Prediker: verschil tussen versies

404 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1:
'''Het boek Prediker''' is dehet naam van een21ste boek in de [[Bijbel]]. DeHet schrijver,is koningeen van de [[SalomoMeggiloth]] (de Feestrollen), zoekten eenhet antwoordzevende opboek in de vraag:[[Ketoebim]] Wat(de isGeschriften). Het wordt gerekend tot de Wijsheidsliteratuur en behandeld de vraag naar een zinvol leven? Watin iseen hetwereld bestewaarin omde tedood doeniedereen (Pred.ten 2:3)?deel valt.
 
== Naam, Auteur en datering ==
De Hebreeuwse naam is '''Qohelet''' wat zoveel als ''Spreker'' of ''Leeraar'' betekend. De schrijver zelf noemt zich tot zeven keer "Prediker". Volgens 1:1 was hij een zoon van David en koning over Israël in Jeruzalem (zie ook 1:12). Hoewel we nergens in Prediker zijn naam genoemd zien, is er eigenlijk maar één persoon die in aanmerking komt, dat is [[Salomo]]. Want de schrijver had zijn [[wijsheid]] vermeerderd meer dan allen die vóór hem in [[Jeruzalem]] zijn geweest (Pred. 1:16; vgl. 1 Kon. 3:9, 12). Ook had hij meer vee dan hen (Pred. 2:7b) en was hij groter dan hen (Pred. 2:9). <blockquote>''Pre 2:7 ... ook had ik een groot bezit van runderen en schapen, meer dan allen, die voor mij te Jeruzalem geweest waren. (SV)''</blockquote><blockquote>''Pre 2:9 En ik werd groot, en nam toe, meer dan iemand, die voor mij te Jeruzalem geweest was; ook bleef mijn wijsheid mij bij. (SV)''</blockquote>Hij duidt zichzelf aan met 'de koning'.<blockquote>''Pre 2:12 Daarna richtte ik mijn aandacht op het bezien van wijsheid, ook van onverstand en dwaasheid. Immers, hoe zal de mens die na de koning komt, doen wat al gedaan is? (HSV)''</blockquote>Heel wat Bijbel onderzoekersBijbelonderzoekers menen dat het boek predikerPrediker uit veel later tijd stamt, omdat veel kenmerken van het Hebreeuwse taalgebruik overeen zouden komen met het Hebreeuws uit die dagen. Andere onderzoekers vinden dit argument niet doorslaggevend.
 
Omdat prediker aan het begin (1:1-11) en het einde van het boek (12:8-14) in de derde persoon spreekt en verder in het boek (1:12 tot 12:17) in de eerste persoon, neemt men wel aan dat de woorden door een andere wijze schrijver werden ingeleid en becommentarieerd.
 
Salomo is ook de schrijver van hetde boekboeken [[Spreuken]] en [[Hooglied]]. Hij was koning over Israël in de 10e eeuw voor Christus. Hij was vermaard om zijn wijsheid en rijkdom, wat ook in het boek Prediker duidelijk naar voren komt (1:16; 2:4-10).
 
Wat echter ook zeer sterk in zijn boek naar voren komt is het dramatische autobiografische aspect van zijn afwijken van Gods weg. Zijn zoeken naar rijkdom, genot en eer, los van God. Is het weer goed gekomen met Salomo? Is zijn relatie met God weer hersteld? Het slot van zijn boek wijst in die richting, maar zekerheid hierover hebben we niet.[[Bestand:Zwijndrecht kunstwerk prediker.jpg|miniatuur|470x470px|Kunstwerk "Prediker 4:9 en 10" van Huib Noorlander. Plaats: Zwijndrecht, Swanendrift. ''Pre 4:9 Twee zijn beter dan één, want samen krijgen zij een goede beloning voor hun zwoegen. Pre 4:10 Want als zij vallen, helpt de één zijn metgezel overeind. Maar wee die ene die valt, terwijl er geen tweede is om hem overeind te helpen. (HSV)'']]
== Betekenis ==
Het boek Prediker valt binnen het geheel van de Bijbel op door zijn schijnbaar pessimistische wereldbeschouwing. De schrijver, koning Salomo, zoekt een antwoord op de vraag: wat is een zinvol leven? Kenmerkende, steeds terugkerende uitdrukkingen zijn: "ijdelheid" (37x; Herziene Statenvertaling: "vluchtigheid"), "onder de zon," (29 x) "onder de hemel" (3x) "op aarde" (7x), "ik heb gezien". Dit zijn sleutels om het boek Prediker beter te verstaan. Vanuit een horizontaal, aards gezichtspunt is alles, welbeschouwd en bij ondervinding, nietig en vluchtig. Het boek is als het ware een antwoord op elke levensbeschouwing die slechts uitgaat van de ons omringende werkelijkheid. Als je uitgaat van een leven zonder God is het leven inderdaad uitzichtloos en "ijdel" (zinloos).  
 
'''Hevel''' (IJdelheid) betekend letterlijk ''Damp'', ''Zucht'' of ''Rook''. Het lijkt iets te zijn, maar is toch ongrijpbaar en vluchtig.
 
Prediker is niet slechts een verzameling wijsheidsliteratuur of intellectuele kennis, maar veeleer biedt het ons een praktische levenswijsheid die uiteindelijk verwijst naar de kern: het leven lijkt in zichzelf zinloos, maar Prediker kijkt verder dan de zon en komt tot de conclusie dat God het leven in een ander perspectief zet. Daarom is het belangrijk ontzag te hebben voor Hem en naar zijn geboden te luisteren, want God zal elke daad, goed of kwaad, oordelen (12:13-14). De slotsom van zijn zoektocht naar een zinvol leven is: Vreest God en houdt u aan Zijn geboden. Dit geldt voor alle mensen (12:13).
Regel 16 ⟶ 18:
De Heer Jezus is het volmaakte voorbeeld van een mens die naar Salomo's slotsom heeft geleefd.  
 
De '''Joden''' lezen het boek Prediker voor op het [[Loofhuttenfeest]]. Het wonen in hutten tijdens dit feest is ook een heenwijzing naar de broosheid en vergankelijkheid van het leven.
 
== Indeling ==
Regel 33 ⟶ 35:
 
<youtube width="768" height="432">w58TChCLnoI</youtube><BR>Simon Khorolskiy - Всему свое время (= Alles heeft zijn tijd). Youtube.com: 30 okt. 2019. Speelduur: 3m26s.
{{Bijbelboeken}}