster links onderaan wijst op de Heiland der wereld, de ware bron van leven en geluk. Hij staat boven de verkiezingen van deze wereld, want Hij is al door God gekozen tot Koning der koningen. Hij pakt de grootste nood aan: de zonde. En Hij zal vrede en welvaart op aarde brengen in Zijn Vrederijk.''  |geen]]
Wat het '''stemgedrag''' betreft, het aantal kiezers dat op een christelijke partij stemt, is al decennia aan het dalen (annno 2012). Christelijke kiezers kiezen niet meer zo vaak op christelijke partijen. Relatief de meeste christenen kiezen, anno 2012, de liberaal-humanistische VVD (18 procent), daarna CDA, vervolgens SP, D66 en PvdA en pas daarna de ChristenUnie. De SGP staat op de negende plaats van favoriete partijen onder christenen. Vooral het CDA trekt steeds minder kiezers. ChristenUnie en SGP hebben er nauwelijks last van<ref>[http://www.trouw.nl/tr/nl/4716/Christendom/article/detail/3313200/2012/09/08/Bijna-40-procent-CDA-stemmers-heeft-spijt.dhtml Bijna 40 procent CDA-stemmers heeft spijt], nieuwsartikel op Trouw.nl, 8 sept. 2012.</ref>.
 
[[Bestand:Verkiezingsposters Doetinchem 2012.JPG|gecentreerd|miniatuur|1024x1024px|''Verkiezingposters in Doetinchem, voor de parlementsverkiezingen in Nederland, 2012. De poster links onderaan wijst op de Heiland der wereld, de ware bron van leven en geluk. Hij staat boven de verkiezingen van deze wereld, want Hij is al door God gekozen tot Koning der koningen. Hij pakt de grootste nood aan: de zonde. En Hij zal vrede en welvaart op aarde brengen in Zijn Vrederijk.''  ]]
[[Bestand:Posters gemeenteraadsverkiezingen Ede 2018.jpg|geen|miniatuur|1024x1024px|Posters voor de gemeenteraadsverkiezingen in Ede (Nederland) in het jaar 2018. ]]
 
== Stemgedrag ==
Wat het '''stemgedrag''' betreft, het aantal kiezers dat op een christelijke partij stemt, is al decennia aan het dalen (annnoanno 2012). Christelijke kiezers kiezen niet meer zo vaak op christelijke partijen. Relatief de meeste christenen kiezen, anno 2012, de liberaal-humanistische VVD (18 procent), daarna CDA, vervolgens SP, D66 en PvdA en pas daarna de ChristenUnie. De SGP staat op de negende plaats van favoriete partijen onder christenen. Vooral het CDA trekt steeds minder kiezers. ChristenUnie en SGP hebben er nauwelijks last van<ref>[http://www.trouw.nl/tr/nl/4716/Christendom/article/detail/3313200/2012/09/08/Bijna-40-procent-CDA-stemmers-heeft-spijt.dhtml Bijna 40 procent CDA-stemmers heeft spijt], nieuwsartikel op Trouw.nl, 8 sept. 2012.</ref>.
 
=== Wel of niet stemmen ===
Sommige christenen stemmen niet, andere wel.
 
Een argument om je stem uit te brengen:
 
1. Christenen zijn geroepen om te behartigen wat goed is voor alle mensen, om de vrede (het welzijn) van onze medeburgers te bevorderen. Door je stem kan je invloed ten goede uitoefenen. <blockquote>''Ro 12:17  Vergeldt niemand kwaad met kwaad; behartigt wat goed is voor alle mensen.'' (Telos)</blockquote><blockquote>''Jer 29:7  Zoek de vrede voor de stad waarheen Ik u in ballingschap heb gevoerd. Bid ervoor tot de HEERE, want in haar vrede zult u vrede hebben.'' (HSV)</blockquote><blockquote>''1Pe 3:10  ‘Want laat hij die het leven wil liefhebben en goede dagen zien, zijn tong van kwaad weerhouden en zijn lippen van het spreken van bedrog; 1Pe 3:11  laat hij zich afkeren van het kwade en het goede doen, vrede zoeken en ernaar jagen. 1Pe 3:12  Want de ogen van de Heer zijn op de rechtvaardigen en zijn oren tot hun smeken; maar het aangezicht van de Heer is tegen hen die kwaad doen’. 1Pe 3:13  En wie zal u kwaad doen, als u ijveraars voor het goede bent geworden?'' (Telos)</blockquote>
 
2. Een christen is een burger van Gods koninkrijk, maar óók burger van een land op aarde. Als burger heeft hij rechten en plichten. Hij is niet verkeerd van zijn stemrecht gebruik te maken. Zo deed Paulus, een Romeins burger van geboorte, een beroep op het Romeinse recht. Hij wilde zo zijn rechterlijke behandeling beïnvloeden.
 
<blockquote>''Hnd 22:25  Toen zij hem echter voor de zwepen uitrekten, zei Paulus tot de hoofdman die erbij stond: Is het u ook geoorloofd een Romein, en dat onveroordeeld, te geselen? Hnd 22:26  Toen nu de hoofdman dit hoorde, ging hij naar de overste en berichtte het aldus: Wat gaat U doen? Want deze man is een Romein.  Hnd 22:27  De overste nu ging erheen en zei tot hem: Zeg mij, bent u een Romein? En hij zei: Ja.  Hnd 22:28  En de overste antwoordde: Ik heb dit burgerrecht voor een grote som verkregen. Paulus echter zei: Maar ik ben het door geboorte. Hnd 22:29  Terstond dan lieten zij die op het punt stonden hem te verhoren, hem met rust. En ook de overste werd bang toen hij vernam dat hij een Romein was en hij hem had laten boeien.'' (Telos)</blockquote>
 
3. In de Jeruzalemse gemeente kozen de leden mannen om de tafels te dienen. Ze deden dat ter oplossing van een probleem. De gekozen mannen moesten aan bepaalde eisen voldoen. Als burgers van het land waarin wij wonen, hebben wij ook een regering nodig om bepaalde problemen aan te pakken. Wanneer wij het recht hebben, om mee te kiezen, kunnen wij bijdragen aan de oplossing van bepaalde problemen. <blockquote>''Hnd 6:1  In die dagen nu, toen de discipelen talrijker werden, ontstond er gemopper van de Griekssprekende Joden tegen de Hebreeen, omdat in de dagelijkse bediening hun weduwen over het hoofd werden gezien. Hnd 6:2  De twaalf nu riepen de menigte van de discipelen bijeen en zeiden: Het is niet bevredigend dat wij het woord van God nalaten en de tafels dienen. Hnd 6:3  Ziet nu uit, broeders, naar zeven mannen uit u, met een goed getuigenis, vol van de Geest en van wijsheid, die wij over deze taak zullen stellen.     Hnd 6:4  Wij echter zullen volharden in het gebed en in de bediening van het woord.  Hnd 6:5  En dit woord bevredigde de hele menigte; en zij kozen Stefanus, een man vol van geloof en van de Heilige Geest, en Filippus, Prochorus, Nicanor, Timon, Parmenas en Nicolaus, een proseliet van Antiochie, Hnd 6:6  die zij voor de apostelen stelden; en na gebeden te hebben legden zij hun de handen op.'' (Telos) </blockquote>In de geschiedenis van Mordechai en Esther zien wij dat Mordechai en Esther invloed zoeken uit te oefenen op de koning, om Hamans genocideplan te verijdelen. Het is niet verkeerd de regering proberen te beïnvloeden tegen het kwade en voor goede. Verkiezingen zijn een middel waarmee de bevolking zijn eigen regering kan beïnvloeden.
 
Argumenten om niet te stemmen<ref>Een voorbeeld van iemand die enkele argumenten noemt, is te zien en te horen in: [https://www.npostart.nl/de-verloren-stem/04-03-2021/VPWON_1329451 De verloren stem, 4 maart 2021], vanaf 10 min. 15 sec., duur ongeveer 5 minuten. Een tv-uitzending van de Evangelische Omroep in Nederland. </ref>:
 
1. Een christen is burger van het Koninkrijk van God, dat niet van deze wereld is.
 
<blockquote>"''Want ons burgerschap is in de hemelen, waaruit wij ook de Heer Jezus Christus als Heiland verwachten,'' " (Flp. 3:20). </blockquote>
 
Wij hebben hier geen stemrecht, al wordt het ons door de wereld ook toegekend.
 
2. Een christen is een ambassadeur van het Godsrijk. Een ambassadeur heeft geen stemrecht in het land waarin hij zijn eigen staat vertegenwoordigt.
 
3. Een democratisch proces kan leiden tot wetten, regels, verordeningen, maatregelen die in strijd zijn met Gods wil. Door hetzij voor hetzij tegen iets te stemmen bevestig je dat proces, waarin de wil van de meerderheid van het volk beslissend is.
 
4. In het Nieuwe Testament vinden we wel aanwijzingen voor ons gedrag met betrekking tot de overheid, de maatschappij, de gemeente, het gezin, de huwelijkspartner, maar nergens vinden wij er een aanwijzing om de samenstelling van de overheid of het landsbestuur te beïnvloeden.
 
=== Verloren stem ===
Het uitbrengen van een blanco stem of het helemaal niet stemmen heeft geen invloed op de zetelverdeling. En als de partij waarop je hebt gestemd de kiesdrempel niet haalt en dus te weinig stemmen krijgt, gaat je stem verloren. Het is niet zo dat je stem dan naar een andere partij gaat. Je stem gaat nooit naar een politieke partij waar je niet op hebt gestemd. Ter verduidelijking een voorbeeld. In een Nederlandse gemeente zijn 10.000 stemmen uitgebracht en er zijn 25 zetels te verdelen. Dan is de kiesdeler 10.000/25 zetels = 400 stemmen. Een partij moet dus 400 stemmen krijgen om één zetel te bemachtigen. Zijn er slechts 7.500 stemmen uitgebracht, dan moet een partij minstens 7.500/25 = 300 stemmen krijgen om één zetel te bemachtigen.<ref>Zie voor meer informatie: https://www.bnnvara.nl/pauw/artikelen/dit-gebeurt-er-met-je-stem-als-je-niet-gaat-stemmen</ref>
 
== Corruptie ==
Regel 27 ⟶ 61:
(Bron: ''Radio Nederland Wereldomroep'', nieuwsbericht 30 okt. 2011)
<blockquote>''Ex 23:8  U mag geen geschenk aannemen, want het geschenk maakt zienden blind en verdraait de woorden van de rechtvaardigen. (HSV)''</blockquote><blockquote>''1Sa 8:3  Maar zijn zonen gingen niet in zijn wegen; zij waren uit op winstbejag, namen geschenken aan en bogen het recht.'' (HSV)</blockquote>
 
== Gods regering en menselijke regering ==
De regering van God staat boven die van mensen. Hij laat toe, stuurt bij, verhindert, wekt op in de regeringswegen van mensen. Hij kan de geest van een aardse koning opwekken om iets te ondernemen. <blockquote>''1 Kronieken 5:26 Toen wekte de God van Israël de geest van Pul, de koning van Assyrië op, en de geest van Tillegath-Pilneser, de koning van Assyrië. Deze voerde hen in ballingschap, te weten de Rubenieten, de Gadieten en de halve stam van Manasse. Hij bracht hen in Halah, Habor, Hara en aan de rivier Gozan, tot op deze dag. (HSV)''</blockquote><blockquote>''2 Kronieken 33:11 Daarom bracht de HEERE over hen de bevelhebbers van het leger die de koning van Assyrië had. Zij namen Manasse met haken gevangen, bonden hem met twee bronzen ketenen en brachten hem naar Babel. (HSV)''</blockquote><blockquote>''Jesaja 13:4 Hoor, rumoer op de bergen, als van veel volk. Hoor, gedruis van koninkrijken, van verzamelde heidenvolken; de HEERE van de legermachten monstert de krijgsmacht. Jesaja 13:5 Zij komen eraan, uit een ver land, van het einde van de hemel: de HEERE en de instrumenten van Zijn gramschap, om heel het land te gronde te richten. (HSV)''</blockquote>
 
== Christelijke politiek ==
"Ik weet dat de Heer altijd aan de kant van het recht is; maar het is mijn voortdurende bezorgdheid en gebed dat ik en deze natie aan de kant van de Heer mogen staan."<ref>"I know that the Lord is always on the sight of the right; but it is my contant anxiety and prayer that I and this nation may be on the Lord's side."</ref> (Abraham Lincoln, president van de Verenigde Staten 1861-1865).
 
In de Nederlandse volksvertegenwoordiging zijn drie christelijke partijen actief:
 
* Christen Democratisch Appèl (CDA)
* Christenunie (CU)
Regel 53 ⟶ 94:
 
=== CDA ===
Het CDA (Christen Democratisch Appèl) is ontstaan uit de fusie van drie christelijke partijen, KVP, ARP en CHU. Zij is al jaren de grootste christelijke partij (anno 2012), al trekt zij steeds minder kiezers. Het is vanouds een middenpartij, die zowel met links als rechts samenwerkt. De grote partij zat bijna altijd in de regering. ZijHet CDA was, inzake grondwettelijke vrijheden en medisch-ethische kwesties, een remmende factor in de Nederlandse politiek. Ze kon verkeerde ontwikkelingen tegenhouden of afremmen. Zij is voor de vrijheid van onderwijs (de mogelijkheid van christelijk onderwijs).
 
Het christelijk karakter van de partij is echter verwaterd. Ze heeft (anno 2012) een onduidelijk profiel. Op 18 december 1980 werd de Wet Afbreking Zwangerschap (WAZ) met één stem meerderheid in de Nederlandse Tweede Kamer aangenomen. De leden van de CDA-fractie stemden in meerderheid voor deze abortuswet. Verder, het CDA laat moslims toe om namens de partij een politieke functie te bekleden. En homoseksualiteit bij een CDA-er is evenmin probleem. De afbrokkeling van het CDA (steeds minder zetels in het parlement) hangt mede samen met de ontkerstening en ontkerkelijking van de maatschappij.
Regel 64 ⟶ 105:
'''Godsdienstvrijheid.''' De CU staat principieel gunstig tegenover godsdienstvrijheid.
 
De partij heeft oog voor de belangen van jeugd en gezin. Zij vindt het menselijk leven beschermwaardig en is daarom tegen abortus en hulp bij zelfdoding, maar voor goede zorg voor kwetsbare mensen. Zij is tegen het homohuwelijk. Homoseksuelen kunnen wel namens de partij een politieke functie vervullen. De CU is voor Israël en voor de vrijheid van onderwijs (de mogelijkheid van christelijk onderwijs).
 
De ChristenUnie geeft (anno 2017) meer dan de SGP prioriteit aan duurzaamheid, zij wil in één generatie klimaatneutraal worden.
Regel 73 ⟶ 114:
 
=== SGP ===
De SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij), de kleinste van de christelijke drie partijen, onderscheidt zichen (anno 20122017) de oudste politieke partij van Nederland, onderscheidt zich door haar duidelijke christelijke belijdenis, haar standpunt t.a.v. vrouwen (geen regeerambt) en haar theocratische staatsbeschouwing. Zij is overwegend 'rechts' georienteerd. Op sociaaleconomisch terrein is zij voor een rechts georiënteerd beleid. InBij de SGP is het mensbeeld pessimistischer dan bij de CU en het CDA. Dat leidt ook tot een kritischer houding tegenover de staat. Zij is de meest koningsgezinde (Oranjegezinde) partij van Nederland. De SGP is overwegend 'rechts' georienteerd; op sociaaleconomisch terrein is zij voor een rechts georiënteerd beleid.
 
'''Godsdienstvrijheid.''' De SGP heeft een theocratische visie, onderscheidt ware en valse godsdienst en staat in de kern afwijzend tegenover de gelijke behandeling van godsdiensten. "De SGP heeft meer oog voor de duistere kant van het moslimgeloof en doorziet beter [dan de CU] dat er sprake is van een geestelijke strijd.", aldus een hoogleraar in de geschiedenis van het neocalvinisme.<ref>[http://www.rd.nl/vandaag/politiek/cu-links-sgp-rechts-1.243569 CU links; SGP rechts], RD.nl, 18 sept. 2010. Citaat is van Prof. dr. G. Harinck, hoogleraar collectievorming en geschiedenis van het neocalvinisme aan de Vrije Universiteit</ref>
 
De SGP wil het leven en het gezin beschermen en de palliatieve zorg versterken. De partij is daarom tegen euthanasie, hulp bij zelfdoding, abortus. Zij is tegen homoseksualiteit en tegen het homohuwelijk, adoptie door homoparen en prostitutie. Zij is voor de vrijheid van onderwijs (de mogelijkheid van christelijk onderwijs).
Regel 194 ⟶ 235:
* Gelovigen hebben de roeping Gods eer en zaak te bevorderen op alle terreinen van het leven, het politieke terrein inbegrepen.
* We moeten Gods stem in de volksvertegenwoordiging laten horen.
*We worden gesteld voor keuzes die onze eeuwige en onze tijdelijke belangen betreffen. We moeten keuzes betreffende onze tijdelijke belangen op aarde niet veronachtzamen of verachten. De Israëlieten werden voor de keus gesteld: de zegen (het leven) of de vloek (verderf, dood), Deut. 30:19. De psalmist verkoos 'de weg der waarheid' (Ps. 119:30). Maria koos 'het goede deel' (Luk. 10:42). We moeten 'de vreze Gods' verkiezen (Spr. 1"29) en hetgeen waartoe God lust heeft (Jes. 56:4). God heeft lust aan gerechtigheid en vrede op aarde.
* Door deel te nemen aan het wereldlijke bestuur kunnen we een goede invloed uitoefenen: het kwade weerhouden of bestrijden en het goede behouden of bevorderen. We zijn geroepen in deze wereld een bederfwerend en smaakgevend zout te zijn.
Gedachten contra christelijke politiek zijn:
* Het democratisch beginsel is niet naar Gods gedachten. Dit beginsel houdt in dat het volk beslist, de koers bepaalt die wil bepalen, waarbij de stem van de meerderheid (minimaal de helft plus één) geldt.
* Men kan nooit aan politiek kunt doen zonder vuile handen te maken
* Het democratisch beginsel is niet naar Gods gedachten. Dit beginsel houdt in dat het volk beslist, de koers bepaalt die wil bepalen, waarbij de stem van de meerderheid (minimaal de helft plus één) geldt.
* Christelijke politiek werkt de verbreiding van het Evangelie tegen, omdat christelijke politiek de geur met zich meedraagt dat christenen de vrijheid van andersdenkenden willen beknotten.
* Christenen zijn vreemdelingen en bijwoners. Hun burgerschap is in de hemelen.
* Het Nieuwe Testament leert christenen de dingen te zoeken die boven zijn, waar Christus, niet die op de aarde zijn (Col. 3:1)
* Men kan nooit aan politiek kunt doen zonder vuile handen te maken
* Christenpolitici staan veel meer dan de gemiddelde burger in de schijnwerpers. Eventueel wangedrag van christenpolitici schaadt de naam van het christendom.
* Macht bederft.
Regel 243 ⟶ 284:
(Bron: Radio Nederland Wereldomroep, 15 mei 2009.)
 
''Nieuwe president met Bijbels gezinsmodel''
In april 2018 werd in Paraguay een nieuwe president gekozen. Nederlanders die er voor Christus werken schreven: "Het was één van de weinige kandidaten die openlijk voor het Bijbelse familiemodel van man, vrouw en kinderen uitkomt. Er is een enorme pro familie campagne gevoerd, omdat Paraguay behoorlijk onder druk gezet wordt gezet om het homohuwelijk te legaliseren en vele andere on-Bijbelse wetten door te voeren. Dit is dus een geweldige overwinning."<ref>''Berichten over werk van de Heer in binnen- en buitenland'', juli/augustus 2018, blz. 13.</ref>
Christenpolitici willen '''het goede behouden'''. Zij zorgen er bij voorbeeld voor dat een ambtenaar van de burgerlijke stand nog altijd mag weigeren een homopaar te trouwen.
''SGP en CU: bescherm 'weigerambtenaar'''
Regel 317 ⟶ 362:
=== Zondeprobleem ===
De meeste christelijke partijen zwijgen tegenover de media over het grootste probleem van de mensheid: de zonde. Althans, in de media is de benoeming van het probleem niet of nauwelijks te horen. Maar wij mensen deugen niet. We doen goede dingen, maar we deugen niet. Het gaat steeds weer fout, we maken steeds maar kleine en grote fouten, ernstige fouten, fouten die tot ellende voeren, ja, die de wereld op de rand van de afgrond kunnen brengten. De radicale oplossing voor het probleem komt nauwelijks voor het voetlicht: bekering en geloof, het kruis van Christus.
 
== Zie ook ==
[[Provinciale Statenverkiezingen]] | [[Jezus Leeft (politieke partij)|Jezus Leeft (politieke [partij)]]
 
== Meer informatie ==