Politiek: verschil tussen versies

65 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
Regel 53:
 
=== CDA ===
Het CDA (Christen Democratisch Appèl) is ontstaan uit de fusie van drie christelijke partijen, KVP, ARP en CHU. Zij is al jaren de grootste christelijke partij (anno 2012), al trekt zij steeds minder kiezers. Het is vanouds een middenpartij, die zowel met links als rechts samenwerkt. De grote partij zat bijna altijd in de regering. ZijHet CDA was, inzake grondwettelijke vrijheden en medisch-ethische kwesties, een remmende factor in de Nederlandse politiek. Ze kon verkeerde ontwikkelingen tegenhouden of afremmen. Zij is voor de vrijheid van onderwijs (de mogelijkheid van christelijk onderwijs).
 
Het christelijk karakter van de partij is echter verwaterd. Ze heeft (anno 2012) een onduidelijk profiel. Op 18 december 1980 werd de Wet Afbreking Zwangerschap (WAZ) met één stem meerderheid in de Nederlandse Tweede Kamer aangenomen. De leden van de CDA-fractie stemden in meerderheid voor deze abortuswet. Verder, het CDA laat moslims toe om namens de partij een politieke functie te bekleden. En homoseksualiteit bij een CDA-er is evenmin probleem. De afbrokkeling van het CDA (steeds minder zetels in het parlement) hangt mede samen met de ontkerstening en ontkerkelijking van de maatschappij.
Regel 73:
 
=== SGP ===
De SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij), de kleinste van de christelijke drie partijen en (anno 2017) de oudste politieke partij van Nederland, onderscheidt zich door haar duidelijke christelijke belijdenis, haar standpunt t.a.v. vrouwen (geen regeerambt) en haar theocratische staatsbeschouwing. Bij de SGP is het mensbeeld pessimistischer dan bij de CU en het CDA. Dat leidt tot een kritischer houding tegenover de staat. Zij is de meest koningsgezinde (Oranjegezinde) partij van Nederland. De SGP Zij is overwegend 'rechts' georienteerd.; Opop sociaaleconomisch terrein is zij voor een rechts georiënteerd beleid.
 
'''Godsdienstvrijheid.''' De SGP heeft een theocratische visie, onderscheidt ware en valse godsdienst en staat in de kern afwijzend tegenover de gelijke behandeling van godsdiensten. "De SGP heeft meer oog voor de duistere kant van het moslimgeloof en doorziet beter [dan de CU] dat er sprake is van een geestelijke strijd.", aldus een hoogleraar in de geschiedenis van het neocalvinisme.<ref>[http://www.rd.nl/vandaag/politiek/cu-links-sgp-rechts-1.243569 CU links; SGP rechts], RD.nl, 18 sept. 2010. Citaat is van Prof. dr. G. Harinck, hoogleraar collectievorming en geschiedenis van het neocalvinisme aan de Vrije Universiteit</ref>